Wednesday, September 01, 2021

Κλασική ελληνική λογοτεχνία


ΑΠΟ ΤΟΤΕ που ανέλαβα αυτό το blog, μετά τον Πατριάρχη Φώτιο, παρατηρώ ότι διαβάζω πιο πολύ ξένη λογοτεχνία και λιγότερο ελληνική. Όταν μπαίνω στα βιβλιοπωλεία, πρώτα έχω τον νου μου προς τα εκεί και μετά να κοιτάξω την τρέχουμε ελληνική σοδειά.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΩ όμως φέτος για διακοπές, αποφάσισα ότι μέσα στη σύντομη ζωή μας, πρέπει να έχουμε διαβάσει και ορισμένες κλασικές υπογραφές, τόσο του εξωτερικού, όσο και του εσωτερικού. Στην παγκόσμια σκηνή τα μεγάλα ονόματα είναι ατελείωτα, ΕΥΤΥΧΩΣ, αλλά στην ελληνική είναι πολλά που δεν ξέρω και θέλω να τα μάθω, να τα διαβάσω, σαν έναν εμπλουτισμό στην προσωπική μου περιουσία.


ΣΤΟ ΗΣΥΧΟ ορεινό μου χωριό λοιπόν πήρα μια τσάντα με κλασικά έργα και θα ξεκινήσω τις εντυπώσεις μου με τα ελληνικά, παλιά και νεότερα, που με συντρόφευσαν. Κλασικά δεν σημαίνει ότι μπαίνουν και στο απυρόβλητο. Δεν σημαίνει ότι θα γίνουν δεκτά αυτόματα από μένα ή οποιονδήποτε άλλο. Αλλά σίγουρα η ενασχόληση μαζί τους, ακόμα κι αν δεν προσφέρει τη γνήσια χαρά της ανάγνωσης, εμπεριέχει μια δόση πολιτισμού και αναδρομής στο ελληνικό παρελθόν και την ιστορία των γραμμάτων μας.

 

ΙΔΟΥ τι ψάρια έπιασα

 Κοσμάς Πολίτης, Το λεμονοδάσος

 - Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, Αστροφεγγιά 

      - Μαρία Ιορδανίδου, Λωξάντρα

      Το μυθιστόρημα των τεσσάρων

      Στρατής Τσίρκας, Η χαμένη άνοιξη

      Μάρω Δούκα, Εις τον πάτο της εικόνας

      Αλέξης Πανσέληνος, Κουτσός Άγγελος

Καλό φθινόπωρο

Πάπισσα Ιωάννα

2 comments:

anagnostria said...

Καλό διάβασμα! Πραγματικά κρίμα που δεν τα έχεις διαβάσει. Τα ξέρω όλα,τα έχω διαβάσει, εκτός από τον Κουτσό Άγγελο. Ίσως γιατί είναι βιβλία της νεότητός μου. Τώρα υποθέτω κυκλοφορούν σε καινούριες εκδόσεις.

Πάπισσα Ιωάννα said...

Καλημέρα, anagnostria.
Τα διάβασα μέσα στις διακοπές. Επομένως ξεκινώ τώρα να τα παρουσιάζω.
Δεν τα έχω διαβάσει, όπως και πολλά άλλα κλασικά, αφού είμαι 32 χρονών και μέχρι τώρα είχα στραφεί πολύ στην ξένη λογοτεχνία.
Βέβαια έχω διαβάσει, νομίζω, και πολλά ελληνικά, αλλά έχω ακόμα δρόμο.
Καλές αναγνώσεις
Πάπισσα Ιωάννα