Tuesday, November 20, 2007

Γαλλικός: Αντώνης Σουρούνης

Αντώνης Σουρούνης: Το μπαστούνι

“Το μπαστούνι” είναι μια νουβέλα, “ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους”, όπως υποτιτλίζεται. Πρόκειται για ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε το 1972 και επανεκδίδεται τώρα σε ένα μικρό βιβλιαράκι.
Είναι μια αλληγορική ιστορία, που διασκεδάζει τα παιδιά και προσπαθεί να δώσει μηνύματα στους μεγάλους. Η ιστορία αναφέρεται σε ένα δέντρο που έγινε τραπέζι, αλλά το όνειρό του ήταν να γίνει μπαστούνι, πράγμα που εντέλει επιτυγχάνεται. Η πραγματικότητα παρουσιάζεται με την αθώα ματιά ενός κομμάτι ξύλου, που δεν ξέρει τον κόσμο και ρωτά, πολλές φορές αφελώς και με περιέργεια μπροστά στο πρωτόγνωρο, για να τον γνωρίσει.
Δυστυχώς, παρόλο που κάτι λίγο θυμίζει τον γνωστό καλό Σουρούνη, είναι ένα κειμενάκι πρόχειρο και αμελέτητο. Η ιστορία δεν είναι αρραγής, η αλληγορία δεν είναι σαφής, η ανάγνωση δεν είναι ευχάριστη και βαθιά συνάμα. Αν το ενέτασσαν στην Παιδική Λογοτεχνία και μόνο εκεί, θα μπορούσε να σταθμιστεί με τους δικούς της όρους και να αξιολογηθεί αναλόγως. Τώρα το κρατάω ως πρώιμο δείγμα της πένας του συγγραφέα και ως δοκιμή σε ένα είδος στο οποίο δεν θέλησε να εμβαθύνει.
Άλλες γνώμες:
Ελένη Γκίκα, εφ. "Το Έθνος", 18.10.2007
wormreport.blogspot.com/2007/10/blog-post.html


Πατριάρχης Φώτιος
20.11.2007

No comments: