Monday, September 24, 2007

Μοχίτο: Έκθεση Βιβλίου

Λίγες σκέψεις ενός περιπλανώμενου φιλαναγνώστη


1. Η βόλτα αυτή καθεαυτή στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγίτου κάτω από την Ακρόπολη είναι μοναδική. Όταν συνδυάζεται και με την έκθεση, γίνεται κάτι παραπάνω (Δηλώνω εδώ την αντίθεσή μου στην απόφαση κατεδάφισης δύο κτηρίων με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, για να είναι απρόσκοπτη η θέα της Ακρόπολης από το μουσείο!!!).
2. Παλιότερα είχα ξεκόψει να πηγαίνω στην έκθεση βιβλίου, είτε γινόταν στο Πεδίο του Άρεως είτε στο Ζάππειο· κι αυτό γιατί δεν έβρισκα κάτι ενδιαφέρον, κάτι πιο ουσιαστικό από αυτά που θα έβρισκα σε ένα καλό βιβλιοπωλείο. Ειδικά τώρα υπάρχουν πολυβιβλιοπωλεία για ατέλειωτες ώρες περιήγησης.
3. Τελευταία επανέκαμψα προκειμένου να προμηθεύομαι τους καταλόγους για τις νέες εκδόσεις, έστω κι αν οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι διαθέτουν ακόμα τους περσινούς! Δυστυχώς στην Ελλάδα η προώθηση των νέων τίτλων δεν γίνεται με στρατηγική.
4. Τα κυκλικά περίπτερα, για τα οποία έγινε πολύς θόρυβος, είναι από αισθητικής άποψης πολύ κομψά. Τώρα για το πρακτικό της υπόθεσης δεν έχω ξεκάθαρη γνώμη: από τη μία δυσκολευόμουν να κάνω μια αριστερόστροφους και μια δεξιόστροφους κύκλους, αλλά από την άλλη συνήθεια είναι κι αυτό και κάποια στιγμή γίνεται ασύνειδα.
5. Τα αφιερώματα σε Καζαντζάκη, Ελύτη, Εγγονόπουλο και Κάλας τα βρήκα πολύ φτωχά, χωρίς ενδιαφέρον από το κοινό, αφού χωρίς μια καρέκλα να κάτσει κανείς να παρακολουθήσει τα βίντεο όλοι έφευγαν.
6. Όσο για την ουσία, είδα πολλά βιβλία, αλλά, όπως προείπα, τα περισσότερα τα έχω ξαναδεί πέντε-δέκα φορές τις προηγούμενες χρονιές εκεί ή σε πάγκους βιβλιοπωλείων και δεν μου κάνουν αίσθηση. Από την άλλη, οι καινούργιοι τίτλοι χάνονται ανάμεσα στους άλλους· άσε που λίγα από τα βιβλία του φθινοπώρου έχουν ήδη κυκλοφορήσει.


Πατριάρχης Φώτιος
24.9.2007

5 comments:

Pellegrina said...

Οι εκθέσεις βιβλίου, όπου και αν γίνονται, προσφέρουν κάτι που οι "ανθρωποι του βιβλίου" (δημοσιογράφοι, συγγραφείς, υπάλληλοι εκδοτικών) δεν πολυαντιλαμβάνονται, ίσως επειδή έχουν δικές τους πηγές προμήθειας βιβλίων: τη σχετική ευκολία να βρεις βιβλία όχι πολύ γνωστά, παλιά, ξεχασμένα, άσημα, που όμως για κάποιο λόγο τα θέλεις. Στην έκθεση θα απευθυνθείς στον ίδιο τον εκδοτικό εύκολα και μάλιστα σε πολλούς μαζεμένους μαζί, οπότε ή θα βρεις αυτό που θέλεις ή θα πάρεις τις πληροφορίες για το πώς και αν θα το βρεις. Αυτή για μένα είναι η αξία των εκθέσεων, γιατί στα βιβλιοπωλεία οι υπάλληλοι είναι, με συγχωρείτε, άσχετοι, κι όσο περνούν τα χρόνια ασχετότεροι! Προσωπικά υπάρχουν αρκετά βιβλία που στη διάρκεια της χρονιάς σημειώνω να αναζητήσω "στην έκθεση", αντί να τηλεφωνώ σε εκδοτικούς και να ψάχνω διευθύνσεις.
Κατά τα άλλα είναι πάντα μια ωραία βόλτα. Το Πεδίο του Άρεως το νοσταλγώ λόγω της ατμόσφαιρας, αλλά αυτό είναι υποκειμενικό (μου άρεσε το γρασίδι, οι μπίρες, τα γκρουπάκια που παίζανε, μου άρεσε αυτό που πολλοί λέγανε "γυφταριό") Το Ζάππειο για ανεξήγητους λόγους δεν με τράβαγε το ίδιο, η Αρεοπαγίτου έιναι πάντα ωραία. Φέτος από ότι κατάλαβα υπήρξε ανοργανωσιά λόγω της αλλαγής, πολλοί τσακώθηκαν κι έφυγαν (δεν βρήκα εκδοτικούς που ήθελα) Τέλος πάντων, ωραία είναι, κάτι σαν τα θερινά σινεμά, μια "νεοελληνική"κατάσταση! Βλέπεις επίσης πού μαζεύεται ο πολύς ο κόσμος (και δεν σου αρέσει το συμπέρασμα!) Αυτά, καλημέρα σας.

Πάπισσα Ιωάννα said...

Pellegrina, μια παρατήρηση:
Ρώτησα στην Έκθεση από τους υπαλλήλους ενός εκδοτικού οίκου αν κυκλοφόρησε ένα βιβλίο που κατά πληροφορίες θα εκδοθεί μέσα στο φθινόπωρο και δεν το ήξεραν καν...!!! [Οι πληροφορίες μου για το βιβλίο είναι έγκυρες]. Πώς λοιπόν να εμπιστευτώ τους ανθρώπους των εκδόσεων;
Καλές βόλτες
Πατριάρχης Φώτιος

Anonymous said...

άφησα ένα αυθόρμητο σχολιάκι στη Τζέιν Έυρ (μόλις την τέλειωσα, στο μετρό

SILIO D'APRILE said...

χαίρομαι Πατριάρχη καθότι συμφωνούμε στα επί της ουσίας αυτού του τύπου εκθέσεων...

Πάπισσα Ιωάννα said...

Silio d' Aprile, καλωσόρισες στο καφέ μας μετά από τη βόλτα σου στην Έκθεση. Κάτσε να ξεκουραστείς και να απολαύσεις τα ροφήματά μας.
Πατριάρχης Φώτιος