Monday, April 13, 2020

Ημερολόγιο Καραντίνας: Καλό Πάσχα

Βλέπω οι περισσότεροι να ονομάζουν “Ημερολόγιο καραντίνας” τις σκέψεις που δημοσιεύουν όσο μένουν σπίτι. Κι εμείς οι bloggers, που κατεξοχήν διατηρούμε ένα συνεχές δημόσιο διαδικτυακό ημερολόγιο, δεν μπήκαμε σ’ αυτή τη λογική. Έως τώρα.

Τώρα όμως, έναν περίπου έναν μήνα αφότου έκλεισαν τα νηπιαγωγεία, μαζί με όλα τα σχολεία της χώρας, και βρέθηκα έγκλειστη, πολιορκημένη όσο και ελεύθερη, μακριά απ’ τα παιδάκια μου, αλλά μέσα στα βιβλία, είπα να καταθέσω κάποιες σκόρπιες σκέψεις, πριν κλείσουμε το Βιβλιοκαφέ εν όψει Πάσχα. Κάθε χρόνο το κλείνουμε τέτοια εποχή, θα τηρήσουμε το έθιμο και φέτος, αυτό το έθιμο γιατί για τ’ άλλα…

Μιλάγαμε μέσω τηλεδιάσκεψης με το υπόλοιπο …επιτελείο. Διαβάζαμε ο καθένας μόνος του και συζητούσαμε διαμορφώνοντας κοινές ή όχι εντυπώσεις. Τα βιβλία έγιναν ακόμα περισσότερο συντροφιά στο σπιτικό κελί μας. Αγαπάμε το κελί μας, διαβάζουμε πολύ, αθλούμαστε όσο μπορούμε. Η ταράτσα έγινε το παρατηρητήριό μου, το γυμναστήριο, το αναγνωστήριο όσο η καλοκαιρία το επέτρεπε. Τις άλλες μουντές και κρύες μέρες, ο καναπές, το γραφείο, το χαλί…

Έτυχε να έχω πάρει προμήθειες σε βιβλία αρχές Μαρτίου. Κι από τότε κάθισα και σκέφτηκα ποια άλλα θα ήθελα να διαβάσω και τα παράγγειλα. Σχετικά εύκολα. Αν κι έκανε το κούριερ να έρθει μέρες κι είπα ότι θα ξεμείνω και θ’ αρχίσω να διαβάζω κάτι παμπάλαια κλασικά, χιλιοφθαρμένα, κειμήλια του μπαμπά. Ευτυχώς τη γλίτωσα.

Έτσι μέσα σ’ αυτές τις μέρες διάβασα ή θα διαβάσω πολλά έργα, καταξιωμένα ή καινοφανή. Από Foer και McEwan μέχρι Schulz και Altan. Κι από Σωτάκη μέχρι Κουναλάκη, από Μπογιάνου έως Μπουραζοπούλου. Και λίγο παραπάνω ποίηση:
Βέης, Αγγελάκη-Ρούκ και Πανδής

Μικρές πινελιές ελευθερίας. Ρουφώ κάθε σελίδα σαν να είμαι φυλακισμένη και περιμένω ότι μέσω αυτών θα ξαναδώ τον έξω κόσμο. Εντάξει, υπερβολή. Αλλά κάθε καραντίνα, κάθε κλεισούρα, κάθε τοίχος υποβάλλει το έξω. Και το βιβλίο είναι ένα έξοχο πνευματικό έξω.

Καλό Πάσχα.
Κι ας είναι η λευτεριά κοντινή και ξάστερη.

Πάπισσα Ιωάννα

4 comments:

anagnostria said...

Χαίρομαι που δεν ακολούθησες το παράδειγμα κάποιων που είχαν παρατήσει για χρόνια τα blog τους και τώρα γράφουν για τον κήπο, τις μαγειρικές,ή ό,τι άλλο κάνουν. Αν αντιληφθώ κάτι τέτοιο, αμέσως το προσπερνώ, δεν το διαβάζω. Τι με νοιάζει τι κάνει ο καθένας στο σπίτι του; Χαίρομαι που εσύ πάλι για βιβλία μιλάς. Το δικό μου blog δεν κλείνει ούτε για το Πάσχα.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Πάπισσα Ιωάννα said...

Anagnostria,
δεν είχα ούτε μία στιγμή σκοπό να αλλάξω περιεχόμενο στο blog και να το εμπλουτίσω με εμπειρίες, ενδιαφέροντα και hobbies.
Όλα περνάνε μέσα από τα βιβλία
και τα Blogs μας έχουν, αν έχουν, αυτή τη συμβολή: να μιλάνε για βιβλία και για τρόπους ανάγνωσης.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ
Πάπισσα Ιωάννα

Θεοδώρα Βαγιώτη (Filoteo) said...

Καλή Ανάσταση και γρήγορα με τα βιβλία μας και τα μολύβια μας σε ένα καφέ έξω!

Πάπισσα Ιωάννα said...

Filoteo, χρόνια πολλά.
Είχα κατεβάσει ρολά και σήμερα πάλι άνοιξα, ελπίζοντας ότι η καραντίνα θα κινητοποιήσει πάλι τις αναγνωστικές μας επιμονές.
Μακάρι, να ξαναδούμε κόσμο να διαβάζει στα καφέ, στα παγκάκια, στις παραλίες...
Πάπισσα Ιωάννα