Friday, April 20, 2012

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ τελειώνει την ΚΥΡΙΑΚΗ

Ο συγγραφέας κρίνεται για όσα γράφει κι ο κριτικός για όσα επιβραβεύει. Ο αναγνώστης γίνεται η βάση πάνω στην οποία οι δύο προηγούμενοι πατάνε. Οι επιλογές-του γίνονται θύλακοι αναγνωστικών τάσεων και ασυνείδητων προβληματισμών που στο σύνολο των αναγνωστών αντικατοπτρίζουν το βιβλιόφιλο πρόσωπο της κοινωνίας.

Συνεπώς, μια τέτοια δημοσκόπηση πάνω σε ερωτήματα, όπως:
-          Ποιο είδος μυθιστορήματος συνηθίζετε;
-          Ποια ονόματα συγγραφέων και κριτικών κάνουν σε σας κλικ;
-          Σε ποια βιβλιοφιλικά ιστολόγια συχνάζετε;
κ.ο.κ.


μπορεί να δείξει το 2012, σε καιρό οικονομικής κρίσης, σε καιρό κατά τον οποίο το μυαλό σαν μύγα πηγαινοέρχεται στα οικονομικά δεδομένα, πόσο το βιβλίο είναι αξία και πόσο μετράει μέσα στις πολιτισμικές μετεξελίξεις.
            Μεθαύριο, την Κυριακή 22 Απριλίου 2012, λήγει το δεκαπενθήμερο διάστημα μέσα στο οποίο μπορεί όποιος θέλει να ψηφίσει και να σχηματίσει από κοινού με άλλους το μωσαϊκό της αναγνωστικής-μας συμπεριφοράς. Ψηφίζουμε εδώ.


“Βρίσκω την τηλεόραση πολύ εκπαιδευτική. Κάθε φορά που κάποιος ανοίγει τη συσκευή,πηγαίνω στο άλλο δωμάτιο και διαβάζω ένα βιβλίο” (Γκράουτσο Μαρξ)
“Πάντα φανταζόμουν ότι ο Παράδεισος θα είναι ένα είδος βιβλιοθήκης” (Χόρχε Λούις Μπόρχες)
“Οι φράσεις είναι σαν καρφιά, που προσηλώνουν την αλήθεια στη μνήμη μας” (Ντενί Ντιντερό)
“Υπάρχουν τρεις κατηγορίες αναγνωστών: εκείνοι που απολαμβάνουν χωρίς να κρίνουν, εκείνοι που κρίνουν χωρίς να απολαμβάνουν και εκείνοι που κρίνουν ενώ απολαμβάνουν το έργο. Οι τελευταίοι αυτοί αναγνώστες προάγουν το έργο, αλλά είναι πολύ λίγοι” (Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε)

Πατριάρχης Φώτιος

1 comment:

Anonymous said...

«Αναγνώστης και ανάγνωσμα συνευρίσκονται:
το βιβλίο στο χέρι – το μάτι στο βιβλίο.
Δίδυμο εναντίον και υπέρ της μοναξιάς.
Αυτός είναι ο πολυτιμότερος τίτλος της ανάγνωσης».
(Δ. Μαρωνίτης)

Καλημέρα!


κ.κ.