Ποιος έχει διαβάσει όλα τα μυθιστορήματα του κόσμου; Ποιος έχει διαβάσει όλα τα μυθιστορήματα έστω των μεγάλων λογοτεχνιών; Ας κατεβάσω τον πήχυ: ποιος έχει διαβάσει όλα τα μυθιστορήματα που προτείνονται αυτές τις μέρες στο Βιβλιοκαφε;
Τελικά, πώς επιλέγουμε τι θα διαβάσουμε και ειδικά από την παγκόσμια σκηνή; Φαντάζομαι ότι, αν εξαιρέσει κανείς τους ειδικούς, τους λάτρεις λ.χ. της γαλλικής λογοτεχνίας ή όποιους είναι μανιώδεις με ένα συγκεκριμένο είδος, λ.χ. το ιστορικό μυθιστόρημα, δύσκολα κανείς μπορεί να ξεφύγει από όσα θεωρούνται διαχρονικά «καλά βιβλία». Έργα που συζητιούνται στις εφημερίδες, που μεταφράζονται και ξαναμεταφράζονται, επειδή θεωρούνται κλασικά, βιβλία μεγάλων ονομάτων που απασχολούν συχνά την υφήλιο επιλέγονται πιο εύκολα για να προσεγγίσουμε την παγκόσμια διανόηση και τέχνη.
Κάπου εκεί λοιπόν –εικάζω- θα κινηθούν και οι επιλογές-μας για τη λίστα των προσφιλέστερων μυθιστορημάτων. Ποιος θα τολμήσει, έχοντας γνώση των κορυφών της διεθνούς πεζογραφίας, να προτείνει έναν Πολωνό, έναν Κογκολέζο, έναν Ινδονήσιο συγγραφέα; Κι άντε να παρεισφρήσουν δυο τρία τέτοια έργα, πόσα από το συνολικό αριθμό θα ξεφύγουν από τις κοσμοκράτειρες λογοτεχνίες (αγγλοαμερικανική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ρωσική κ.ο.κ.), πόσα θα ξεφύγουν από τον Κανόνα των Νόμπελ, των Μπούκερ, των Γκονκούρ κ.ο.κ.;
Κι εγώ που τα σκέφτομαι τώρα, δυσκολεύομαι να επιλέξω ριψοκίνδυνα. Άσε που δεν έχω διαβάσει πάρα πολλά για να έχω μια ευρύτερη γκάμα για ποικιλία.
Στο ποστ της 15ης Απριλίου ψηφίζουμε τα αγαπημένα-μας μυθιστορήματα. Ίσως η λίστα που θα προκύψει αποτελέσει και μια καλή πρόταση για να διαβάζουμε όλοι ό,τι «αξίζει» και δεν το κάναμε ως τώρα.
Χριστός ανέστη
Πατριάρχης Φώτιος
13 comments:
Μπορώ από τωρα να προτείνω τον Πολωνό: Στάνισλαβ Λεμ, 'Σολάρις" Με τα χίλια!
Εδώ δεν μετράει,
εδώ δεν μετράει,
εδώ δεν μετράει...
Οι ερωτήσεις τελικά έχουν αποτέλεσμα, αφού σκεφτόμαστε φυγόκεντρα.
Πατριάρχης Φώτιος
Δεν το είπα για να "μετρήσει' Απλως μ ί λ η σ α. Ανθρώπινα..
Καλημέρα,
Υποψιάζομαι ότι το τελευταίο σχόλιο μου στην ανάρτηση την σχετική με την πρόσκληση να "ψηφίσουμε" βιβλία, έδωσε την αφορμή για τούτη εδώ.
Πέρα από την άποψη του χρόνου, ίσως πρέπει να σκεφτούμε και τις παραμέτρους της όποιας "μόδας", της αίσθησης του ανήκειν κλπ. Μπορεί πχ να μην έχω διαβάσει ποτέ την Καρδιά του Σκότους και ούτε καν στην πραγματικότητα και να θέλω, αλλά την βάζω μόνο και μόνο για να τοποθετήσω τον εαυτό μου στην όποια elite αναγνωστών, που έχει διαβάσει (έστω και από περιληψάρια) τα βιβλία του όποιου Κανόνα.
Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να φανταστούμε ακόμα και κάποια παρέα, η οποία συζητά καταπιέζοντας τον εαυτό της για "sublime" βιβλία, ενώ όλοι από μέσα τους σκέφτονται βιβλία "μικρότερου διαμετρήματος".
Προφανώς τα σχόλια μου δεν αρνούνται την αξία των "κλασσικών" βιβλίων, ούτε ότι υπάρχουν άνθρωποι που τα διαβάζουν και προσπαθούν να διαβάσουν όσα γίνεται περισσότερα από αυτά
thoughtsofashy.wordpress.com
ΥΓ: Φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα για σύνδεση μέσω Open ID
Ντροπαλέ,
νομίζω ότι υπάρχουν τρία σκαλιά σ' αυτό που θέτεις:
1. να μην έχει κανείς διαβάσει το βιβλίο-must (ας το ονομάσω έτσι) και να μιλά γι' αυτό με δέος
2. να το έχει διαβάσει αλλά να μην βρίσκει τόσο μεγάλη την αξία-του, αλλά να το προβάλλει για να μη θεωρηθεί αδαής
3. να άκουσε τον θόρυβο που γίνεται κατά καιρούς γι' αυτό και να το αγόρασε, να το διάβασε και να το βρήκε όντως εξαιρετικό.
Το ζήτημα δεν είναι μόνο τι γίνεται με τα βιβλία-must, αλλά και με αυτά που δεν είναι στον μέχρι τώρα Κανόνα.
Πατριάρχης Φώτιος
Δεν ξερω αν "μετράει" (:)), αλλά θα πω οτι στερούμαι παντελώς της αναγκης να θεωρηθώ ..ελίτ. Κυρίως, γιατι δεν αντιλαμβάνομαι από π ο ι ο ύς θα θεωρηθώ. Υπαρχει άραγε κάποια (ζώσα)πνευματική ελίτ στην Ελλάδα, που θα έπρεπε να αγωνιώ να με "αναγνωρίσει"; Αν υπάρχει, πού ειναι το έ ρ γ ο τη; (μεγάλη λογοτεχνία ή μεγάλος συστηματικός στοχασμός που να αίρεται πανω από τα επίκαιρα, τα μικροαστικά και τα μικροπολιτικά; Πού ειναι αυτοί που εγώ θα κάνω πρότυπο και ίνδαλμα, ώστε να νιωθω την αναγκη να "αναγνωριστώ; ) ¨Η δεν υπαρχει ή είναι τοσο κλειστή που ουδέποτε θα την ενδιαφέρω και θα με ενδιαφέρει. Ποια λοιπόν η (υποθετική) ανάγκη να μην πω απλα΄την α λ ή θ ε ι α στους διαδικυτακούς φίλους μου; ποια η ανα΄γκη να μην είμαι σκέτα άνθρωπος ο υ τ ε εδώ;
Σωστά!
Το οξύμωρο με το διαδίκτυο είναι ότι επιλέγουμε ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ για να είμαστε ο εαυτός-μας
Πατριάρχης Φώτιος
μουα, νο! (ολοι ξερουν ποια ειμαι) Απλώς ..δ ε ν μπορώ!
ΨΗΦΙΣΑ και ησύχασα, με τις τόσες επιλογές που είχα. Ρίσκαρα, εκτέθηκα και περιμένω τα αποτελέσματα.
Πατριάρχης Φώτιος
Αν και τρέμω την έκθεση, θα ψηφίσω κι εγώ, μην ανησυχείς (πώς θα ειναι εγκυρη η λίστα σου χωρίς την υπογραφή μου;:):)) Στο μεταξύ, ιδέα Κύρου γρανάζη: γιατί δεν κανεις και μια λίστα "βατόμουρου": διάσημα βιβλία που ΔΕΝ μας αρέσανε! (εκεί να δεις ..έκθεση! ρεζίλι θα γίνουμε όλοι!)
Pellegrina,
σούπερ ιδέα. θα εξετάσω αν μπορεί να πραγματοποιηθεί, γιατί ίσως να μην υπάρχει συμμετοχή (εκτός αν όλοι κατέβουν και "μαυρίσουν" τις αυθεντίες), και θα το κάνω εν καιρώ.
Πατριάρχης Φώτιος
Το "βατόμουρο" μού ακούγεται κάπως χοντρό,αλλά το "διάσημα βιβλία που δε μας αρέσανε" είναι ερεθιστικότατο κι εγώ υπόσχομαι ότι θα εκτεθώ δίχως φόβο και πάθος... ;-)
naiiiii,8eloume lista vivliwn pou de mas aresane.Teleia!!!!
Post a Comment