Wednesday, January 16, 2008

Freddito.Είμαστε όλοι μετανάστες

Είμαστε όλοι μετανάστες

Είναι η δεύτερη χρονιά που οι εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν διαγωνισμό διηγήματος με συγκεκριμένο θέμα. Πέρυσι το θέμα ήταν ο Γεώργιος Βιζυηνός. Ο τόμος που εκδόθηκε περιελάμβανε το διήγημα της νικήτριας Λουίζας Σπηλιωτοπούλου, καθώς και διηγήματα μελών της κριτικής επιτροπής. Ομολογώ ότι δεν είδα κάτι αξιόλογο.
Φέτος, το θέμα ήταν πιο αβανταδόρικο. Τα δεκαέξι χρόνια μετανάστευσης προς την Ελλάδα, η συμβίωσή μας με τους μετανάστες, οι δυσκολίες αλλά και οι συγγένειες, οι προκλήσεις τους αλλά και ο ρατσισμός μας είναι πεδίο λαμπρό για να αναρωτηθούμε το Εμείς σε αντιπαράθεση με αυτούς, ζητήματα εθνικής ταυτότητας αλλά και πολυπολιτισμικότητας. Βεβαίως, οι συγγραφείς αυτού του τόμου περισσότερο ασχολήθηκαν με θέματα καθημερινών επαφών και συμβίωσης στο πλαίσιο του στρατού, του σχολείου, της οικοδομής, στα σύνορα κ.α. Η μετανάστευση ως πεδίο συνάντησης με τον άλλο, αλλά και ως αναζήτησης μιας συλλογικής αυτογνωσίας παρέχει το πεδίο για την αναζήτηση των κατάλληλων αφηγηματικών τρόπων, που θα εξασφαλίσουν και το κατάλληλο αισθητικό αποτέλεσμα.
Και οι φετινοί συγγραφείς (τέσσερις διαγωνισθέντες και πέντ-έξι παλιότεροι) το καταφέρνουν αρκετά καλά. Ιδιαίτερα ο πρώτος νικητής Χρίστος Κυθρεώτης άφησε πολύ καλά δείγματα σε ένα διήγημα που αναφέρεται σε μια ομάδα χούλιγκανς και στον θρυλικό αρχηγό τους, ο οποίος αποδεικνύεται ότι είναι Αλβανός, δείγματα γραφής που επαγγέλλονται ένα δημιουργικό μέλλον.
Η εισαγωγή της Χαράς Νάτσινα είναι κατατοπιστική, ερμηνευτική και προπάντων διακριτική.

Πατριάρχης Φώτιος
16.1.2008

1 comment:

Anonymous said...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my site, it is about the CresceNet, I hope you enjoy. The address is http://www.provedorcrescenet.com . A hug.