Sunday, December 09, 2007

Κοκτέιλ Μαργαρίτα: Το Βήμα

Το Βήμα «τρώει» ...τα βιβλία
Αντιγράφω από το περιοδικό “διαβάζω” (τχ. 480, σελ. 6): “Ανακοινώθηκε επισήμως στους συντάκτες του Βήματος ότι το κυριακάτικο ένθετο «Βιβλία» θα πάψει να υπάρχει με την αυτόνομη μορφή που είχε ως τώρα και θα ενσωματωθεί στη γενική ύλη του «Άλλου Βήματος». Ανεξαρτήτως της γνώμης που μπορεί να έχει κάποιος για το συγκεκριμένο (πόσο επιτυχημένο ήταν ή όχι) δεν έπαυε να ήταν ένα «βήμα» για το βιβλίο. Κι αυτό θα λείψει”.

Ξεκινώ από το τελευταίο: οι κυριακάτικες εφημερίδες πρέπει να είναι φωνές για το καλό βιβλίο και κάθε περικοπή είναι ένα πλήγμα στο χώρο. Οι ιθύνοντες του πρώτου ένθετου (από το 1997, αν δεν κάνω λάθος) για το βιβλίο είχαν ήδη αποφασίσει να το κλείσουν από τότε που το συρρίκνωσαν σε ένα 8σέλιδο της κακιάς ώρας, που έπαψαν να κάνουν αφιερώματα, που περιόρισαν την κριτική και την αντικατέστησαν με εύπεπτες βιβλιοπαρουσιάσεις και ανούσιες συνεργασίες. Δείτε το σημερινό φύλλο, όπου απουσιάζει η ελληνική πεζογραφία (η ποίηση έχει φαγωθεί προ πολλού), η λογοτεχνία εν γένει έχει συμπτυχθεί σε τρία βιβλία, οι κριτικοί πλην της Θεοδοσοπούλου (σήμερα δεν γράφει) έχουν εκλείψει… Ευτυχώς που υπάρχουν και οι «Νέες Εποχές» και ενίοτε αρθρώνουν κριτικό λόγο για τα θέματα του βιβλίου. Κρίμα, κρίμα, κρίμα!!!

Και μετά δεν είναι να απορεί κανείς που τα βιβλιόφιλα μπλογκς υποκαθιστούν (και σταδιακά αντικαθιστούν) τις εφημερίδες.

Πατριάρχης Φώτιος
9.12.2007

7 comments:

Antifonitis said...

Κριμα που κλεινει ενα ενθετο
για τα ΒΙΒΛΙΑ αλλα ακομη πιο
κριμα ειναι αυτο που λες
για τις βιβλιοκρισιες που πλεον
εχουν μεταβληθει σε βιβλιοΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
(και αλλαξοκωλιες μεταξυ φιλων).

Xωρις ουσιαστικες
βιβλιοΚΡΙΣΙΕΣ τι λογο υπαρξης
εχουν τα ενθετα για τα βιβλια;

Ariel said...

Συμφωνώ για τη φθίνουσα πορεία που διέγραψε το ένθετο, ξεκίνησε ως 16σέλιδο στις 16-3-1997 και έφθασε εδώ και χρόνια φτωχό 8σέλιδο με ύλη που προσπαθεί εναγωνίως να συγκρατήσει... Συμπληρωματικά, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο τού 2001 φιλοξενήθηκε μέσα στις σελίδες τού τότε ξεχωριστού ένθετου "Αλλο Βήμα" διατηρώντας, όμως, τις 16 σελίδες του και το όνομά του. Όσο για "βιβλιοκριτική" ελληνικής ποίησης τα πράγματα είναι πράγματι τόσο άσχημα. Τελευταίο βιβλίο της θεματικής αυτής κατηγορίας, στα τρία συνολικά για το 2007, που παρουσίασε το ένθετο είναι στις 3/6/2007, το "ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ".
Και είναι περίεργο πώς ένας τόσο μεγάλος οργανισμός δεν μπορεί να στηρίξει ένα σοβαρό αυτόνομο ένθετο για το βιβλίο.
Ίσως είναι σημείο των καιρών κι αυτό...
Κρίμα, πραγματικά!
Όσο για τα βιβλιοφιλικά μπλοκ όντως συμπληρώνουν κάποια κενά χωρίς όμως να ακυρώνουν ή να υποκαθιστούν τα ένθετα. Υπάρχει χώρος για όλους...

Πάπισσα Ιωάννα said...

Ariel, οι πληροφορίες σου είναι άκρως κατατοπιστικές και διαφωτιστικές.
Σ' ευχαριστώ.
Και φυσίκά δεν χαιρόμαστε που κλείνει ένα ένθετο. Τα μπλογκς έχουν μικρό κοινό (μαγαζάκια είμαστε, και το Βιβλιοκαφέ ούτε καν γωνία) και γι' αυτό οι κριτικοί πρέπει να βρίσκουν βήμα ...και στο Βήμα.
Πατριάρχης Φώτιος

Πάπισσα Ιωάννα said...

Antifonitis, συμφωνούμε απόλυτα. Η βιβλιοκρισία είναι το εχέγγυο της διατήρησης ενός βιβλίου, αν αξίζει, στο αύριο.
Πατριάρχης Φώτιος

Anonymous said...

Κρίμακαι πάλι κρίμα. Ακριβώς αυτό. ένας από τους λόγους που στάμάτησα να αγοράζω το Βήμα εδώ και δύο χρό νια είναι κι αυτός. Τον ίδιο δρόμ ο ακολουθεί και το βιβλιοδρόμιο των Νέων, πιστεύω. Ο Κούρτοβικ νομ ίζω ότι γράφει λες και απευθύνεται σε Άγγλους ή Ισπανούς ή τέλος πάντων σαν να ζει κάπου έξω και στέλνει τις κριτικές του μέσω εμαιλ σε κάποια χώρα που λέγεται Ελλάδα. Καλημέρα, Φώτιε ακι καλές γιορτές να περάσεις...

Πάπισσα Ιωάννα said...

Έχεις δίκιο, Νίκο. Κρίμα γενικά για τον χώρο του βιβλίου. Είχα σταματήσει κι εγώ για μεγάλο διάστημα να πετώ 2-3ευρώ κάθε Κυριακή, αλλά τελικά -για την πληρέστερη ενημέρωση- συνεχίζω πλέον να το παίρνω. Οι Νέες Εποχές με κρατάνε στο παιχνίδι.
Καλές γιορτές
Πατριάρχης Φώτιος

Anonymous said...

Α, δεν το ήξερα αυτό για το ένθετο του Βήματος. Εδώ και λίγο καιρό δεν το έπαιρνα γιατί είχε χαλάσει.
Αλλά να σημειώσω ότι το ίδιο ακριβώς γίνεται με τα ένθετα (βιβλίου) και στις εφημερίδες της Αμερικής. Εκεί ξεκίνησε και μια διαμάχη μεταξύ βιβλιοκριτκών και μπλόγκερ.