Tuesday, June 24, 2008

Ιρλανδικός καφές: Μαρία Βελονάκη

Μαρία Βελονάκη
“Βαλτετσίου γωνία”
εκδόσεις Σοκόλη-Κουνελάκη
2007


1. Μικρό μυθιστόρημα, ίσως και νουβέλα.
2. Γυναικεία θεματική, αλλά όχι και γυναικεία γραφή: όχι μελοδραματισμοί, καθόλου ψυχικές καταστάσεις περιγεγραμμένες με θολό και ονειρικό τρόπο, σαφή τα περιγράμματα των γεγονότων και των σκέψεων.
3. Δυο φίλες από τα σχολικά χρόνια άλλοτε χάνονται κι άλλοτε βρίσκονται. Δίπολο αντιθέσεων και δρόμων: η μία, η Ελένη, ρεαλίστρια, θεσιθήρας, μέχρις ενός σημείου αδίστακτη, καριερίστα που κάνει πολλά για τη σταδιοδρομία της, κι η άλλη, η Ελισάβετ, ανεμοδούρα, που δεν ριζώνει πουθενά, που κυνηγά τα όνειρά της χωρίς να υπολογίζει βολέματα και συμβάσεις.
4. Ένταση δημιουργείται σχεδόν εξ αρχής, όταν αποκαλύπτεται η αυτοκτονία της Ελισάβετ, σημείο καμπής για το μυθιστόρημα
5. Συχνές αναδρομές δείχνουν σημεία συνάντησης και απώθησης μεταξύ των δύο φίλων.
6. Στην πορεία εμφανίζονται άλλες δύο φίλες, η Ζέτα και η Βίκη, των οποίων οι ζωές ήταν πετυχημένες, μέχρι που η δεύτερη χώρισε. Στην ουσία το γυναικείο κουαρτέτο προβάλλει αντιστικτικά επιβεβαιώσεις και διαψεύσεις των νεανικών τους επιδιώξεων.
7. Η εξέλιξη είναι νωθρή, χωρίς ρυθμό και ταχύτητα στην ανάγνωση. Πιο πολύ νουβέλα ιδεών σε μια στατική αντιμετώπιση, χωρίς τα γεγονότα να αποδεικνύουν όσα θέλει να σημάνει· πιο πολύ οι σκέψεις και τα λόγια των πρωταγωνιστριών. Πολύ θεωρία σε μικρές συζητήσεις και ανταλλαγές κοσμοαντιλήψεων παρά ουσιαστική δράση που να συνοδεύει ισόποσα και αντίστοιχα τις θεωρητικές συλλήψεις.

Πατριάρχης Φώτιος

No comments: