Thursday, November 16, 2017

Θεόδωρος Γρηγοριάδης, “Καινούργια πόλη”

Η Αθήνα που ξανανιώνει. Με εύκολο χρήμα, κοινωνική καταξίωση και lifting. Η ζωή που καλπάζει αλλά μάλλον δεν ικανοποιεί. Η άνοδος που ξέρουμε ότι δεν είναι σίγουρα και πρόοδος.


Θεόδωρος Γρηγοριάδης

Καινούργια πόλη

εκδόσεις Πατάκης -2017


Παρακολουθούμε τον Γρηγοριάδη. Περιμένοντας να ξαναγράψει την “Το μυστικό της Έλλης”. Περιμένοντας το σήμερα του συγγραφέα να συναντήσει το σήμερα των αναγνωστών του.


Ο Μανόλης γυρίζει από τη Σουηδία. Η μάνα του Μαργαρίτα αναγκάζεται να φύγει από το χωριό. Έτσι κι οι δυο μετακομίζουν μαζί στην Αθήνα, στο σπίτι της θείας Πηνελόπης. Ο Μανόλης είναι γενικά μονόχνοτος αλλά ψάχνει να βρει τα νέα του πατήματα. Ενώ έχει σπουδάσει φιλολογία με μεταπτυχιακές σπουδές στη φιλοσοφία του Πλάτωνα, βρίσκει δουλειά με καλά λεφτά σε μια διαφημιστική εταιρεία. Εκεί προβάλλει την Ελλάδα και τα προϊόντα της μέσω της αρχαιότητας και της μυθολογίας. Η προσαρμογή φαίνεται τόσο στο περιβάλλον της πόλης όσο και στην οικονομική αναρρίχηση.

Η δεκαετία του ’90 είναι στο επίκεντρο. Μετά από άλλες δεκαετίες που απασχόλησαν τη λογοτεχνία, τώρα και αυτή μπαίνει στο κάδρο. Η πασοκική και μεταπασοκική Ελλάδα. Ο γρήγορος πλουτισμός και το χρηματιστήριο. Η κοινωνική άνοδος και η μετακίνηση στην πολλά υποσχόμενη πρωτεύουσα. Η τηλεόραση και η δημοσιότητα. Η δυνατότητα μια χλιδάτης ζωής και η βιτρίνα των σήριαλ.

Ο Γρηγοριάδης στην ουσία διερευνά την Ελλάδα πριν απ’ την κρίση. Κι είναι η δεκαετία του ’90 που προετοίμασε μια φούσκα η οποία έσκασε δέκα χρόνια μετά. Ο ήρωας Μανόλης Κυρτσής ζει αυτήν την άνοδο, αλλά λόγω ιδιοσυγκρασίας δεν παρασύρεται από το ρεύμα και μένει προσγειωμένος. Ίσως αυτό είναι και ένα σχόλιο για την αυτοσυγκράτηση που έπρεπε να επιδείξει ο Νεοέλληνας, αλλά δεν το έκανε. Η glamorous άνοδος, με τα μάτια του τώρα, δεν οδηγεί στην ευτυχία. Ο Έλληνας που καλπάζει γρήγορα θα βρεθεί γονατιστός. Ο Έλληνας που δεν βλέπει την ευκολία γρήγορα θα γλιστρήσει από χαλαρότητα.

Ωστόσο, το κείμενο δεν μπαίνει στον ψυχισμό του χαρακτήρα και μένει στη στάση του απέναντι στον εξωτερικό κόσμο. Δηλαδή, θάθελα να δω πιο βαθιά τα ψυχικά διλήμματα και τις συγκρούσεις. Να βρεθώ στην εσωτερική φόδρα του χαρακτήρα και να συμπάσχω μαζί του.

            Το έργο διαβάζεται με την ίδια αίσθηση που άφησε η “Ζωή μεθόρια”, όπως είχαμε γράψει παλιότερα. Τοιχογραφία και χαρακτηριστικά σημεία της σύγχρονης ελλαδικής πραγματικότητας. Προσπάθεια να βρει μέσα σ’ αυτήν το στίγμα του Νεοέλληνα. Εικόνες απ’ την τηλεόραση με αίσθηση της ρηχότητας. Αλλά κι εικόνες από την επικαιρότητα ως δυναμικό decor της ζωής μας. 


> Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης γεννήθηκε στο Παλαιοχώρι Παγγαίου του νομού Καβάλας το 1956. Σπούδασε αγγλική γλώσσα και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Εμφανίστηκε στον χώρο της ελληνικής πεζογραφίας το 1990 με το μυθιστόρημα "Κρυμμένοι άνθρωποι". Ακολούθησαν η συλλογή διηγημάτων "Ο αρχαίος φαλλός" και τα μυθιστορήματα "Ο ναύτης", "Ο χορευτής στον ελαιώνα", "Τα νερά της Χερσονήσου", "Το Παρτάλι", "Έξω απ' το σώμα". Την τριετία 1999-2003 διοργάνωσε σειρά λογοτεχνικών σεμιναρίων στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών. "Το Παρτάλι" εκδόθηκε στη Γαλλία, την άνοιξη του 2003, από τις εκδόσεις "AlterEdit" και παρουσιάστηκε ως θεατρικός μονόλογος στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2011. Η "Δεύτερη γέννα", ανέβηκε ως θεατρικός μονόλογος στο Φεστιβάλ Αθηνών και Καβάλας το 2009. Η συλλογή διηγημάτων "Χάρτες" ήταν υποψήφια για το Βραβείο Διαβάζω 2007 και ο "Παλαιστής και ο δερβίσης" για το Athens Prize for Literature του περιοδικού "(δέ)κατα", για το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2011 και το Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και στα ολλανδικά. Το μυθιστόρημα "Αλούζα, χίλιοι και ένας εραστές" θα κυκλοφορήσει στα αραβικά το 2013. Ζει στη Νέα Σμύρνη και διδάσκει αγγλικά στη μέση εκπαίδευση. Σελίδες για τον συγγραφέα φιλοξενούνται στο διαδίκτυο, στο www.serrelib.gr (Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών).

Πατριάρχης Φώτιος

No comments: