Monday, April 30, 2007

Καπουτσίνο: δοκίμιο για τα ιστολόγια

Ανδριωτάκης: Blogs. Ειδήσεις από το δικό σου δωμάτιο

Τα ιστολόγια αρχίζουν και απασχολούν όχι μόνο τους διαδικτυωμένους, αλλά και την ευρύτερη κοινότητα που προσελκύεται σταδιακά να ασχοληθεί μαζί τους. Κάποιοι μάλιστα τα μελετούν –στο εξωτερικό πιο ακαδημαϊκά- και καταγράφουν τις λειτουργίες και τις τάσεις τους.
Ο Ανδριωτάκης –μπλόγκερ ο ίδιος- γράφει ένα υπερ-κειμενικό δοκίμιο, στο οποίο θίγει τα βασικά χαρακτηριστικά των μπλογκ, όπως την ανωνυμία, τη δυνατότητα να μιλήσει ο απλός άνθρωπος, τη δύναμή των ιστολόγων απέναντι στους πολιτικούς ή στις επιχειρήσεις, τη δημοσιογραφική τους “λειτουργία”, τους κινδύνους που εγκυμονούν κ.τ.λ. Όποιος ασχολείται έστω και λίγο με την μπλογκόσφαιρα θα ανακαλύψει δεδομένα που κι ο ίδιος έχει διιδεί σ’ αυτήν και θα διαβάσει με σχετικά οργανωμένο τρόπο τις ποικίλες εκφάνσεις του φαινομένου. Ο Ανδριωτάκης είναι θιασώτης των ιστολογίων, αρκεί να μην χάσουν το μέτρο και γίνουν μια άμορφη μάζα κινδυνολογίας και συκοφαντιών.
Ωστόσο, το όλο βιβλίο είναι πολύ λίγο: μοιάζει με μια εμπειρική προσπάθεια καταγραφής λειτουργιών, προσπάθεια που θα μπορούσε να κάνει ο οποιοσδήποτε επαρκής μπλόγκερ, ο οποίος θα ήθελε να το ψάξει περισσότερο. Η πενιχρή βιβλιογραφία στην οποία στηρίζεται είναι πολύ επιφανειακή και επί γενικότερων θεμάτων, ειδικά εφόσον υπάρχουν ήδη πολυάριθμες μελέτες στο διαδίκτυο για τα weblogs που παρακολουθούν το φαινόμενο και αναλύουν –κυρίως κοινωνιολογικά- τη δυναμική του. Από την άλλη, σε πολλά σημεία φαίνεται ένας διδακτικός τόνος, μια χροιά στο ύφος που παραπέμπει σε μια δεοντολογία και όχι σε μια ουδέτερη καταγραφή, σε μια χειραγώγηση που δεν διατυπώνεται ούτε καν ως προβληματισμός. Τέλος, μου φάνηκε πολύ πρόχειρη δουλειά ως προς τη γλωσσική ένδυση του κειμένου και στην τυπογραφική του παρουσία, καθώς άπειρα λάθη –ορθογραφικά και εκφραστικά- παρεισέφρησαν στο βιβλίο. Δεν ξέρω καν αν παρενέβη επιμελητής που να διορθώσει τα παροράματα.
Ωστόσο, είναι η πρώτη προσπάθεια στα ελληνικά να παρουσιαστεί ο ιστολογικός χώρος -πέρα από διάφορα άρθρα που περιπτωσιολογικά μιλάνε γι’ αυτόν- και γι’ αυτό μπορεί να θεωρηθεί το πρωτόλειο του είδους, που εισάγει τον αναγνώστη του στον θαυμαστό κόσμο των ηλεκτρονικών ημερολογίων.
Ελπίζω να δούμε σύντομα και πιο επαρκείς μελέτες.

Πατριάρχης Φώτιος
30.4.2007

6 comments:

bibliofagos said...

Πολύς θόρυβος για το τίποτε αγαπητέ πρατριάρχη, δεν συμφωνείς;

Πάπισσα Ιωάννα said...

Φίλε bibliofage,
δεν ξέρω τι εννοείς "πολύς θόρυβος για το τίποτε". Ένα δοκίμιο είναι που κάνει μια αρχή, αλλά φυσικά περίμενα περισσότερα. Εσύ το διάβασες και απογοητεύτηκες;
Πατριάρχης Φώτιος

Anonymous said...

Κι εγώ αυτό μπήκα για να πω, τί θέμα τώρα κι αυτό με τους μπλόγκερς και το μπλόγκινγ; Πολύς θόρυβος για το τίποτα μου φαίνεται.

Αλλά με πρόλαβε ο bibliofagos; Η μήπως άλλο εννοεί. Τέλοσπάντων.

Αρχή σε τί κάνει Πατριάρχα; Στη σχετική βιβλιογραφία; Μήπως έχει δωθεί στο θέμα μεγαλύτερη προσοχή απ ότι του αξίζει; Το μπλόγκινγκ!

Και εν πάσει περιπτώσει ποια δοκίμια σοβαρά γράφονται "εν θερμώ". Γιατί το θέμα είναι τόσο καινούργιο και τόσο σε εξέλιξη που οποιεδήποτες αποτιμήσεις δεν έχουν βάσει. Δεν εννοώ φυσικά τη σχετική αρθρογραφία γιατί αυτή βεβαίως και γράφεται "εν θερμώ" και καλά κάνει.

Εγώ πάντως δεν πρόκειται να διαβάσω το βιβλίο - τόσα και τόσα βιβλία λυπάμαι που δεν τα προλαβαίνω . . .

Πάπισσα Ιωάννα said...

Το ιστολογείν είναι φαινόμενο που -πιστεύω- θα κρατήσει δίνοντας φωνή σε μένα και σε σένα, ethos. Το βιβλίο του Ανδριωτάκη κάνει μια αρχή στον μεταμπλογκικό προβληματισμό, παρά τις ατέλειές του. Ο ίδιος ωστόσο, όπως φαίνεται και στο μπλογκ του, δεν έχει διάθεση να συζητήσει και μιλάει με απολυτότητα (και τσαντίλα).
Πατριάρχης Φώτιος

Pellegrina said...

Γεια σας: θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση-παρατήρηση-πρόταση, σχετικά με τα βιβλιοφιλικά μπλογκ: Γιατί δεν υπάρχουν τέτοια μπλογκ που να ασχολούνται συστηματικά με την ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ελληνική λογοτεχνική παραγωγή; Θα μπορούσαν να γίνουν συγκρίσεις, ταξινομήσεις με κριτήριο τη θεματολογία, τα σύγχρονα και διαχρονικά ενδιαφέροντα, το ύφος, ειδικά θέματα κλπ. Αυτό και κύρος στα μπλογκ θα έδινε, αφού θα έπαιζαν το ρόλο διαμορφωτών "κανόνα" και παιδευτικό χαρακτήρα θα είχε (πχ: ποια βιβλία της μεταπολιτευτικής παραγωγής προσφέρονται για να τα συστήσουμε σε νέα παιδιά; (μην παρεξηγηθώ εδώ, ουδεμία αντίληψη περί "χρηστών ηθών" υποβόσκει)ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ θα βοηθούσε, πρώτον γιατί αρκετοί από αυτούς δεν έχουν πολυδιαβάσει νεότερη ελληνική λογοτεχνία απασχολημένοι, για ποικίλους λόγους, κυρίως με την ξένη και δεύτερον γιατί ένα κοινό πιο ενημερωμένο επιλέγει καλύτερα και το καινούργιο στην αγορά βιβλίο. Όταν "διαφημίζεις" τη λογοτεχνία γενικά, διαφημίζεις όλους. Τι αξία άλλωστε έχει να σε διαβάζει κάποιος ο οποίος δεν ξέρει από λογοτεχνία, δεν μπορεί να σε εντάξει σε ένα πλαίσιο;
Ένα δεύτερο είδος βιβλιοφιλικού μπλογκ που λείπει και θα ήταν πολύ χρήσιμο είναι νομίζω η συστηματική παρουσίαση ΜΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ βιβλίων. Επιτέλους, η μόρφωση επιτυγχάνεται κυρίως με το διάβασμα. Κυκλοφορούν σημαντικά πράγματα με θέματα κοινωνικά, πολιτικά σύγχρονα, έρευνες, ιστορία, επιστήμη, τέχνη. Γιατί κανείς δεν αναλαμβάνει να παρουσιάσει; Κι αυτό βοηθάει τη λογοτεχνία -ο μορφωμένος αναγνώστης και ο μορφωμένος πεζογράφος είναι τα ζητούμενα. Τα περισσότερα μπλογκ, κατά την ταπεινή μου γνώμη, μοιάζουν με διαφημιστικά νέων εκδόσεων (δεν ισχυρίζομαι πως είναι), ενώ οι διαχειριστές τους δείχνουν άνθρωποι με πολύ πιο ουσιαστικές και σε βάθος γνώσεις γύρω από το βιβλίο. Μήπως ένα τέτοιο άνοιγμα θα έδινε άλλο κύρος στα μπλογκ;
Εγώ,πάντως, ως "μπλογκοπελεγκρίνα", ομολογώ ότι έχω αρχίσει λίγο να βαριέμαι. Τα βιβλιοφιλικά μπλογκ μου προσφέρουν ό,τι και ο πάγκος του Ιανού. Αν ξεφυλλίσω εκεί με λίγη προσοχή δέκα βιβλία καινούργια, είμαι πιο ενημερωμένη από τα μπλογκ. Αν όμως άνοιγε η θεματολογία με τον τρόπο που πρότεινα παραπάνω (ή και με άλλους;)
Με συγχωρείτε για το σεντόνι (μου έρχονται μαζεμένα, όπως έχετε καταλάβει) και σας ευχαριστώ.

Πάπισσα Ιωάννα said...

Pellegrina, θα απαντήσω σύντομα και, αν θέλεις, θα επανέλθω.
α) Έχω γράψει ότι θα ήθελα να καταγράψω και παλαιότερα βιβλία που διατηρούν την αξία τους στη σημερινή εποχή -και θα το κάνω. Αλλά κατανοώ πως τα μπλογκς ασχολούνται με την τρέχουσα βιβλιοπαραγωγή ως εκφραστές του σήμερα, κυρίως επειδή στα νεοεκδοθέντα βιβλία μπορεί να διεξαχθεί διάλογος από αναγνώστες που διαβάζουν και χάρη σε κριτικές εφημερίδων ή στους πάγκους των βιβλιοπωλείων.
β) τα άλλα βιβλία αφορούν λιγότερους και γι' αυτό είτε εντάσσονται σε ειδικά ιστολόγια (π.χ. πολιτικά ή φιλίστορα) ή απασχολούν ξώφαλτσα τα βιβλιοφιλικά, τα οποία ρίχνουν το βάρος τους στη λογοτεχνία, όπως και όλοι οι άλλοι.
Προσκυνώ
Πατριάρχης Φώτιος