Tuesday, June 21, 2022

16 χρόνια μετά, το Βιβλιοκαφέ κλείνει…

ΧΑΙΡΕΤΩ το Blog, ΔΕΝ ΧΑΙΡΕΤΩ το βιβλίο

 

ΚΥΚΛΟΙ ανοίγουν, κύκλοι κλείνουν. 21 Ιουνίου 2006 άνοιξε το Βιβλιοκαφέ από τον Πατριάρχη Φώτιο και την Κάτια. Η Κάτια γρήγορα αποχώρησε, ο Πατριάρχης συνέχισε στην αρχή μόνος, έπειτα με μια μικρή ομάδα οργάνωσε μια μικρολέσχη ανάγνωσης, όπου διαβάζαμε, συζητούσαμε και γράφαμε τα posts μας. Κάποια στιγμή ο Φώτιος βγήκε στη …σύνταξη, ανέλαβα εγώ η Πάπισσα Ιωάννα, συνέχισα από εκεί που το άφησε.

16 ΧΡΟΝΙΑ. Πώς το λένε; Δεκαέξι συναπτά έτη. Το βιβλίο που μας κρατούσε όρθιους, που μας ζωντάνευε, που μας έδινε κίνητρο. Στην αρχή ξοδεύαμε πολλά λεφτά, κάποια στιγμή μάς έστελναν εκδότες και συγγραφείς τα βιβλία τους, πέρασε η μόδα, ξαναρχίσαμε να καταβάλλουμε τον οβολό μας στο βιβλιοπωλείο. Ποτέ δεν το θεωρούσαμε σπατάλη. Το βιβλίο έρχεται στο σπίτι μας, μπαίνει στην καρδιά μας, αξίζει και με το παραπάνω.

 

Είναι το χαρτί στο οποίο επενδύουμε τη ζωή μας.


ΚΥΚΛΟΙ ανοίγουν, κύκλοι κλείνουν. Σήμερα που γιορτάζουμε τα δεκαέξι χρόνια (την ίδια μέρα με την άοκνη anagnostria από την Κύπρο) αποφασίσαμε να ολοκληρώσουμε τη δημόσια παρουσία μας.

 

584 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας

538 έργα ξενόγλωσσης πεζογραφίας

58 κλασικά ελληνικά κείμενα

Πολλά άλλα posts με σχόλια, με σκέψεις για τη λογοτεχνία, για το blogging, για τη ζωή μέσα στις σελίδες

 

ΔΕΝ ΓΡΑΦΑΜΕ για να αναδειχθούμε. Άλλωστε, παρά τις επίμονες προσπάθειες πολλών να μας ανακαλύψουνε και να μας ταυτίσουνε με γνωστούς κριτικούς ή συγγραφείς, εμείς δεν θέλαμε τη δημοσιότητα. Γράφαμε για ό,τι σχεδόν διαβάζαμε για να αποκρυσταλλώσουμε ό,τι δεχτήκαμε μέσα μας. Κι ο καλύτερος τρόπος είναι να το βγάλουμε στην οθόνη, ώστε να το παγιώσουμε πρώτα για μας. Κι έπειτα να συζητήσουμε, να ακούσουμε άλλους, να στήσουμε μια γέφυρα.

 

Εδώ στο καφενεδάκι μας φτερούγιζαν σελίδες και σκέψεις, λέξεις και απόψεις.

 

 

Πατριάρχης Φώτιος

Κάτια

Bookworm

10 comments:

NO14ME said...

Εις το επανιδείν θα ευχηθώ αγαπητό Βιβλιοκαφέ.

Little Bill said...

Ευχαριστούμε για την παρέα τόσα χρόνια και τις ωραίες παρουσιάσεις

Νώντας Τσίγκας said...

Κάπου αλλού κάποτε..
Και με την ίδια αγάπη για τα βιβλία.

Κατερίνα Τοράκη said...

Τι κρίμα! Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια όλο και λιγότερο "βγαίνουμε στο γυαλί" του βιβλιο-ιστοχώρου, ήταν πάντως μια σταθερά το Βιβλιοκαφέ. Ευχαριστούμε για τη γνωριμία, ευχαριστούμε για τις σκέψεις που διαβάσαμε και που συχνά κάποτε ανταλλάξαμε. Καλή συνέχεια και, γιατί όχι, εις το επανιδείν!

ΔΙΑΛΟΓΟΣ said...

Η προσπάθειά σας συγκινητική, η συνεισφορά σας πολύ αξιόλογη! Το έργο σας μιλάει για τη σημασία του βιβλίου, σε μια εποχή που όλο και περισσότεροι του γυρίζουν την πλάτη. Να είστε καλά!

Lia Nikolaou said...

Για όσα μου δώσατε δίχως να το γνωρίζετε, ευχαριστώ! Για όλες τις σκέψεις που εμπνεύσατε, όλα τα βιβλία που με ωθήσατε να προσθέσω στη βιβλιοθήκη μου, ευχαριστώ! Σας εύχομαι να είστε υγιείς, δημιουργικοί, κι ό,τι κι αν κάνετε στη ζωή σας να είστε ευτυχισμένοι.

Μάνος Κοντολέων said...

Ειλικρινά λυπάμαι. Κάθε φωνή που αφορά την κριτική προσέγγιση του βιβλίου είναι πολύτιμη.
Εύχομαι με κάποιον -τον όποιο τρόπο- να συνεχίσετε.

Πουπερμίνα said...

Au Revoir!

Γιάννης Αργυρίου said...

Πολλά τα χρόνια και πολύ σημαντικό το έργο σου. Καλή συνέχεια σε σένα και τους αναγνώστες σου.
Dr Πλαστικός για ρινοπλαστική στην Αθήνα

Βιβή Γ. said...


Βιβλιοκαφέ μου καλό,

δεν το είχα πολυπιστέψει ότι όντως θα σταματούσες/τε.Έτσι δεν είπα τίποτα,ευχές,χαιρετούρες και τα σχετικά και στο μεταξύ τα δικά μου (μικρά)καλά και (τεράστια)κακά που συνέβαιναν με τραβούσαν από οτιδήποτε άλλο.Μήνες μετά, που πλέον το βλέπω ότι το εννοούσες/τε,θα γράψω σήμερα κρίμα, πολύ κρίμα.

Ας είναι. Αρκεί να είσαι/στε καλά.

Με πολλή εκτίμηση.