Monday, September 17, 2007

Διαβάσματα τ' Αυγούστου VI

Από την 1 Σεπτεμβρίου 2007 ξεκίνησα να παρουσιάζω την καλοκαιρινή σοδειά των διαβασμάτων μου: κάθε δύο μέρες θα αναρτάται και ένα βιβλίο που με συνόδευσε –ευχάριστα ή απογοητευτικά- στην αυγουστιάτικη ραστώνη.


Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης, “Καλά μόνο να βρεις”
Το πρωτοπαρατήρησα σε λίστες ευπωλήτων, χωρίς να το έχω συναντήσει σε κριτικές εφημερίδων. Δεν ξέρω αν αυτό από μόνο του είναι ύποπτο ή όχι. Βρέθηκε ωστόσο η ευκαιρία να το διαβάσω και ανακάλυψα ότι δεν είναι ούτε εύκολο, για να διαβάζεται μαζικά, ούτε εύπεπτο, για να αποτελεί ανάγνωσμα του μετρό, αλλά ούτε και κακογραμμένο, για να μην ασχοληθεί μαζί του η κριτική. Μικροί εσωτερικοί μονόλογοι διαφορετικών αφηγητών που κερδίζουν με τον λαχανιαστό ρυθμό τους, χωρίς να γίνονται ακατάληπτοι, και με τη δύναμή τους να αποκαλύπτουν τις δαιδαλώδεις σκέψεις των φορέων τους. Το θέμα των λαθρομεταναστών, είτε πρόκειται για Κούρδους που καταλήγουν νεκροί κατά τη μεταφορά τους, είτε για Σλάβες που καταντούν πόρνες –έρμαια των καιροσκόπων που τις εκμεταλλεύονται, διατρέχει τις ετερόκλητες αφηγήσεις και συνέχει το φυγόκεντρο περιεχόμενό τους.
Βλ. και manoskontoleon2.blogspot.com/2007/05/blog-post_23.html


Πατριάρχης Φώτιος

2 comments:

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης said...

Πατριάρχη μου,
Το εκλαμβάνω ως τιμή και θερμά σας ευχαριστώ.
Ως προς τη λίστα: είστε σίγουρος ότι πρόκειται γι' αυτό το βιλίο; Ομολογώ ότι δεν υπέπεσε ποτέ στην αντίληψή μου κάτι τέτοιο. Άλλωστε, αισθητική φύση και ιδεολογική θέση καθιστούν από δύσκολη ως απαγορευτική μια τέτοια "διάκριση". Αλλά και πάλι, με το εμπόριο κανείς δεν μπορεί να ξέρει...

Πάπισσα Ιωάννα said...

px,
κι εγώ τώρα που το σκέφτομαι απορώ για τη λίστα, αλλά δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, γιατί δεν θυμάμαι πού το είδα, αν το είδα... Πάντως το βιβλίο έχει να πει πολλά, σε ψαγμένο όμως αναγνωστικό κοινό.
Πατριάρχης Φώτιος