Wednesday, October 21, 2020

Karin Slaughter, “Η καλή κόρη”


Συγκλονιστικό μυθιστόρημα που δεν μένει μόνο στο δικαστικό μυστήριο, αλλά προχωρά σε μια πολύπλοκη διερεύνηση του ψυχισμού, όπως αυτός φαίνεται στις σχέσεις των ανθρώπων.

 

Karin Slaughter

“The Good Daughter”

2017

“Η καλή κόρη”

μετ. Σ. Μυρογιάννης

εκδόσεις Gutenberg -2020

 

Δεν το πήρα επειδή είναι ένα έργο μυστηρίου, αλλά επειδή η εξιχνίαση του φόνου περιβάλλεται έντεχνα με την ψυχολογική αναζήτηση των προβληματικών σχέσεων του καθενός με τον εαυτό του και την οικογένειά του.


> Γεννημένη το 1971 στη Τζόρτζια των ΗΠΑ η Σλότερ ξεχώρισε από τους υπόλοιπους συγγραφείς μυστηρίου από το πρώτο κιόλας βιβλίο της, με τίτλο "Blindsighted" (2001), που τιμήθηκε με το βραβείο Crime Writers’ Association’s Dagger. Ακολούθησε το βραβείο CWA Ian Fleming Steel Dagger και δεκαοχτώ ακόμα βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε τριάντα εφτά γλώσσες και έχουν πουλήσει πάνω από 35.000.000 αντίτυπα, ενώ ανακοινώθηκε πως σ' ένα από αυτά θα βασιστεί και μια νέα μεγάλη παραγωγή του Netflix. Εκτός από συγγραφέας η Σλότερ είναι κι ένα απ’ τα ιδρυτικά μέλη της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης 'Save the Libraries', μέσω της οποίας αγωνίζεται για τη διάσωση των δημόσιων βιβλιοθηκών.

 

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ξεκινάει με πολλή βία και αίμα. Ο Zachariah Clapeper εισβάλλει στο σπίτι του δικηγόρου Rusty Queen, σκοτώνει τη γυναίκα του και τυφλώνει και σχεδόν δολοφονεί τη δεκαπεντάχρονη κόρη του Samantha. Η άλλη του κόρη, η δεκατριάχρονη Charlie, ζει με τραύματα, ώσπου 28 χρόνια αργότερα είναι μάρτυρας σε μια δολοφονική επίθεση εκ μέρους της έφηβης Kelly Wilson, που σκοτώνει τον διευθυντή και μια μικρή μαθήτρια σε σχολείο της περιοχής. Σκληρές σκηνές, ωμές, σοκαριστικές, που δεν εισάγουν τον αναγνώστη ευχάριστα μέσα στο έργο.

ΤΙ ΣΥΝΔΕΕΙ τα δύο περιστατικά; Τι συνδέει την Charlie με την Kelly σε μια ψυχολογική αλυσίδα; Και κυρίως γιατί η δεκαοκτάχρονη Kelly σκότωσε; Γιατί ο πατέρας της Charlie και της Samantha, ο δικηγόρος Rusty, τη θεωρεί αθώα;

ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ διαγράφει έντεχνα κύκλους που εφάπτονται, τόσο η δολοφονική επίθεση στο σχολείο όσο και οι ποικίλες αναδρομές που σκιαγραφούν την εγκληματική επέλαση στο σπίτι των τριών πρωταγωνιστών πριν από 28 χρόνια, αλλά και τους δρόμους που πήρε καθένας από αυτούς. Ο Rusty εξακολούθησε να υπερασπίζεται στα μάτια της κοινωνίας ενόχους, να πίνει και να καπνίζει μέχρι να πάθει δύο φορές καρδιακό επεισόδιο και τώρα να μαχαιρώνεται από αγνώστους. Η Charlie να έχει ανεπούλωτα ψυχικά τραύματα, που την οδήγησαν σε έναν γάμο με τον βοηθό του εισαγγελέα Ben, ο οποίος όμως έφυγε προ ενιαμήνου από το σπίτι μη μπορώντας να αντέξει τον οξύ χαρακτήρα της. Κι η Samantha, που βγήκε βαριά τραυματισμένη από την τότε επίθεση, αποκατέστησε σταδιακά τις σωματικές βλάβες, με ένα μόνιμο ελαφρύ κούτσαμα, που ωστόσο την πονάει συχνά, έγινε δικηγόρος και εργάζεται σε επιχειρήσεις με υψηλό μισθό και ανάλογα γρήγορους ρυθμούς ζωής.

Ο ΦΟΝΟΣ που αποδίδεται ενπρώτοις στην Kelly ενώνει την κλονισμένη τριάδα της οικογένειας Queen, καθώς η Charlie ήταν αυτόπτης μάρτυρας, ο Rusty αναλαμβάνει την υπεράσπιση της δεκαοχτάχρονης και λόγω του τραυματισμού του την αναθέτει στη Sam, που καταρχάς δεν θα ήθελε να εμπλακεί. Κι εκεί αρχίζει το κρεσέντο της μυθοπλασίας…

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ είναι ένα αστυνομικό-δικαστικό θρίλερ, που κρατά την προσοχή τεταμένη όσο αναζητούμε μαζί με την τριάδα των πρωταγωνιστών την αλήθεια πίσω από τη διπλή δολοφονία στο σχολείο του Πάικβιλ. Είναι δυνατόν η νεαρή Kelly, που έχει ήδη κάνει μια έκτρωση και έχει δεχτεί το bullying δεκάδων ανθρώπων να είναι η φόνισσα, αν και εμφανώς είναι διανοητικά αργή και ψυχολογικά χειραγωγήσιμη; Μέσα όμως σ’ αυτό το μυστήριο λειτουργεί μια ψυχολογική παράμετρος, που μετατρέπει το έργο σε ψυχολογικό μυθιστόρημα: ό,τι υπέστη η οικογένεια Queen πριν από πολλά χρόνια έχει αφήσει ενεργά μικρόβια στον ψυχισμό τους, όχι μόνο επειδή είδαν τη μητέρα τους να σκοτώνεται, ούτε μόνο επειδή η Sam δέχτηκε έναν πυροβολισμό και έναν παρολίγο θάνατο, γεγονός που της άφησε σημαντικά διαβίου κουσούρια. Και η Charlie, αποκαλύπτει η ίδια συντωχρόνω, υπέστη κάτι οδυνηρό που δεν την άφησε ποτέ να ευτυχήσει στη ζωή της, ούτε στη σχέση της με τον καλοπροαίρετο και ήρεμο άντρας της, τον Ben.


ΟΙ 700 σελίδες, παρότι φαίνονται πολλές και ασήκωτες, είναι σοφά γραμμένες, ειδικά μετά τη μέση που όλα παίρνουν μια σπινταριστή ορμή, όχι τόσο τρέχοντας προς ένα εξηγητικό τέλος αλλά προχωρώντας πάνω στις δύο ράγες, της διερεύνησης μιας σύγχρονης υπόθεσης και της αποκάλυψης όλων των τραυμάτων μιας παλιάς. Η σταδιακή εναλλαγή οπτικής γωνίας, καθώς στην αρχή δίνεται από την πλευρά της Charlie κι έπειτα από την πλευρά της Samantha, φωτίζει διπλά τα μυστικά της καθεμιάς και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το παρόν και το παρελθόν.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ είναι εξίσου ωμό και σκληρό με την αρχή, αλλά συνάμα αναδεικνύει την πολυπλοκότητα όχι μόνο του δρόμου προς τους ενόχους, αλλά και του λαβύρινθου των ανθρώπινων σχέσεων.

Πάπισσα Ιωάννα

No comments: