Wednesday, July 27, 2016

Η ΣΩΣΤΗ …ΧΡΗΣΗ του ΒΙΒΛΙΟΥ

(Οδηγός πριν από τις διακοπές αλλά και μετά)

Κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι χρησιμοποίτε σωστά τα βιβλία που πέφτουν στα χέρια-σας. Επειδή τα διαβάζετε κι έπειτα τα τοποθετείτε στο ράφι-σας ή τα δανείζετε, νομίζετε ότι τα αξιοποιήσατε πλήρως. Νομίζω ότι τέτοιες αυταπάτες πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσουν και να μάθετε πώς μπορείτε να τα επαναχρησιμοποιήσετε ή να τα συναρμόσετε με άλλα στοιχεία του χώρου-σας.
          Ιδού λοιπόν μια σειρά χρήσεων και προτάσεων για το καλοκαίρι ώστε να αναμορφώσετε το αντικείμενο βιβλίο:
1.     Ελέγχετε τα χρώματα των τοίχων και ειδικότερα τις κουρτίνες και τα υφάσματα επιπλώσεων του σπιτιού-σας. Έπειτα μετράτε το μήκος των ραφιών της βιβλιοθήκης και πηγαίνοντας στο βιβλιοπωλείο παραγγέλνετε τόσα μέτρα και τέτοια χρώματα βιβλία, ώστε να δέσουμε αισθητικά με τον υπόλοιπο χώρο. Δεν έχει σημασία να είναι ροζ ευπώλητα ή φτηνά μπεστ σέλερ, αλλά αν το ρόδινο εξώφυλλο ταιριάζει με τον τοίχο-σας ή αν το πορφυρό ηλιοβασίλεμα της ράχης προσδίδε στο δωμάτιο την αίσθηση που αναζητάτε.
2.     Διαλέγετε ένα βιβλίο που να απεικονίζει στο εξώφυλλο ένα φοβερό τοπίο, κατά προτίμηση με drone ώστε να πιάνει πανοραμικά τη θέα. Το ανοίγετε πλήρως ώστε να φαίνεται και το εμπροσθόφυλλο και το οπισθόφυλλο και το προσαρμόζετε στον τοίχο σαν κάδρο.
3.     Η τηλεόραση είναι πολύ σημαντική για σας. Δεν μπορείτε λοιπόν να την αφήσετε σε ένα τραπεζάκι που γέρνει, που κινδυνεύει να μπατάρει, που δεν είναι σταθερό. Μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο σε πάχος βιβλίο, να το τοποθετήσετε στο λειψό πόδι και έτσι να ισορροπήσετε το τραπέζι.
4.     Έχετε σφουγγαρίσει και δεν μπορείτε να πατήσετε στο πάτωμα; Έχετε ένα αντικείμενο σε ψηλό σημείο και δεν φτάνετε; Έχετε πλύνει τις παντόφλες-σας και δεν έχετε κάτι να βάλετε στα πόδια-σας, όσο θα είστε μες στο σπίτι; Ένα ή περισσότερα βιβλία μπορεί να δώσουν τη λύση, αφού αν τα σκορπίσετε στο δάπεδο ή τα τοποθετήσετε σε ντάνες θα σας βοηθήσουν στο …περπάτημα, στο στήριγμα, στο πάτημα. Προσοχή: φροντίστε να έχουν σκληρή ράχη και εξώφυλλα, ώστε να αντέχουν το βάρος. Αλήθεια πόσα κιλά είστε;
5.     5. Ο καλλωπισμός του σπιτιού είναι όντως πρωτεύον ζήτημα για κάθε νοικοκύρη ή νοικοκυρά. Ένα δυο φυτά εσωτερικού χώρου είναι ό,τι πρέπει. Ήρθε τώρα η οικολογική γλάστρα, όπως είναι αυτή που φτιάχνετε από παλιά βιβλία. Σκάβουμε με ένα κοπίδι το εσωτερικό των σελίδων και βάζουμε εκεί μέσα λίγο υγρό βαμβάκι. Σπέρνουμε λ.χ. φακές κι έτσι σε λίγο θα έχουμε μια πολύ ωραία σύνθεση, αφού τα ριζίδια θα εισχωρήσουν στο βαμβάκι και στο χαρτί.
6.     Στην παραλία ναι όλοι θέλουμε το μαύρισμα, αλλά στο πρόσωπο ο ήλιος είναι πολύ ενοχλητικός. Το βιβλίο δίνει τη λύση! Ξαπλώνετε ανάσκελα και κρατάτε το βιβλίο ανοιχτό μπροστά-σας διαβάζοντας κόντρα στον ήλιο. Κι όταν κουραστείτε, το αφήνετε πάνω στο πρόσωπό-σας σαν αλεξήλιο προστατευτικό, όσο εσείς παίρνετε έναν ευεργετικό υπνάκο.
7.     Υπάρχουν και άλλες χρήσεις: να πατάτε με ένα-δυο βιβλία την πετσέτα μη σας την πάρει ο αέρας, να φτιάχνετε ένα μικρό τείχος για να παίξετε αμμοπόλεμο, να φτιάξετε με ένα βιβλίο με σκληρό εξώφυλλο μια βάση για να στηρίξετε τον φραπέ, να φυλάξετε ανάμεσα στις σελίδες-του αποξηραμένα φύλλα (ρομαντικό), να το βρείτε αφορμή να προσεγγίσετε κάποιον (τι διαβάζεις…;), να κρατήσετε τη θέση-σας στο πλοίο (σιγά μη σας το κλέψουνε!), να σκεπάσετε το ποτό-σας μην μπει καμιά μύγα, …   

Καλό καλό καλοκαίρι, με μπάνια
και βιβλία …για κάθε χρήση, ιερόσυλη ή μη!

Πατριάρχης Φώτιος

10 comments:

airis said...

Εξαιρετικό κείμενο! :))

[εδώ να προσθέσω και την παλαίωση (http://bit.ly/2a5h6G5) που κάνω εγώ ντεκουπάροντας -τεχνοτροπία είναι αυτή- αν και έχω φροντίσει να "καταστρέψω" μια πολύ πολύ παλιά εγκυκλοπαίδεια Γιοβάνη.]

sen_saven said...

πολύ καλές προτάσεις - επιτέλους κάποιος που τόλμησε να αναδείξει την σωστή χρήση του βιβλίου.

μερικές ακόμα που έχω υπόψιν:

1. Βαράκια: απαιτούνται βαριές εγκυκλοπαίδειες με σκληρό εξώφυλλο για να κρατάνε... βάλε την μία πάνε στην άλλη και ετοιμάσου για εξογκωμένους τρικέφαλους κτλ

2. Αποφυγή καμπούρας: Βάλε ένα (σχετικά ελαφρύ) βιβλίο στο κεφάλι σου και ξεκίνα να περπατάς...κορμί λαμπάδα:)

Unknown said...

Ω τι ωραίο κείμενο!
Ευχές για καλές διακοπές ηλιόλουστες, θαλασσινές και διαβαστερές, από το Σεπτέμβριο τα ξαναλέμε.
Σουμέλα

anagnostria said...

Μόνο κάποιος που αγαπά πραγματικά τα βιβλία θα μπορούσε να γράψει ένα τέτοιο κείμενο! Χαίρε!

Anonymous said...

Γεια σας, πώς θα μπορούσε κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σας (μέσω εμαιλ?) δεν βρίσκω κάπου την διεύθυνση σας.
Κ.

Βιβή Γ. said...

Από τα πιο απολαυστικά κείμενα που έχεις γράψει.Καλό υπόλοιπο καλοκαίρι!

johnpan said...

Πατριάρχη, συγγνώμη που γράφω εδώ για κάτι άσχετο, αλλά προηγουμένως έχω προσπαθήσει να βρω κάποιο mail σου ή άλλον τρόπο να σου γράψω και δεν τα κατάφερα. Κυκλοφόρησε πρόσφατα το πρώτα μου βιβλίο και θα ήταν τιμή μου να σου το στείλω. Είμαι έτοιμος για την αυστηρή κριτική στην οποία υποβάλεις τα πρωτόλεια και αυτό άλλωστε είναι το ζητούμενο. Αν μπορούσα να έχω μια διεύθυνση θα ήταν μεγάλη μου χαρά. Ευχαριστώ

Νώντας Τσίγκας said...
This comment has been removed by the author.
Νώντας Τσίγκας said...

"Εις απαίδευτον και πολλά βιβλία ωνούμενον" [τίτλος σκωπτικου κειμενου το Λουκιανού]
______________________________________________________________________________

Λέω τώρα εγώ... Αγόραζε όσα περισσότερα βιβλία μπορείς. Ιδίως μετά τα 50.
Σου προσφέρουν μιαν απολυτη αίσθηση ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ [διότι για να τα αγοράζεις
ελπίζεις πως θα τα ...διαβάσεις κι όλας!!! Αρα σου προσφέρουν και υγεία, αισιοδοξία και ευτυχία].

Φονικό όπλο
____________

Η χρήση του ως φονικό εργαλείο θα πρέπει επίσης να εξετασθεί. Γιατί να σπάζεις τα γυαλικά σου και να στραβωνεις τα κατσαρολικά σου; Πέτα ένα βιβλίο στους καυγάδες![εγκυκλοπαίδειες,ογκώδη λευκώματα, παλιά δερματόδετα αδιάβαστα του παππού σου του δικηγόρου κλπ]


Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
________________________

Αν σας περισσεύουν τίποτα βιβλία σε κάσσες και χαρτόκουτα ή δεν υπάρχει Δημοτική βιβλιοθήκη να τα απορροφήσει ή βιβλιοθηκονόμος να τα τοποθετήσει ή ότι άλλο μίζερο και δυσάρεστο ... η χρήση τους ως ...ντεκόρ σε στασεις λεωφορείων [όπως πχ προσφάτως συνέβη στο Δήμο Ασβεστοχωρίου Θεσσαλονίκης] είναι μια κάποια λύσις. Δεν ξέρω αν μπορούν να μείνουν παραπάνω απο 3 ώρες εκεί τα βιβλία αλλά αυτό θα προσφερει μια αίσθηση απλοχεριάς και τρελής γαλαντομίας σε καιρους ζορισμένους και χαλεπους. Ανανεωνουμε ίσως με κάποιο κόστος, καθε τρεις και λίγο, την "υπαίθρια δημόσια -δανειστική και αγύριστη - βιβλιοθήκη" μεν αλλά προσφέρουμε και στην κοινωνία ΜΑΣ την ιδέα της δημόσιας ευμάρειας. Χώρια που για δέκα και βάλε μέρες μας δείχνουν συνεχώς στην τηλεόραση και μας προβάλλουν εφημερίδες και περιοδικά.

Unknown said...

Εξαιρετικές οι ιδέες σου Νώντα, ιδιαιτέρως η πρώτη και η τρίτη. Είμαι στο αεροδρόμιο με τον σύζυγό μου και ερχόμαστε στην Ελλάδα για διακοπές, του λέω λοιπόν μόλις φτάσουμε θα παρατήσω τις βαλίτσες στο σπίτι και θα τρέξω στην αγορά για βιβλία. Μου απαντά μην πάρεις πολλά, άλλα μόνο αυτά που θα διαβάσουμε γιατί έχουμε πολλά αδιάβαστα στο σπίτι. Η απάντηση ήρθε με το που άνοιξα την ταμπλέτα, συμφώνησε απολύτως μαζί σου διότι και οι δύο είμαστε πάνω από πενήντα. (έχουμε έρθει 3 ώρες πριν την πτήση μας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών γιατί γίνονται πολλαπλοί έλεγχοι πριν μπεις λόγω των βομβιστικων επιθέσεων το Μάρτιο, έτσι υπάρχει χρόνος για ιντερνετ).
Η τρίτη ιδέα σου υλοποιείται στην Ισπανία κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου που είναι μέρα του βιβλίου (καθιερώθηκε από την UNESCO διότι πέθαναν αυτή τη μέρα ο Σεξπηρ και ο Θερβαντες), έτσι στη Ισπανία αφήνεις βιβλία στα παγκάκια για να τα πάρει ο πρώτος που θα τα βρει.
Σουμέλα