Saturday, April 19, 2008

Μ. Καραγάτση_Η μεγάλη χίμαιρα

Πρόγραμμα καραγατσικής σκυταλοδρομίας

15.4. Ο συνταγματάρχης Λιάπκιν
19.4. Η μεγάλη χίμαιρα
23.4. Ο κοτζάμπασης του Καστρόπυργου
29.4. Σέργιος και Βάκχος
02.5. Το χαμένο νησί
05.5. Κίτρινος φάκελλος (ΙΣΤΟΛΕΣΧΗ: ΣΥΖΗΤΗΣΗ)



Μ. Καραγάτσης
“Η μεγάλη χίμαιρα”
Εκδόσεις «Εστία»
Πρώτη δημοσίευση: 1940


‘H Mεγάλη Xίμαιρα’ είναι ένα λεπτομερές ψυχογράφημα. Ο συγγραφέας καταπιάνεται με έναν γυναικείο χαρακτήρα και τον αναλύει συστηματικά. Eίναι η ιστορία της Mαρίνας, μιας νεαρής Γαλλίδας που ερωτεύεται, παντρεύεται και ακολουθεί τον άνδρα της στη Σύρα, στο πατρικό σπίτι της Eπισκοπής. Eκεί ζει κάτω από τον βαρύ, αποδοκιμαστικό ίσκιο της πεθεράς της. Kαθώς η Mαρίνα συνδέει την τύχη της με τα βαπόρια του άνδρα της, κάθε ψυχική της αναταραχή έχει περίεργες συνέπειες πάνω στη ζωή τους. Όταν έρχεται η οικονομική καταστροφή που είναι συνδεδεμένη με την ψυχική φθορά της ηρωίδας, τότε όλα μπαίνουν στον φαύλο κύκλο του έρωτα και του θανάτου.” (από τον ιστότοπο της «Εστίας»)
Κατά τη γνώμη μου, το καλύτερο έργο του Καραγάτση, όχι τόσο χάρη στις αφηγηματικές του αρετές, όσο επειδή θέτει με τραγικό τρόπο και ταυτόχρονα τόσο ανθρώπινο τον προβληματισμό των επιλογών και των συνεπειών τους για κάθε άνθρωπο. Το ιψενικό τρίγωνο φυσικά δεν είναι κάτι νέο, αλλά ο Καραγάτσης το εντάσσει στις δικές του κοσμοαντιλήψεις (κυριαρχία, σεξουαλική ελευθερία κ.λπ.) και παραδόξως το βλέπει σαν ψυχολογική σύγκρουση και εσωτερικό δίλημμα. Γενικά δεν έχει απασχολήσει πολύ την κριτική, ίσως επειδή δεν έχει την πολυπλοκότητα των άλλων του έργων, έστω κι αν παραπέμπει σε αρχαία τραγωδία.
Τραγική ηρωίδα είναι μια αρχαιολάτρης Γαλλίδα που παντρεύεται Έλληνα ναυτικό και έρχεται να ζήσει στην Ελλάδα των ονείρων της, μακριά από τη νορμανδική της γη, για να βρει τον θάνατο, καθώς ποτέ δεν μπόρεσε να συμφιλιώσει τη βόρεια σάρκα της με τον ήλιο της νησιώτικης περηφάνιας (σχόλιο για τη μυθοποίηση του ελληνισμού που στην πράξη φαντάζει κατώτερος των περιστάσεων). Με άνεση στην αφήγηση και με εκρηκτική πληθωρικότητα ο Καραγάτσης αναπαριστάνει λεκτικά την αρχαιοελληνική μυθολογία, τον υπολανθάνοντα ερωτισμό, που κυριαρχεί, τη θάλασσα που κορυφώνει το δράμα στην καταστροφική της κάθαρση.

Πατριάρχης Φώτιος

9 comments:

κοπρόγατα said...

συμφωνω απόλυτα μαζί σου !!! (ειχα κάνει σχετικη αναρτηση για τη Μεγάλη Χίμαιρα) απο τα αγαπημένα μου βιβλία, και για μένα το καλύτερο του Καραγάτση. Εχθες ξεκινησα τον Κιτρινο φακελο..και με έχει κρατησει, πραγμα που δεν έκαναΝ τα υπολοιπα βιβλία του, (με εξαιρεση βεβαια το Χαμένο Νησι!

Πάπισσα Ιωάννα said...

Κοπρόγατα,
καλό Πάσχα.
Χαίρομαι που η Μεγάλη χίμαιρα γίνεται δεκτό ως μεγάλο έργο και από άλλους. Για τον Κίτρινο φάκελο θα τα πούμε στις 5 Μαΐου.
Να είσαι καλά
Πατριάρχης Φώτιος

περιούσιος said...

Θεωρώ τη Μεγάλη Χίμαιρα σπουδαίο βιβλίο και συμφωνώ με όσα κρίνετε αναφορικά με αυτή. Πλην, όμως, επιτρέψτε μου να θεωρήσω ισοδύναμο το Γιούγκερμαν, ο οποίος ίσως κουράζει λίγο με τον όγκο του (δύο τόμοι είναι αυτοί, εκτός αν έχει βγει νέα έκδοση σε ένα τόμο) αλλά συναρπάζει εξίσου ως προς την υπόθεση, την ανάλυση του κεντρικού χαρακτήρα και την αδυναμία αυτού να ανεύρει την πραγματική ευτυχία (όπως η Μαρίνα στη Μεγάλη Χίμαιρα).

Πάπισσα Ιωάννα said...

Περιούσιε, παρόλο που πολλοί θεωρούν τον "Γιούγκερμαν" από τα κορυφαία του Καραγάτση, δεν με άγγιξε όσο η "Χίμαιρα" για δύο λόγους: α) δεν έχει την τραγικότητα της "Χίμαιρας" και β) το βρίσκω πολύ τυχοδιωκτικό.
Καλό Πάσχα
Πατριάρχης Φώτιος

ναυτίλος said...

Αγαπητέ Πατριάρχη , μου αρέσει πάρα πολύ το αφιέρωμα σου στον Καραγάτση και το παρακολουθώ ανελλιπώς.Η μεγάλη Χίμαιρα δε μου άρεσε , είχε ενδιαφέρον αλλά τίποτα ιδιαίτερο. Η αλήθεια είναι πως ο Καραγάτσης δεν κατάφερε ποτέ να με αγγίξει.
Καλό Πάσχα να έχεις .Σήμερα φεύγω για Μυτιλήνη ,δηλ. Μυριβήλης , Βενέζης ,Θεόφιλος κλπ

Πάπισσα Ιωάννα said...

Φίλε ναυτίλε, καλόν αέρα στα πανιά σου και καλή Ανάσταση.
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Καλές αναγνώσεις.
Πατριάρχης Φώτιος

Vasilis Simeonidis said...

ερώτημα προς συζήτηση: ποια είναι η σχέση της Μαρίνας Ρεΐζη (Μεγάλη Χίμαιρα) με τη Μαρίνα Καραγάτση. Στο
http://anagnosi.blogspot.com/2008/10/blog-post_17.html

Πετρος ο Μποεμ said...

Καλο εργο γενικα,απο τα πιο αδυναμα του Καραγατση ειδικα.

Anonymous said...

Διαβασα προσφατα τη Χιμαιρα του Καραγατση και μπορω να πω πως ενθουσιαστηκα!αλλα μου γεννηθηκαν αμφιβολιες για το τελος της ιστοριας...θεωρειτε οτι η Μαρινα αυτοκτονησε?? 'Η συνεπαρμενη απο τα συναισθηματα της και την εικονα του καραβιου που ερχοταν επεσε αθελα της στο γκρεμο??