Monday, December 24, 2007

Κιάντι: λειψιβιβλία

Ελληνικό τέλμα αντί για κορυφές

Χρόνια πολλά.
Αν παρατηρήσει κανείς την ελληνική παραγωγή πεζογραφίας που κυκλοφόρησε από τον Σεπτέμβριο ως τώρα, θα παρατηρήσει μια μεγάλη καθίζηση. Όχι φυσικά ότι λείπουν τα μεγάλα και μεσαία ονόματα, ούτε οι φουρνιές των νεοεμφανιζόμενων. Λείπει ωστόσο το μεγάλο έργο, για το οποίο θα συζητούν όλοι, όπως συνέβαινε παλαιότερα –όχι πάντα αλλά συχνά συνέβαινε. Κι όταν λέω μεγάλο, δεν εννοώ αναγκαστικά κάτι που θα ενταχθεί στον κανόνα της ελληνικής πεζογραφίας· ακόμα και κάτι καλό που θα αντέξει μερικούς μήνες θα αρκούσε. Αντίθετα, οι βιβλιοκρισίες στις εφημερίδες είναι ελάχιστες όσον αφορά την ελληνική πεζογραφία και δεν υπάρχει ένα έργο που να έχει συγκεντρώσει την προσοχή των κριτικών, τέτοιο που να συζητιέται θετικά ή αρνητικά.
Αλλά και προσωπικά, σε όσα πεζογραφήματα, μυθιστορήματα ή συλλογές διηγημάτων, έχουν περάσει από τα χέρια μου, δεν αναγνώρισα ούτε ένα έργο μιας κάποιας αξίας πάνω από το μέτριο και το …απλώς καλό, αλλά πάντοτε έβρισκα ότι κάτι του λείπει. Έχω την αίσθηση ότι ιδέες καλές υπάρχουν και πρωτοποριακές προθέσεις, αλλά η αδυναμία σύνθεσης και εκτέλεσης τις ματαιώνουν. Όσα βιβλία εκτέθηκαν εδώ κι όσα περιμένουν τη σειρά τους, για να αναρτηθούν, δεν επιβεβαίωσαν τις όποιες προσδοκίες μου· τις περισσότερες φορές απογοητεύθηκα κι άλλες κάτι διέκρινα αλλά πολύ αμυδρό και ασταθές.
Περιμένω να δω τις ανασκοπήσεις του έτους μπας και φωτιστώ. Περιμένω να δω τι διαβάζουν οι συν-ιστολόγοι μήπως και χάνω κάτι ιδιαίτερο. Περιμένω από τους θαμώνες του Βιβλιοκαφέ να μου προτείνουν κάτι που μπορεί να ξεχωρίσει. Αμήν.
Καλές γιορτές! Κι αν λείψω, μην ανησυχήσετε.

Πατριάρχης Φώτιος
24.12.2007

5 comments:

Anonymous said...

Δεν ξέρω εαν θα πρέπει να είναι της εφετινής παραγωγής ή όχι, εγώ θα σας πρότεινα το βιβλίο της Ελένης Φουράκη Φουρολένη από τις εκδόσεις Δόμος. Πάνε κάποια χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε και δεν έγινε η ανάλογη διαφήμιση από τον εκδοτικό οίκο, αλλά πρόκειται για ένα σθγκλονιστικό κείμενο, τολμώ να σας προτείνω να το διαβάσετε.

Πάπισσα Ιωάννα said...

Akamanta (Ο Ακάμας, του Ακάμαντα;), αν και αναφέρομαι στη φετική σοδειά, ώστε να έχουμε κάτι πρόσφατο και ζεστό να συζητάμε, είναι ευπρόσδεκτη κάθε πρόταση.
Αυτό το μπλογκ μάλιστα είναι ανοικτό, ακόμα και στην αποστολή πιο εκτενών βιβλιοπαρουσιάσεων ή κριτικών, που, αν σταλούν με μέιλ μπορώ να τις αναρτήσω ως ποστ, με το όνομα φυσικά του αποστολέα.
Καλά Χριστούγεννα
Πατριάρχης Φώτιος

Pellegrina said...

Χρόνια Πολλά κι ευχές για ένα δημιουργικό νέο έτος, προς όλους τους θαμώνες του μπλογκ (φυσικά και προς τον οικοδεσπότη)

Πάπισσα Ιωάννα said...

Pellegrina,
μας λείπεις. Να είσαι καλά και να διαβάζεις ό,τι πιο ευχάριστο, ποιοτικό και ανανεωτικό μπορείς.
Πατριάρχης Φώτιος

Anonymous said...

αψέντι;