Wednesday, May 27, 2009

Mocca με μπράντι: Αργύρης Χιόνης

“Το οριζόντιο ύψος”
εκδόσεις Κίχλη
2008


Ποίηση εν πεζώδιηγήματα με επιμύθιοπαραμύθια με φιλοσοφικότητααφηγήματα με χαλαρή δομή αλλά μεγαλύτερο βάθος
όπως κι αν τις ονομάσει κανείς, οι αφύσικες ιστορίες του Χιόνη κουβαλάνε την αθωότητα μια ανέμελης ματιάς, προσωποποιούν άψυχα αντικείμενα, όπως μια πέτρα, μυθοποιούν στοιχεία της φυσικής ζωής.
Φαίνονται εν μέρει παλιομοδίτικες, εν μέρει για παιδιά που αρέσκονται στα παραμύθια της γιαγιάς, με ηθικοδιδακτισμό και διαχρονικά μηνύματα. Διαβάζονται άνετα, στα μικρά διαλείμματα της δουλειάς ή μεταξύ των στάσεων του μετρό. Αφήνεις το βιβλίο στο τραπεζάκι και, όταν το ξανασυναντήσει η ματιά σου, το πιάνεις με την αίσθηση της σύντομης, ενδιαφέρουσας, χαλαρωτικής ανάγνωσης. Η παραμυθιακή τους υφή δημιουργούν ατμόσφαιρα φυγής και ελαφριάς φιλοσοφικής περιδιάβασης σε καθημερινές αξίες.
Δεν έχω να πω πολλά πράγματα. Μικρές ιστορίες που ανοίγουν μικρές χαραμάδες από την καθημερινότητα. [Μια ένσταση: στην ιστορία με τίτλο “Αλφειός συν Αρέθωνι” η αναζήτηση μέσω λεξικών και εγκυκλοπαιδειών αρχαιολογικών-ιστορικών ζητημάτων είναι το λιγότερο εμπειρικές αναζητήσεις και όχι σοβαροί προβληματισμοί, γιατί τα λήμματα δεν μπορούν εκ φύσεως να παρέχουν ουσιαστικές γνώσεις].
Κρατάμε τις ανάσες που προσφέρουν οι μικρές “αφύσικες” ιστορίες.

Πατριάρχης Φώτιος

7 comments:

CARPE DIEM said...

Το ανακάλυψα τυχαία σε ένα μικρό βιβλιοπωλείο στο θησείο..Το διάβασα σε μια ώρα μέσα..Μου άφησε μια αίσθηση γλύκας και την βεβαιότητα για την ποίηση που κρύβεται στα μικρά πράγματα..Τελικά είπα η ζωή είναι όντως μαγική..

ΒΙΒΛΙΟΚΑΦΕ said...

Carpe diem,
την ίδια σύντομη, γλυκιά γεύση είχα κι εγώ.
Το απλό είναι και ωραίο ή ...μαγικό, όπως λες.
Πατριάρχης Φώτιος

ναυτίλος said...

Πατριάρχη μου αυτό ακόμη δεν το έχω διαβάσει αλλά έχω ένα προηγούμενό του που είναι εξαιρετικό: Όντα και μη όντα

Maria Jose said...

Κι εγώ το διάβασα μέσα σε ένα πρωινό. Καταπληκτική αίσθηση. Μου θύμισε λίγο τα "Μαύρα παραμύθια", ένα παλιό βιβλίο του Γιώργου Μανιώτη.

ΒΙΒΛΙΟΚΑΦΕ said...

Ναυτίλε,
ανακάλυψα κι εγώ τον Χιόνη αργά. Ίσως πρέπει να δω δυο τρία βιβλία του για να εκτιμήσω περισσότερο την απλή γραφή του που έχει ωστόσο μια απρόσμενη θετική αύρα.
Πατριάρχης Φώτιος

ΒΙΒΛΙΟΚΑΦΕ said...

Maria Jose,
το συγκεκριμένο βιβλίο που αναφέρεις δεν μου άφησε τόσο καλές εντυπώσεις. Ίσως το βρήκα ρηχό.
Καλές αναγνώσεις
Πατριάρχης Φώτιος

Anonymous said...

金盈谷,石城縣界公園,鴛鴦湖,大里天公廟,湯圍溝公園,大湖渡假,跑馬古道,北關農場,羅東夜市,香格里拉,梅嶺風景區,烏樹林,白河鎮,七股潟湖,海濱遊憩區,鱷魚王,南鯤鯓,七股鹽山,草山月世界,頑皮世界,烏山頭水庫,八角樓,武廟鹽水鎮,鹽水蜂炮,茂勝休閒,乳牛的家,馬沙溝,南元休閒農場,漆彈野戰營,登山步道,奮起湖景點,大坑登山步道,竹山遊憩公園,前山第一城,夫妻樹,德源襌寺,情人公園,嘉義農場,草蘭溪,曾文水庫,中華民俗村,綠盈牧場,森林,鄒族渡假村,天梯玉佛寺,福山植物園,太平山,明池森林遊樂區,棲蘭,海潮公園,代天府,桃源谷,烏石港,木屐博物館,白米社區,海水浴場,礁溪龍潭湖,竹山梯子吊橋,父不知子斷崖,文物博覽館,明湖水庫,目仔窯,七彩湖,雙十吊橋,雙龍瀑布,廣興紙寮,沙東宮,地震公園,觀光果園區,埔里溫泉