Friday, April 15, 2011

Ψηφοφορία για τα προσφιλέστερα μυθιστορήματα της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Ποια είναι διαχρονικά τα αγαπημένα-σας ξενόγλωσσα βιβλία; Για σκεφτείτε μυθιστορήματα που σας άγγιξαν περισσότερο, που τα έχετε στο ράφι με τα αγαπημένα ή που τα έχετε διαβάσει πάνω από μία φορές.

Το έργο της L. Cossé του προηγούμενου ποστ ήταν η καλύτερη εισαγωγή για μια ψηφοφορία ανάλογη με αυτήν για τα Καλύτερα Πεζά Λογοτεχνικά Έργα που γράφτηκαν στην ελληνική γλώσσα. Αυτή η προηγούμενη ψηφοφορία πέτυχε τον μετριοπαθή στόχο-της, καθώς συγκέντρωσε θαμώνες που σκέφτηκαν τι τους αρέσει και θέλησαν να μοιραστούν μαζί-μας τις επιλογές τους· καταρτίστηκε έτσι μια πολυσυλλεκτική λίστα με 25 κορυφαία έργα και τέθηκε η βάση για περαιτέρω συζήτηση (βλέπε την ανάρτηση της 7ης Ιανουαρίου 2011).

ΤΩΡΑ, υπό την επήρεια της συζήτησης για τον Κανόνα που προηγήθηκε, θέτω για τις γιορτές του Πάσχα ένα ευρύτερο ερώτημα. Ποια μυθιστορήματα των μεγάλων αλλά και των μικρών λογοτεχνιών μάς σημάδεψαν; Ποια μας άφησαν τη ζεστή ανάσα-τους; Φυσικά ο καθένας θα σκεφτεί υποκειμενικά και θα σταθμίσει ποια βιβλία θεωρεί ότι έχουν ιδιαίτερη αξία, βάζοντας κάτω τα δικά-του κριτήρια. Πέρα από τις καθιερωμένες αξιολογήσεις (ή και μέσα σ’ αυτές) οι φίλοι του Βιβλιοκαφέ καλούνται να καταθέσουν τις αναγνωστικές-τους προτιμήσεις και να ψηφίσουν ελεύθερα.

1.      Μπορούμε να προτείνουμε έργα της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας, από οποιαδήποτε γλώσσα πλην της ελληνικής.
2.      Ψηφίζουμε μόνο μυθιστορήματα, γιατί μέσα στην τεράστια λογοτεχνική παραγωγή της υφηλίου θα χανόμασταν κυριολεκτικά αν διευρύναμε τις επιλογές-μας. Ήδη το εύρος των επιλογών είναι τεράστιο.
3.      Εξίσου σημαντικό (ακολουθώντας τα χνάρια της L. Cossé, που συνειδητά έφτιαξε μια λίστα με “καλά μυθιστορήματα” γραμμένα ή μεταφρασμένα στα γαλλικά) είναι η επιλογή να γίνει από ξενόγλωσσα έργα που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά. Δόξα τω Θεώ η μεταφορά στα καθ’ ημάς μυθιστορημάτων της αλλοδαπής είναι πλούσια.

4.      Καθένας έχει το δικαίωμα να ψηφίσει έως 60 μυθιστορήματα. Ας τα χωρίσουμε πιο απλά σε δύο κατηγορίες:
Α. Εξαιρετικά/Κορυφαία!  
--μέγιστος αριθμός επιλογών: 20
Β. Παρά Πολύ Καλά!           
--μέγιστος αριθμός επιλογών: 40

ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ: μέχρι 60. Ο καθένας φυσικά μπορεί να ψηφίσει μόνο πέντ' έξι από κάθε κατηγορία.

5.      Κάθε βιβλίο ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ψηφίστηκε παίρνει:
- 10 βαθμούς, αν ανήκει στην κατηγορία Α.
- 5 βαθμούς, αν ανήκει στην κατηγορία Β

6.     Η ψηφοφορία ξεκινάει από τώρα και τελειώνει το Σάββατο 30 Απριλίου 2011. Το άθροισμα των βαθμών θα αναδείξει και την τελική λίστα, η οποία θα ανακοινωθεί τη ***Δευτέρα 2 Μαΐου 2011***.

7.      Ο καθένας βέβαια μπορεί να δικαιολογεί τις επιλογές-του ή απλώς να καταθέτει τη βαθμολογία-του.

ΕΔΩ ΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ, δεν δίνουμε έπαθλα…
Ξέρω ότι η παγκόσμια μυθιστοριογραφία είναι αχανής και οι επιλογές είναι πιο φυγόκεντρες, πιο πολυδιασπασμένες απ’ ό,τι στα ελληνικά αντίστοιχα, αλλά είναι κι εδώ μπορούμε να βρούμε ένα πεδίο συζήτησης…

Μερικές επισημάνσεις:
            i. Προτείνετε μόνο μυθιστορήματα.
ii. Ψηφίζετε έργα και όχι συγγραφείς.
            iii. Δεν χρειάζεται φυσικά να πάτε με το ρεύμα του Κανόνα, αλλά ούτε και κόντρα σ’ αυτόν. Ψηφίζετε βάσει των προσωπικών-μας παραμέτρων.
iv. Τηρήστε, παρακαλώ, τις προδιαγραφές. Έτσι, θα με βοηθήσετε να οργανώσω την τελική λίστα, στην οποία θα εντάξω μόνο τα μυθιστορήματα που θα έχουν αποσπάσει τουλάχιστον ψήφους από δύο αναγνώστες.

Όσοι περισσότεροι ψηφίσουν, τόσο περισσότερο θα συμβάλουν στην κατάρτιση μιας (πρόσκαιρης, υποκειμενικής, μερικής, περιστασιακής…, αλλά ενδεικτικής και σημαίνουσας) λίστας. Πρόκειται φυσικά για ένα πείραμα αναγνωστικής ανταπόκρισης ώστε ο καθένας από εμάς να δοκιμάσει πιο πολύ τις προσωπικές-του προσλαμβάνουσες, παρά να εξαγάγουμε αντικειμενικά και διαχρονικά πορίσματα. Βάλτε το μυαλό-σας να δουλέψει…
Δεν υπάρχουν “σωστές” απαντήσεις! Μόνο…
Καλό Πάσχα
Πατριάρχης Φώτιος
Post a Comment