Tuesday, October 22, 2019

Πολυχρόνης Κουτσάκης, “Το ομορφότερο τέλος του κόσμου”


Η εξαφάνιση μιας κοπέλας που δεν είναι αυτή που δήλωνε είναι ένα γνωστό αλλά πετυχημένο τέχνασμα της λογοτεχνίας. Ο συγγραφέας το χειρίζεται δυναμικά, προσπαθώντας να δώσει ένα σπιντάτο ανάγνωσμα.



Πολυχρόνης Κουτσάκης
“Το ομορφότερο τέλος του κόσμου”
εκδόσεις Πατάκη
2019


Είχα διαβάσει το “όταν ήταν ευτυχισμένος” και το βρήκα συγκινητικό, ειδικά στον θάνατο της γυναίκας του Βενιζέλου και αργότερα στον δικό του θάνατο.

> Ο Πολυχρόνης Κουτσάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1974. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στην Πολυτεχνική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Το 1998 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του "Το κάψιμο της σημαίας" (εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί). Για το θεατρικό του έργο "Όταν ήταν ευτυχισμένος" βραβεύτηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου 2005 από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το 2007 τιμήθηκε με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου. Άλλα θεατρικά του έργα έχουν παιχτεί και βραβευτεί στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και στην Αγγλία και στην Ελλάδα. Το θεατρικό του έργο "Χωρίς εσένα" ανέβηκε στο θέατρο Αμόρε στην Αθήνα τον Μάιο του 2008 και από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης την άνοιξη του 2015. Παράλληλα με τα "ενήλικα" μυθιστορήματά του, γράφει και αστυνομική λογοτεχνία για εφήβους (και για όσους αισθάνονται έφηβοι). Το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά του, "Δεν είσαι εδώ" (εκδόσεις Πατάκη 2016), είναι το τρίτο βιβλίο της "Τριλογίας της Κρήτης", που ξεκίνησε με το μυθιστόρημα "Καιρός για ήρωες" (Εκδόσεις Πατάκη 2013) και συνεχίστηκε με το "Μια ανάσα μόνο" (Εκδόσεις Πατάκη 2015). Το "Μια ανάσα μόνο" τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Εφήβους 2016 του περιοδικού "Ο Αναγνώστης". Το "Αθηναϊκό μπλουζ" εκδίδεται ταυτόχρονα στην Ελλάδα, στην Αγγλία, στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ. Το άλλο βιβλίο της ίδιας αστυνομικής σειράς, με πρωταγωνιστή τον Στράτο Γαζή, έχει τίτλο Baby Blue, κυκλοφορεί ήδη από τις Εκδόσεις Πατάκη και θα εκδοθεί στο εξωτερικό το 2018. Έχει εργαστεί ως καθηγητής Δικτύων Επικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά, στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο Murdoch στο Περθ της Αυστραλίας όπου κατοικεί από το 2016.

Το παρόν βιβλίο του Κουτσάκη θέτει εξ αρχής το ερώτημα αν υπάρχει ανδρικό best-seller. Αν δηλαδή το γυναικείο best-seller περιλαμβάνει τον έρωτα, τη μεγάλη ζωή, τις δυσκολίες που τελικά φτάνουν σε happy end, το φαντασμαγορικό όραμα που μπορεί να γίνει πραγματικότητα, την εξιδανίκευση και ενίοτε το μελό, το ανδρικό τι περιλαμβάνει; Πιθανόν δράση, μαγκιά, έξυπνες ατάκες, σκληρούς διαλόγους, ανατροπές, επίπεδη γλώσσα αλλά γεμάτη ευφυολογήματα, γρήγορες σκηνές, αδιάφορα παραγεμίσματα, γοργοί ρυθμοί που επιταχύνουν όπου η δράση τρέχει και αργοί όπου πρέπει να σκιαγραφηθεί το περιβάλλον πλαίσιο.

Τι συναντάμε σ’ αυτό το βιβλίο;
Ο Χρήστος Πάλλης στα είκοσι δύο του δεν είχε κανέναν δίπλα του και τίποτα που να τον γεμίζει. Σ’ ένα ταξίδι στα Χανιά γνώρισε τυχαία τη Μαριάννα Πετράκη, ερωτεύτηκαν τρελά και πέρασαν δύο μαγικά χρόνια, ώσπου η Μαριάννα σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό. Σήμερα, δέκα χρόνια αργότερα, ο Χρήστος είναι -κόντρα στη θέλησή του- πασίγνωστος ιδιωτικός ντετέκτιβ. Συγκατοικεί με έναν τεμπέλη σκύλο και με μια έφηβη που έσωσε από πολύ δύσκολες συνθήκες και η προσωπική του ζωή είναι ανύπαρκτη -δε θέλησε να την ξαναφτιάξει ποτέ. Του αρκεί να θυμάται τη Μαριάννα. Μέχρι που την πόρτα του γραφείου του χτυπάει ο εκπρόσωπος ενός εφοπλιστή. Του δείχνει τη φωτογραφία της γυναίκας του αφεντικού του, η οποία έχει εξαφανιστεί. Η γυναίκα στη φωτογραφία είναι η Μαριάννα.

Ο ωραίος, διάσημος και πετυχημένος detective μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι, καθώς περνά από τη μέρα πένθους και αυτολύπησης για τον προ δεκαετίας χαμό της Μαριάννας στη διαδικασία έρευνας για την εξαφάνισή της. Εκεί δηλαδή που την είχε για σκοτωμένη σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, τώρα ανακαλύπτει ότι ζει, ότι έχει παντρευτεί έναν (νέο, ωραίο και πάμπλουτο) αλλά, επειδή εξαφανίστηκε, η μόνη ελπίδα του άντρα της είναι ο detective Χρήστος Πάλλης. Το έργο, μόλις απλώσει τα χαρτιά του, μπαίνει σε δυναμική τροχιά και παρασύρει στη δίνη του. Δημιουργεί δηλαδή την ένταση και το suspense της αστυνομικής λογοτεχνίας, που χρειάζεται για να μην το αφήσεις από τα χέρια σου.

Η πορεία του όμως σαν τρενάκι του λούνα παρκ μετά τις κορυφές χάνει σε ταχύτητα και κατεβαίνει απότομα. Τα ευρήματα τελειώνουν και οι ανατροπές είναι ομοειδείς. Ειδικά η υιοθέτηση εκ μέρους του Κουτσάκη αμερικάνικων τεχνασμάτων, με αίμα και αδίστακτες δολοφονίες, εξασθενίζει το όλο. Τελικά το διάβασα διαμιάς, αλλά δεν μου έμεινε παρά μόνο η ταχεία δράση.
Πάπισσα Ιωάννα

No comments: