Monday, November 02, 2020

Olivia Manning, “Η μεγάλη τύχη”


Ένα ζευγάρι Άγγλων βρίσκονται στη Ρουμανία στα πρόθυρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: οι προσωπικές τους πορείες συναντούν τη ρουμανική κοινωνία, τις πολιτικές της ζυμώσεις και τον Άξονα που την εγκολπώνεται σταδιακά.

 

Olivia Manning

“The Great Fortune”

1960

“Η μεγάλη τύχη”  

μετ. Κ. Παπαμιχαήλ

εκδόσεις Μεταίχμιο

2020

 

Μου κάνανε δώρο έναν τόμο 1300 σχεδόν σελίδων με τίτλο “Βαλκανική τριλογία”, που περιέχει μέσα τρία μυθιστορήματα σε αλληλουχία. Ξεκινώ το πρώτο κι, αν μ’ αρέσει, θα προχωρήσω και στα επόμενα. Παρεμπιπτόντως ωραίο εξώφυλλο με τη Emma Thompson σε μια αριστοκρατική πόζα από το σήριαλ “Fortunes of the War”, που στηρίζεται στα έργα της Manning.


> Η Βρετανίδα Olivia Manning (Ολίβια Μάνινγκ, 1908-1980) έγραψε αρκετά μυθιστορήματα, η πρώτη της πραγματική επιτυχία όμως ήταν το πρώτο μέρος της Βαλκανικής Τριλογίας με τίτλο "Η μεγάλη τύχη" το 1960· είναι το πρώτο από τα έξι συνολικά βιβλία της με ήρωες τον Γκάι και τη Χάριετ Πρινγκλ, που μοιάζουν να απηχούν την πραγματική εμπειρία της συγγραφέα από τον δικό της γάμο. Η Μάνινγκ έγραψε επίσης δοκίμια, κριτικές, σενάρια, και ένα βιβλίο με θέμα τις γάτες.


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1939 και ο καθηγητής αγγλικής λογοτεχνίας Guy Pringle βρίσκει μια θέση στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου και μόλις παντρεμένος με την Harriet μετεγκαθίσταται εκεί. Φυσικά ο χρόνος και ο χώρος είναι ιστορικά βεβαρημένος, καθώς μόλις προς είκοσι ημερών οι Γερμανοί είχαν εισβάλει στην Πολωνία (σηματοδοτώντας την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου), ενώ μια δυο μέρες αφότου έφτασαν δολοφονείται ο πρωθυπουργός Armant Calinescu, ενέργεια που οργανώθηκε από φιλογερμανούς κύκλους, που σταδιακά ανέβασαν δικούς τους πολιτικούς κι έτσι η Ρουμανία τέθηκε στο πλευρό του Άξονα.

ΑΝΑΜΕΣΑ σε πολλούς χαρακτήρες, Βρετανούς ή ξένους που ζουν στη Ρουμανία, Εβραίους και Γερμανούς, έναν ολόκληρο εσμό ανθρώπων που βλέπουν υποτιμητικά τη χώρα και εκφράζονται πολύ αρνητικά γι’ αυτήν, είναι κι ο Γιακίμοφ. Δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς είναι, δημοσιογράφος ή τίποτα, κολλιτσίδα ή κακομοίρης, αλλά σίγουρα είναι μια κωμική φιγούρα που περιφέρεται φαινομενικά αξιολύπητος κι αξιοχλεύαστος. Ή μήπως όχι;

ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟ ιστορικό λοιπόν, που απ’ την πρώτη στιγμή μυεί τον αναγνώστη στην ατμόσφαιρά του, στη ρουμανική κοινωνία αλλά και στην ανησυχία της περιόδου, αφού ο πόλεμος προελαύνει σε όλη την Ανατολική σε πρώτη φάση Ευρώπη. Έτσι, ενώ τα μυθοπλαστικά πρόσωπα προσπαθούν να ζήσουν μέσα στο ρευστό πολιτικό περιβάλλον, μια άλλη Ιστορία, η γνωστή Ιστορία, απλώνει τα δίχτυα της σε όλη την Ευρώπη. Είναι η Ρουμανία του 1939-1940, η οποία θέλησε να μείνει ουδέτερη στρυμωγμένη ανάμεσα στη Ναζιστική απειλή και τη Σταλινική επεκτατικότητα. Τελικά, η Ρουμανία περιδινημένη από τις εσωτερικές της συγκρούσεις θα στραφεί με το μέρος του Άξονα.

ΔΕΝ ΘΑ συνεχίσω στα επόμενα μέρη της τριλογίας, αν και κάπου καραδοκεί η έλευση του ζεύγους στην Ελλάδα. Πέρα από τις πολιτικές εξελίξεις, δεν μαγεύτηκα από την ιστορία κι ούτε καθηλώθηκα από τον τρόπο γραφής.

Πάπισσα Ιωάννα

No comments: