Tuesday, May 13, 2008

Espresso με Bailey’s: Δημήτρης Καπετανάκης

Δημήτρης Καπετανάκης
“Ο ιππότης της βαρύτητας”
εκδόσεις Εστία
2005


Το πρώτο βιβλίο του Δ. Καπετανάκη εκδόθηκε το 2005. Βρήκα την ευκαιρία να το διαβάσω, για να το συγκρίνω με το φετινό, τη “Συμμορία της συγκίνησης”. Ένας φυσικός επιστήμονας επινοεί έναν τρόπο για να γυρίζει ο χρόνος πίσω, ενώ ταυτόχρονα αναζητεί τα αίτια του θανάτου της γυναίκας του, που δούλευε ως αρχαιολόγος στα θεμέλια του κληρονομημένου κάστρου της.
Η φυσική, η επιστήμη, ο ορθολογισμός των αριθμών συνδυάζεται με τη μεταφυσική, το αλλόκοσμο, τη θρησκεία κλπ. Ωστόσο, όσο ενδιαφέρον αναπτύσσει ο αναγνώστης στην εξιχνίαση του φόνου, στοιχείο που δίνει στο κείμενο αστυνομική πλοκή, και όση περιέργεια για τις κατακτήσεις των θετικών επιστημών, τόσο ανιαρό καταντάει τελικά το όλο εγχείρημα, αφού η πλοκή πήζει από τόνους ανούσιες λεπτομέρειες (επίδειξη γνώσεων και μαθήματα φυσικής). Παράλληλα, η πληθώρα προσώπων καθιστά την δράση φυγόκεντρη δύναμη που δεν συγκλίνει πάντα προς το τέλος.
Φυσικά παρατηρούνται μερικά θετικά στοιχεία, αλλά, αν είχα διαβάσει τότε τον “Ιππότη της βαρύτητας”, δεν θα επιχειρούσα αν διαβάσω άλλο βιβλίο του Καπετανάκη, γεγονός που θα με έκανε να χάσω το δεύτερό του, το οποίο αποτελεί τη βελτιωμένη έκδοση της βασικής ιδέας που απασχολεί ως τώρα τον συγγραφέα.
“Η συμμορία της συγκίνησης” (2007) βρέθηκε δικαιολογημένα στη μικρή λίστα των βραβείων του «διαβάζω» και αποτελεί μια από τις καλύτερες καταθέσεις άρτιας πλοκής και συνδυασμού φυσικής-θρησκείας-μυστηρίου.

Πατριάρχης Φώτιος

No comments: