Tuesday, June 21, 2011

5 χ ρ ό ν ι α ΒΙΒΛΙΟΚΑΦΕ

"Ο σκεπτόμενος" του Auguste Rodin.
Πηγή: coffee-art.com
Αν τα ιστολόγια, σαν το δικό-μου, έχουν να υπερηφανευτούν για κάτι είναι μόνο η δυνατότητα που δίνουν σε απόψεις-παράδρομους της επίσημης κριτικής να αναδειχθούν. Κι εδώ και μερικά χρόνια που το blogging –παρά τα δεινά-του- μπήκε στη (διαδικτυακή) ζωή-μας, ξαναγύρισε ο γραπτός λόγος, επανήλθε η συζήτηση, και στον χώρο της λογοτεχνίας μπήκε ένα λιθαράκι, δίπλα σε άλλα, για την προώθηση, ερμηνεία και επανα-καταξίωση του βιβλίου.

Χρόνια πολλά και στην συν-αναγνώστρια (anagnostria.blogspot.com), που πέντε χρόνια κι αυτή, υπομονετικά και συστηματικά, διαβάζει και αναρτά !

Τούρτα γενεθλίων_κρέμα με λεπτές φλούδες σοκολάτα:
21/6/2006 – 21/6/2011:
-5 χρόνια δημιουργικής –ελπίζω- παρουσίας
-βιβλιοπαρουσιάσεις, προβληματισμοί, τύπος, συζητήσεις
-512 αναρτήσεις
-πάνω από 70.000 επισκέψεις τον χρόνο
-218 θαμώνες


Την τελευταία ειδικά χρονιά:
Ø  Δύο δημοσκοπήσεις για την ελληνική και παγκόσμια πεζογραφία,
Ø  Μια συνέντευξη με τον Σταύρο Κρητιώτη,
Ø  Πρωτομηνιάτικα αφιερώματα είτε σε έναν συγγραφέα ή σε ένα κλασικό έργο της λογοτεχνίας-μας,
Ø  Φάκελος για τη σχέση λογοτεχνίας και θρησκείας με έξι αναρτήσεις,
Ø  Αφιέρωμα στο αστυνομικό μυθιστόρημα,
Ø  Διάβασμα βιβλίων που μου έστειλαν,
Ø  200-250 περίπου κατά Μ.Ο. χτυπήματα τη μέρα.

Πίνακας του Vladimir Kush
"book of books orig framed"


Διάστημα: Ιούλιος 2010 - Ιούνιος 2011
Επισκέψεις
Ιούλιος 2010
3645
Αύγουστος 2010
2559
Σεπτέμβριος 2010
5056
Οκτώβριος 2010
5338
Νοέμβριος 2010
5547
Δεκέμβριος 2010
5449
Ιανουάριος 2011
9533
Φεβρουάριος 2011
6234
Μάρτιος 2011
6375
Απρίλιος 2011
6971
Μάιος 2011
8219
Ιούνιος 2011
(μέχρι σήμερα)
5803Εδώ και δέκα μέρες μάλιστα εγκαινιάσαμε μια συνεργασία με τον ιστότοπο ποικίλης ύλης in2life, ο οποίος κάθε Παρασκευή αναρτά καινούργιες βιβλιοπαρουσιάσεις-μου στη στήλη βιβλίου που διαθέτει. Ευχαριστώ ειδικότερα τον υπεύθυνο έκδοσης του ιστότοπου κο. Δημήτρη Γλύστρα για την τιμητική πρόσκληση συνεργασίας που μου απηύθυνε. Ευχαριστώ επίσης ιδιώτες αλλά και εκδοτικούς οίκους που προσφέρθηκαν να με προμηθεύσουν με τα βιβλία-τους.


            Το Βιβλιοκαφέ είναι ένα έργο εν προόδω, ένα πλάνο εν εξελίξει. Μέσα σ’ αυτό πλάθω σαν εν δυνάμει (ή εν αδυναμία) συγγραφέας έναν μυθιστορηματικό χαρακτήρα, τον Πατριάρχη Φώτιο. Είναι 47 χρονών, παντρεμένος με δυο κόρες, εργαζόμενος σε εταιρεία τροφίμων, που διαβάζει και προσπαθεί πρώτα ο ίδιος να καταλάβει τη λογοτεχνία και τις προοπτικές-της. Είναι ένα προσωπείο, μια λογοτεχνική περσόνα που δουλεύεται ανάλογα με την έμπνευση, συνεπής ωστόσο σε ένα πλάνο, που άλλοτε παίζει με το 1200χρονο παρελθόν-του κι άλλοτε με το 5χρονο παρόν-του.
Μερικές φορές νιώθω πιόνι του εκδοτικού συστήματος που μέσω εμού, άλλοτε εκούσια κι άλλοτε ακούσια, βρίσκει εύκολη διαφήμιση και προβολή. Αναρωτιέμαι ενίοτε αν το να κάνω το μεράκι-μου, να γράφω δηλαδή τη γνώμη-μου για τη λογοτεχνία που διαβάζω, ισοδυναμεί με τη μετατροπή-μου σε ένα ακόμα γρανάζι στο εκδοτικό σύστημα. Πιθανόν ναι, αν και επειδή εγώ επιλέγω, εγώ αξιολογώ, εγώ στήνω το γρανάζι-μου όπως θέλω, δεν νιώθω ότι χειραγωγούμαι. Η ελευθερία του διαδικτύου μού δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσω κι εγώ το σύστημα, για να ικανοποιήσω το πάθος-μου για ανάγνωση.
            Ένας άλλος προβληματισμός-μου όλα αυτά τα χρόνια είναι αν παρακολουθώ πειθήνια τα κελεύσματα της κριτικής ή αν έχω περιθώρια επιλογών. Γι’ αυτό, σχεδόν υποσυνείδητα, προσπαθώ να μην διαβάζω εν θερμώ τα έργα που προβάλλονται κατά κόρον, ξέροντας ότι έτσι θυσιάζω αυτά, ανάμεσα στα οποία ίσως βρει κανείς και τα πολύ καλά, που δίνουν το στίγμα της κουλτούρας-μας. Προσπαθώ να τα συγκεντρώσω το καλοκαίρι και να μην μπω στο τρυπάκι της μαζικής διαφήμισής-τους. Αντίθετα, διαβάζω άλλα που μπορεί να μην ακουστούν με ζητωκραυγές, αλλά πάντα τρέφω ελπίδες ότι θα βρω εκεί μέσα διαμαντάκια ή έστω ημιπολύτιμους λίθους για να κοσμήσω το Βιβλιοκαφέ.
            Σ’ αυτά τα πέντε χρόνια διάβασα πολλά και συζήτησα, έμαθα και έψαξα, απηύδησα και ενθουσιάστηκα. Πίσω από κάθε βιβλίο κοιτούσα το σύνολο και αναρωτιόμουν αν η λογοτεχνία-μας (πιο πολύ η πεζογραφία) όπως γράφεται στις αρχές του 21ου αιώνα προδιαγράφει εξελίξεις και συλλαμβάνει μηνύματα ή κυλάει απλώς από συγγραφική μανία και εκδοτικό οίστρο.

Leon Francois Comerre

            Συμπορεύεται εντέλει η λογοτεχνία με τη ζώσα ιστορία; Οι επαναστάσεις στις ανθρωπιστικές σπουδές, ακόμα και στις θετικές επιστήμες, δεν γίνονται αντιληπτές άμα τη γενέσει-τους αλλά παίρνει χρόνο να συνειδητοποιηθούν και να γίνουν αντιληπτά τα αποτελέσματά-τους. Επομένως, αν τώρα συντελούνται κοσμοϊστορικές αλλαγές στην ελληνική πεζογραφία, δεν ξέρω. Ίσως οι ειδικοί (κριτικοί και φιλόλογοι) μπορούν να μας φωτίσουν περαιτέρω. Προς το παρόν τουλάχιστον θέλω να σταθώ στις τάσεις που μπορώ να οσμιστώ και να χαρτογραφήσω σε αδρές γραμμές το τοπίο που ζούμε και διαβάζουμε.

Στην επόμενη ανάρτηση θα δημοσιεύσω ένα δοκίμιο με σκέψεις πάνω στο πού μας πάει η λογοτεχνία-μας, έτσι ως γενέθλια τούρτα των πέντε χρόνων-μου.
Πέντε χρονών! Πλέον μπορώ να πάω στο νηπιαγωγείο…
Πατριάρχης Φώτιος

32 comments:

NO14ME said...

Καλόχρονος Πατριάρχη! Αν και το δικό μου ιστολόγιο είναι πολύ νέο ακόμα εντούτοις οι προβληματισμοί μου επ'αυτού είναι παρεμφερής..Νομίζω ότι το σημαντικότερο είναι να υπάρχουν τόποι στους οποίους να μπορούμε να συζητάμε ερασιτεχνικά-φιλικά γύρω από την λογοτεχνία και να δημιουργούμε νήματα που να μας οδηγούν στον λαβύρινθο ετούτο. Καλή συνέχεια εύχομαι

Michalis Gennaris said...

AD BEATISSIMUM,EXCELLENTISSIMUM,REVERENDISSIMUM,ILLUSTRISSIMUM ET SANCTISSIMUM DOMINUM PATRIARCHAM PHOTIUM: ΧΑΠΠΥ ΜΠΕΡΘΝΤΕΪ, ΓΙΟΡ ΟΛΛ ΧΟΛΙΝΕΣΣ!Ευχόμεθα βίον μακραίωνα,ιντερνετικώς πανευδαίμονα,θεάρεστον,ανεπιβούλευτον(~ οποία αγία σύμπτωσις Παναγιώτατε: τουντέϊ εορτάζομεν και ημείς, ουχί πέντε, αλλά τριάκοντα έτη επίγειας παρουσίας!)

Pellegrina said...

"Ο σκεπτόμενος" του R o b i n?

ΠΑΠΙΣΣΑ ΙΩΑΝΝΑ said...

ΝΟ14ΜΕ,
σ' ευχαριστώ για τις ευχές και πιο πολύ για τη συμμετοχή στις ψηφοφορίες αλλά και σε κάθε άλλο τραπεζάκι.
Εύχομαι και στο δικό-σου ιστολόγιο μακροημέρευση.
Πατριάρχης Φώτιος

ΠΑΠΙΣΣΑ ΙΩΑΝΝΑ said...

Αγαπητόν-μου τέκνον Μιχαήλ,
αντεύχομαι όπως είσαι πλήρης υγείας και δημιουργικότητας.
Μετά πατρικών ευχών
Ο Κων/πόλεως Φώτιος

ΠΑΠΙΣΣΑ ΙΩΑΝΝΑ said...

Pellegrina,
πες πρώτα ένα "γεια", ένα "πολύχρονος"
και μετά ευχαρίστως να δω το τυπογραφικό-μου λάθος και να το διορθώσω πάραυτα.
Ευχαριστώ
Πατριάρχης Φώτιος

Pellegrina said...

δεν κατάλαβα ότι ήταν δικό σου, το είδα μεσα στο πλαίσιο και νομιζα οτι το πήρες ετσι ετοιμο. Αν το ακταλάβαινα δεν θα μιλούσα: α) δεν πολυπιστεύω ότι κάνεις λάθη, τα θεωρώ συνήθως κολπάκια, β) δεν διορθώνω ποτέ τους φίλους και συνομιλητές μου, τουλάχιστον δημόσια

anagnostria said...

Δέξου και απ' εδώ τις ευχές μου, συνεορτάζοντα Πατριάρχη. Πολλά με προβληματίζουν σχετικά με την προσωπικότητά σου, το σημαντικό όμως είναι η αγάπη σου για τη λογοτεχνία και οι αφορμές που μας δίνεις για προβληματισμό και καλά διαβάσματα. Χρόνια πολλά.

Μαρία Ξυλούρη said...

Χρόνια πολλά και καλά λοιπόν, με καλά βιβλία και δημιουργικές αναγνώσεις πάνω απ' όλα.

Δημήτρης Αλεξίου said...

Πολύχρονος, πολύγνωμος και πολυδιαβασμένος εύχομαι. Οποιοσδήποτε ασχολείται με τα βιβλία με οποιονδήποτε τρόπο είναι μέρος του εκδοτικού συστήματος. Το θέμα είναι να είναι και μέρος του εαυτού του. Καλημέρα!

Anonymous said...

Πολύχρονος και πάντα δημιουργικός! Το ιστολόγιό σας είναι φωτεινό παράδειγμα. Εύχομαι να μη χάσετε ποτέ το κέφι σας και την αγάπη σας για τα βιβλία.

- Μια αναγνώστρια

ΠΑΠΙΣΣΑ ΙΩΑΝΝΑ said...

Μαρία, Δημήτρη, μια αναγνώστρια,
οι ευχές-σας, επειδή δεν απευθύνονται σε ένα ένσαρκο πρόσωπο αλλά σε ένα άυλο προσωπείο, μετράνε πιο πολύ. Μετράνε γιατί δεν σας ενδιαφέρει το άτομό-μου αλλά η διαδικασία του βιβλιαναγιγνώσκειν και του συζητείν.
Το βιβλίο δεν είναι τόσο μοναχική διαδικασία όταν το μοιράζεται κανείς με άλλους.
Ευχαριστώ
Πατριάρχης Φώτιος

ΠΑΠΙΣΣΑ ΙΩΑΝΝΑ said...

Anagnostria εκ Κύπρου,
ευχαριστώ πρώτα απ' όλα για τις ευχές.
Όσο για τους προβληματισμούς-σου περί της προσωπικότητάς-μου, θα ήθελα πολύ να ήξερα τι θα άλλαζε αν μάθαινες ότι με λένε π.χ. Φώτη Πετρίδη, ζω εκεί, έχω δύο παιδιά, σπούδασα αυτά κ.ο.κ.;
Αν αύριο χαθώ από το διαδικτυακό προσκήνιο ή γενικά από τη γη, ας μείνει η 5ετής παρουσίας-μου. Όπως και για σένα, με ενδιαφέρει η βιβλιοφιλία και οι γνώμες-σου παρά η προσωπική-σου ζωή ως Κίκας Ολυμπίου.
Εύχομαι ειλικρινά να συνεχίσουμε να δίνουμε ερεθίσματα ο ένας στον άλλο.
Πατριάρχης Φώτιος

Librofilo said...

Με τις θερμότερές μου ευχές για μακροημέρευση και πολλά-πολλά καλά βιβλία.

Κατερίνα Μαλακατέ said...

Και τις δικές μου, και τις δικές μου. Χιλιόχρονος!

Υ.Γ. Ας μας στέλνουν κανένα βιβλιαράκι δωρεάν να διαβάζουμε κι ας γινόμαστε και λίγο γρανάζια, δεν πειράζει......

ΠΑΠΙΣΣΑ ΙΩΑΝΝΑ said...

Librofilo,
σ΄ευχαριστώ.
Λέω και ξαναλέω ότι κάθε ιστολόγιο στηρίζεται στα άλλα, στα ομοειδή, με τα οποία σχηματίζει έναν ιστό, ένα δίκτυο σχέσεων.
Όσο διαβάζεις εσύ, άλλο τόσο θα έχω ένα κίνητρο να διαβάζω κι εγώ.
Καληνύχτα
Πατριάρχης Φώτιος

ΠΑΠΙΣΣΑ ΙΩΑΝΝΑ said...

Κατερίνα,
ευχαριστώ για τις ευχές-σου.
Ενημέρωση-άποψη-προπαγάνδα-κριτική-παρουσίαση-επιλογές-μάνατζμεντ κ.ο.κ. Ένας κόσμος με γρανάζια και με εθελοντές...
Καληνύχτα
Πατριάρχης Φώτιος

anagnostria said...

Αγαπητέ Πατριάρχη, και βέβαια δεν έχει σημασία το πραγματικό μας όνομα, η ηλικία, η οικογενειακή μας κατάσταση κ.λπ. για όλους εμάς που μας συνδέει η αγάπη για το βιβλίο. Αν με προβληματίζει κάτι με την προσωπικότητά σου (πράγμα που δεν συμβαίνει με άλλα μπλογκς) είναι η δική σου ιδιαίτερη σχέση με το βιβλίο και εν γένει την εκδοτική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, πόσο εύκολο ή εφικτό είναι για κάποιον ερασιτέχνη βιβλιόφιλο, που εργάζεται σε άσχετη υπηρεσία, να παρακολουθεί τον περιοδικό ή τον ημερήσιο τύπο σε ό,τι έχει σχέση με το βιβλίο, ή πού βρίσκει το χρόνο για στατιστικές ή για ευρύτερους προβληματισμούς κ.λπ. Άσχετα όμως με αυτά, σε ευχαριστούμε που υπάρχεις και που το Βιβλιοκαφέ σου μας κερνάει τόσο τακτικά τα... τόσο εύγευστα βιβλιοροφήματα.

Pellegrina said...

Όταν πραγματικά σου αρεσει, νομίζω πως είναι π ο λ ύ εύκολο. Στο κατω κατω δεν εχεις να κανεις και κανενα ταξίδι, άλλωστε μεσω διαδικτύου παρακολουθείς σχεδόν τα πάντα. Αγοράζεις και δυο περιοδικά για τις στατιστικές και ιδού. Νομιζω πως ο ερασιτέχνης παρακολουθεί ευκολότερα και πιο σφαιρικά, ενω ο επαγγελματίας δεσμεύεται από τις απαιτήσεις του εργοδότη του, ή της αγοράς, αν ειναι "ελεύθερος" (πχ, εκδότης ενος μικρού περιοδικού που αγωνίζεται να μη "μπει μέσα" και πρέπει να τρεχει για δημόσιες σχεσεις κλπ -τι να κάνει ο άνθρωπος)
Γενικότερα, σε όλους τους τομείς, ο ερασιτέχνης εχει πολύ μεγαλύτερη ευχερεια κινήσεων και ενημέρωσης και πιο γνήσιο ενδιαφέρον. Αν ειναι και ευφυής, κανενας επαγγελματίας δεν τον πιάνει!

(το σχόλιό μου δεν είναι "υπερασπιση" του Πατριάρχη -που δεν τη χρειάζεται- αλλά, με αφορμή το ερωτημα της αναγνωστριας, υπερασπιση του ερασιτεχνισμού, που τον θεωρώ την πιο σημαντική ανθρώπινη εκδήλωση -δημιουργικότητα μη αλλοτριωμένη)

Pellegrina said...

Διόρθωση: σε όλους τους τομείς της τ έ χ ν η ς, όταν δεν απαιτείται οπωσδήποτε ειδική κατάρτιση (ή αν ο ερασιτέχνης ε χ ε ι την κατάρτιση, πραγμα που δεν τον κάνει και επαγγελματία).

(μην παρεξηγηθω΄οτι θεωρώ καλύτερο τον ερασιτέχνη..γιατρό από τον επαγγελματία!)

anagnostria said...

Αγαπητή Pellegrina, η απορία μου έχει να κάνει όχι μόνο με τη δυνατότητα ενός που δεν έχει επαγγελματική σχέση με το βιβλίο να κάνει όσα κάνει ο Πατριάρχης, αλλά και με το χρόνο που χρειάζεται, αν ασκεί και άλλο βιοποριστικό επάγγελμα. Ίσως πάλι να μου φαίνεται περίεργο επειδή εγώ είμαι πολύ αργή, αν σκεφτείς ότι και μόνο για μια ανάρτηση παρουσίασης βιβλίου μπορεί να χρειαστώ 2-3 ώρες (να το ξανακοιτάξω, να συναρμολογήσω τις σκέψεις μου, να δω πιθανές σημειώσεις που κράτησα κ.λπ.)

Sue G. said...
This comment has been removed by the author.
Sue G. said...

Τις ευχές μου για ακόμη περισσότερες και πιο γόνιμες interactive αναγνώσεις!

Pellegrina said...

α, για το χρόνο δεν ξερω, εχεις δίκιο. Εξαρτάται από πολλά. εγω ας πούμε, για να γραψω ο,τιδήποτε ξοδέυω τα τρία τέταρτα του χρόνου μου σε ..δημιουργικό χάζεμα! Μετά η δουλειά βγαίνει σε χρόνο-αστραπή, σχεδόν εξωπραγματικά λίγο. Αν όμως βάλεις και το "χάζεμα" (που στην ουσία είναι σκέψη) και βγάλεις το μαθηματικό μεσο όρο, ειναι ο ιδιος χρόνος περίπου με καποιου που "δουλέυει"| συστηματικά)

ΠΑΠΙΣΣΑ ΙΩΑΝΝΑ said...

Φίλη Anagnostria,
1. έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι είμαι ο Κούρτοβικ
(αστείο)
2. Δουλεύω 40 ώρες εβδομαδιαίως σε χώρο άσχετο με τη βιβλιοπαραγωγή
3. Διαβάζω γύρω στις 1,5-2 ώρες την ημέρα, όταν περιμένω στην τράπεζα ή όταν ταξιδεύω με το τραίνο.
3. Όλα όσα κάνω στο μπλογκ γίνονται με βάση τα βιβλία, το διαδίκτυο (είναι πλέον προσιτά πολλά στοιχεία μέσω του ίντερνετ, κάτι στο οποίο έχει δίκιο η Pellegrina) και με τις εφημερίδες του Σαββατοκύριακου.
4. Δουλεύω πολύ στο μυαλό-μου ό,τι διαβάζω, π.χ. όταν οδηγώ.

Σ' ευχαριστώ που υπάρχεις κι εσύ, γιατί βρίσκω στα βιβλιόφιλα ιστολόγια σαν το δικό-σου κίνητρα για αναγνώσεις
Πατριάρχης Φώτιος

ΠΑΠΙΣΣΑ ΙΩΑΝΝΑ said...

Sue,
σ' ευχαριστώ που περνάς από το Βιβλιοκαφέ και ειδικότερα για τις ευχές-σου.
Πατριάρχης Φώτιος

anagnostria said...

Ο Κούρτοβικ; Θα απογοητευόμουν αν ήσουν!! Ευχαριστώ για τις διεκρινίσεις.

Pellegrina said...

Εγώ πάλι, πολύ θα γούσταρα!

maxforeigner said...

Χρόνια πολλά κι από μένα... Παναγιώτατε... Παρακολουθλω τις πολύ ενδιαφέρουσες αναρτήσεις - παρουσιάσεις -κριτικές του blog, καθώς και τα σχόλια...,
χωρίς ... σχόλια!

Ζήνα Λυσάνδρου said...

Χρόνια Πολλά, Πατριάρχη Φώτιε.
Σας θαυμάζω και απολαμβάνω κάθε ανάρτησή σας! Πολύχρονος, πολυδιαβασμένος και πάντα δημιουργικός.

Anonymous said...

Στις 25/06/2011 κυκλοφορεί η ελληνική έκδοση του περιοδικού BBC History μαζί με την εφημερίδα Δημοκρατία με πολλά και ενδιαφέροντα θέματα. Αξίζει τον κόπο να το πάρετε

ΠΑΠΙΣΣΑ ΙΩΑΝΝΑ said...

Mike και Ζήνα,
ευχαριστώ που υπάρχετε ως αναγνώστες και ως θαμώνες του Βιβλιοκαφέ.
Οι ευχές-σας και η παρουσία-σας κάνει κάθε προσπάθεια κοινοποίησης των απόψεών-μου ένα μικρό στοίχημα συζήτησης
Πατριάρχης Φώτιος