Tuesday, September 11, 2007

Διαβάσματα τ' Αυγούστου IV

Από την 1 Σεπτεμβρίου 2007 ξεκίνησα να παρουσιάζω την καλοκαιρινή σοδειά των διαβασμάτων μου: κάθε δύο μέρες θα αναρτάται και ένα βιβλίο που με συνόδευσε –ευχάριστα ή απογοητευτικά- στην αυγουστιάτικη ραστώνη.


Jasper Fforde, "Υπόθεση Τζέην Έυρ"

Συνδυασμός αστυνομικού μυθιστορήματος και επιστημονικής φαντασίας. Ευφάνταστο όσο και ελαφρά κωμικό μαζί μέσα στον παραλογισμό του το κείμενο μάς μεταφέρει σε μια εποχή όπου η δυνατότητα μεταπήδησης από και προς τον κόσμο ενός βιβλίου είναι πλέον εφικτή. Με άλλα λόγια οι ήρωες του βιβλίου μπορούν να βγουν έξω από αυτό και οι “πραγματικοί” άνθρωποι να τρυπώσουν στις σελίδες του και να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας. Ειδικοί αστυνομικοί προσπαθούν να αποτρέψουν επίδοξους πειρατές των λογοτεχνικών βιβλίων, όπως της “Τζέην Έυρ”, από το να απαγάγουν έναν εκ των πρωταγωνιστών και να αλλοιώσουν έτσι την υπόθεση. Αξιανάγνωστο βιβλίο που ίσως δεν έχει να δώσει κάτι βαθύτερο από ένα μεταμοντέρνο παιχνίδι με τον αναγνώστη.


Πατριάρχης Φώτιος

1 comment:

Pellegrina said...

Ανοικονόμητο και εν πολλοίς κουραστικό, επιφανειακή γραφή, τίποτα σπουδαίο. Κεφάλαια ολόκληρα είναι απλώς εμβόλιμα επεισόδια. "Κινηματογραφικά" (με την εμπορική έννοια)φλύαρο.
Από την άλλη πρωτότυπη ιδέα για ευχάριστο διάλειμμα βιβλιοφίλων και με σημεία έξυπνα και απολαυστικά. Κορυφαία σκηνή με την τρελή σύζυγο του Ρότσεστερ που πολεμάει τον τρελό "κακό" με το ψαλίδι στη στέγη του φλεγόμενου σπιτιού.
Κορυφαίο επίσης, αν και λεπτομέρεια: Αγγλίδα μηχανικός ονόματι Ά ν ν α Μ π ά ν ο ν
κατασκευάζει στο εργαστήριο στις μέρες μας (όπου η βιογενετική είναι καθημερινότητα) μακρόστενο κυρτό φρούτο με κίτρινη φλούδα. Ο πράκτορας των ειδικών δυνάμεων που είνει επιφορτισμένες με τη φύλαξη του χρόνου (Χρονοφύλακες!) το παίρνει και το πηγαίνει δέκα εκατομμύρια χρόνια πίσω. Έτσι ήρθε ως εμάς η μ π α ν ά ν α !!!
Συμπαθής η κεντρική ηρωίδα. Ωραίες ιδέες η συνέχιση του πολέμου της Κριμαίας και η "Λαϊκή Δημοκρατία της Ουαλίας"!.Ζουμερή η σκηνή της παράστασης του Ριχάρδου Γ με όλους τους θεατές να συμμετέχουν.Θα είναι απολαυστικό ως ταινία (του χαβαλέ εννοείται).
Τι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει με ήρωες από ελληνικά βιβλία;