Monday, June 16, 2014

Τσιμπολογώντας μεζεδάκια ...από τον τύπο

Ένα διήμερο πλούσιο σε ειδήσεις, σε νέες κυκλοφορίες, σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σε πολιτισμικά δρώμενα. Το καλοκαίρι έρχεται δρομαίο και σταχυολογώ νέα που αξίζει να μας απασχολήσουν.                                                     

1.      Ο Μάνος Χατζιδάκις έδειξε πως λίγοι άνθρωποι που δουλεύουν με μεράκι μπορούν να παράγουν πολιτισμό. Στη δεξιά Καραμανλική κυβέρνηση του 1977-1981 υπήρχαν μουσικοί και ηθοποιοί, συγγραφείς και συνθέτες που οργάνωσαν το Τρίτο πρόγραμμα, πριν έλθει η πασοκική λαϊκιστική ισοπέδωση. Ο Χατζιδάκις έκανε μουσική για το κέφι-του και πολιτισμό από πείσμα.

2.      Έρχεται το τελευταίο αστυνομικό έργο του Πέτρου Μάρκαρη (“Τίτλοι τέλους. Ο επίλογος”, εκδόσεις Γαβριηλίδη) και η νουβέλα του Μίλαν Κούντερα (“Η γιορτή της ασημαντότητας”, εκδόσεις Εστία). Εξίσου αξιοπρόσεκτο και το νέο μυθιστόρημα της Μάρως Δούκα (“έλα να πούμε ψέματα”, εκδόσεις Πατάκη). Τα διάβασα στο Βιβλιοδρόμιο των Νέων (14/6/2014).

3.      Ανεβαίνει σε θεατρική παράσταση η “Μεγάλη χίμαιρα” του Μ. Καραγάτση από τον εγγονό-του Δημήτρη Τάρλοου. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 14-17 Ιουλίου και συνθέτει σε θέατρο και κινηματογράφο τη διασκευή του διάσημου μυθιστορήματος. Δείτε τη συνέντευξη του σκηνοθέτη στην Εφημερίδα των Συντακτών (14/6/2014).
4.      Νέο βιβλίο και από την Αμάντα Μιχαλοπούλου (“Η γυναίκα του Θεού”, εκδόσεις Καστανιώτη), έξι γοτθικές ιστορίες από τον Αντόνιο Ταμπούκι (“Ο Μαύρος Άγγελος”, εκδόσεις Άγρα) και καινούργιο μυθιστόρημα του Χρήστου Χωμενίδη (“Νίκη”, εκδόσεις Πατάκη). Διαβάστε γι’ αυτά στην Καθημερινή της Κυριακής (15/6/2014).

5.      Ο Κωνσταντίνος Τζούμας ενσαρκώνει στον Κ. Καβάφη στην παράσταση “Κ.Π. Καβάφης αυτοβιογραφούμενος” στο θέατρο Τζένη Καρέζη, η Κική Δημουλά κυκλοφορεί την πρόσφατη ποιητική συλλογή-της (“Δημόσιος καιρός”, εκδόσεις Ίκαρος), ενώ ο Ουκρανός Αντρέι Κουρκόφ αναρωτιέται ποια κουλτούρα ο ίδιος εκφράζει, καθότι ρωσόφωνος (“Ο τελευταίος έρωτας ενός ουκρανού προέδρου”, εκδόσεις Καστανιώτη). Όλα αυτά στο Βήμα της Κυριακής (15/6/2014).

6.      Γιατί άραγε κυκλοφόρησαν τόσο αργά τα βιβλία της άνοιξης; Είναι που ο καιρός ήταν ακόμα χειμωνιάτικος, άντε φθινοπωρινός (!); Ή μήπως οι εκλογές έκαναν τους εκδότες να φρενάρουν τις κυκλοφορίες-τους, προκειμένου να καταλαγιάσει ο αχός της κομματικής κοκορομαχίας; Και τώρα που το καλοκαίρι προχωρά, πόσα αστυνομικά θα ξεχυθούν στους δρόμους και κυρίως στις παραλίες;
7.      Αλήθεια, πώς ξεχωρίζουμε τα βιβλία που θα διαβάσουμε; Μαθαίνουμε μέσω τρίτων (κριτικών, φίλων κ.λπ.) τι καλό κυκλοφορεί και το βάζουμε στο μάτι; Έχουμε εμπιστοσύνη στον συγγραφέα και προχωρούμε στο επόμενο έργο-του με βάση την καλή γνώμη που έχουμε για τα προηγούμενα; Μαθαίνουμε για το πρωτότυπο θέμα ή μας ερεθίζει η ιδέα πάνω στην οποία το κείμενο παίζει; Άβυσσος η ψυχή του αναγνώστη ή μια υποσυνείδητη προεπιλογή λαμβάνει χώρα συχνά ερήμην-μας;

[οι φωτογραφίες αντλήθηκαν από: 1000awesomethings.files.wordpress.com, www.china.org.cn, www.mediasoup.gr, www.efsyn.gr και retaildesignblog.net]
Πατριάρχης Φώτιος

2 comments:

Rosa Mund said...

Έχουν γνώσιν (των όσων λέτε) οι φύλακες (δηλ. εγώ).
Νόμιζα πως θα αναφέρατε και την Καταδίκη του Χατζιδάκι στα Νέα. Πολύ ενδιαφέρουσα και έξυπνη η καταγραφή της από τον Πηλιχό.
http://www.tanea.gr/news/culture/article/5130929/h-katadikh-toy-manoy/

Τσίμπησα να σχολιάσω εξαιτίας του 7.
Τουλάχιστον για μένα, ισχύουν όλα όσα αναρωτιέστε, προκειμένου να ξεχωρίσω τι θα διαβάσω.
Φαβορί προς απόκτησιν "Η γιορτή της ασημαντότητας". Διαβάζω Κούντερα ό,τι κι αν γράψει. Εν λευκώ.

κ.κ.

Πάπισσα Ιωάννα said...

Κ.κ.,
θα συζητήσουμε λοιπόν τον Κούντερα
και μαζί.
Πατριάρχης Φώτιος