Saturday, May 16, 2009

Ποίηση: ένα σύννεφο κάτω από τον ήλιο

Συνέδριο «Η Ποίηση σήμερα»

Υψηλής ποιότητας εισηγήσεις, απαγγελίες όμορφων ποιημάτων και εντυπωσιακή προσέλευση κόσμου. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του συνεδρίου «Η Ποίηση σήμερα», το οποίο οργάνωσε το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ.

Η εισαγωγική ενότητα με τίτλο «Ο Λειβαδίτης όπως τον γνώρισα» ήταν αφιερωμένη στον μεγάλο μας ποιητή, του οποίου τη μνήμη τίμησε το συνέδριο με αφορμή τα 20 χρόνια από το θάνατό του.

Στο συνέδριο ανακοινώθηκε πως το πατρικό σπίτι του Τάσου Λειβαδίτη στην οδό Λεωνιδίου 74 στο Μεταξουργείο κρίθηκε διατηρητέο και δεν θα γκρεμιστεί από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, από τον οποίο είχε απαλλοτριωθεί για να χτιστεί σχολείο. Εκφράστηκε δε το αίτημα να στεγαστεί εκεί ένα μικρό μουσείο Τάσου Λειβαδίτη.

Η ταυτότητα του συνεδρίου: Οχτώ θεματικές ενότητες, εβδομήντα εισηγητές και είκοσι οχτώ ποιητές που απάγγειλαν ποιήματά τους.

Οι οχτώ ενότητες του συνεδρίου είχαν θέμα τη σχέση της Ποίησης με τη φιλοσοφία, την ιστορία, τη μουσική, τους νέους, την επιστήμη και τεχνολογία, τις άλλες τέχνες, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Στη διάρκεια του συνεδρίου ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς αποδέχθηκε το αίτημα για τη δημιουργία ως θεσμού του «Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών», που υπέβαλε το μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Γιώργος Δουατζής, το οποίο ήδη υποστηρίζουν το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Εκφράστηκε επίσης το αίτημα δημιουργίας του «Σπιτιού του Ποιητή».

Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών

Δεν υπάρχει στη χώρα μας ως θεσμός ένα διεθνές φεστιβάλ ποίησης. Όταν αντίστοιχα φεστιβάλ υπάρχουν σε πολλές πρωτεύουσες και επαρχιακές πόλεις του εξωτερικού, όπως π.χ. στην Καζαμπλάνκα, το Ρότερνταμ, το Σαν Φραντσίσκο, το Σαράγιεβο, τη Νάπολη, την Καλαβρία, το Σαλέρνο, το Αμάλφι, την Κρακοβία και αλλού.

Το «Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών», θα είναι ένας θεσμός που θα λειτουργεί επί μία εβδομάδα κάθε χρόνο και θα αποτελεί το σημείο συνάντησης των ποιητών από όλο τον κόσμο. Με σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες θα καλύπτουν όλες τις μορφές τέχνης που σχετίζονται με την ποιητική δημιουργία, όπως θέατρο, κινηματογράφο, μουσική, εικαστικά.

Το φεστιβάλ θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

- Συνέδριο για την Ποίηση
- Ημερίδα αφιερωμένη σε Έλληνα ποιητή.
- Ομιλία προσωπικότητας διεθνούς ακτινοβολίας ( πολιτικής, τέχνης, επιστήμης κλπ) με θέμα «Ποίηση και σημερινός κόσμος».
- Προβολές ντοκιμαντέρ για Ποίηση - ποιητές.
- Προβολές κινηματογραφικών έργων σχετικών με την Ποίηση και τους ποιητές.
- Συναυλίες με έργα βασισμένα σε ποιήματα.
- Θεατρικές παραστάσεις ποιητικών έργων.
- Έκθεση εικαστικών έργων (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, φωτογραφία) εμπνευσμένων από την Ποίηση.
- Βράβευση Έλληνα τιμώμενου ποιητή για το σύνολο του έργου του.
- Βράβευση ξένου τιμώμενου ποιητή για το σύνολο του έργου του.
- Διεθνείς ποιητικοί αγώνες. Βράβευση τριών ποιητών.
- Απαγγελίες ποιητών στη γλώσσα τους, αγγλικά και ελληνικά.
- Έκδοση δίγλωσση (ελληνικά, αγγλικά) με το υλικό του φεστιβάλ.

Την ίδια εβδομάδα μπορεί να απλωθεί μια «Γιορτή της Ποίησης» σε όλη την Ελλάδα, με συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων των Δήμων και Κοινοτήτων, θεάτρων, μουσείων και αιθουσών τέχνης, καθώς και των γυμνασίων και λυκείων, με εκδηλώσεις με επίκεντρο την ποίηση.

«Σπίτι του Ποιητή» ή του «Ποιητικό Μουσείο».
Προτείνεται η δημιουργία ενός χώρου – ναού της Ποίησης - του οποίου κάθε αίθουσα θα φιλοξενεί προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες, χειρόγραφα, βιβλία, ηχητικά ντοκουμέντα και on line συνδέσεις παροχής κάθε πληροφορίας για το έργο και τη ζωή των ποιητών μας. Θα είναι ένας χώρος ζωντανός, προσιτός για επισκέψεις, μαθητών, φοιτητών, μελετητών και φίλων της ποίησης από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Το έλαβα από τον φίλο Γιάννη Ευθυμιάδη και το δημοσιεύω με ευχαρίστηση.
Πατριάρχης Φώτιος

6 comments:

Pellegrina said...

Πάρα πολύ ωραίο όραμα! Με το φτωχό μου μυαλό δεν το φαντάζομαι καθόλου δύσκολο (Δεν χρειάζεται "μεγάλα έργα", "υποδομές", κλπ). Επίσης ταιριάζει στην Ελλάδα (Dύο νόμπελ ποίησης). ;Oμως, αυτά τα "θα μπορούσε" τα είπαν αυτοί ή είναι δικά σου; Γιατί μου ακούγονται τόσο ζωντανά και κεφάτα που μάλλον δεν μπορεί να τα είπαν "αυτοί"!

Άντε, με το καλό!
(it' s a fairytale!)

Πάπισσα Ιωάννα said...

Δεν συμπλήρωσα ούτε κόμμα. Άρα όλα αποδίδονται σ' αυτούς (που δεν ξέρω ποιοι είναι) αλλά αξίζει ως ιδέα.
Απλώς εμένα μου φαίνονται δύσκολα και ουτοπικά -γι' αυτό κρατάω μικρό καλάθι.
Καλές αναγνώσεις (ποίησης)
Πατριάρχης Φώτιος

Eva Stamou said...

Πολύ ωραίες οι προτάσεις, έστω και οι μισές από αυτές να υλοποιηθούν το κέρδος θα είναι μεγάλο. Η σκέψη για την ίδρυση ενός χώρου αφιερωμένου στην ποίηση είναι εξαιρετική, αν και ο όρος 'μουσείο' νομίζω ότι θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για όσους δεν έχουν άμεση επαφή με την ποιητική τέχνη - άλλωστε η προσέλευση του κοινού στα μουσεία και στις αίθουσες τέχνης στη χώρα μας είναι δυστυχώς περιορισμένη.

Πάπισσα Ιωάννα said...

Εύα,
συμφωνώ ότι το μουσείο μυρίζει ...μούχλα.
Ας γίνει όμως πράξη, ας μπει σε λειτουργία ένας χώρος όπου θα μπορεί να συζητιέται και να προβάλλεται η ποίηση και μετά βλέπουμε πώς θα το βαφτίσουμε.

Μια απορία: γιατί αυτός ο φορέας να αφορά μόνο την ποίηση και όχι γενικά τη λογοτεχνία; επειδή υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για προβολή της; επειδή η πεζογραφία λίγο πολύ προωθείται παντού; είναι το κέντρο βιβλίου πιο πολύ εστιασμένο στην πεζογραφία; Έχω την αίσθηση ότι ακριβώς αυτά που προτείνονται θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τόσο την ποίηση όσο και την πεζογραφία ...ομού.
Πατριάρχης Φώτιος

55fm said...

Μακάρι να συμβεί!Είναι πολύ ωραίο για να είναι αληθινό...
Τό ανάρτησα κι εγώ, έβαλα και φωτογραφίες από το σπίτι του Λειβαδίτη, είναι θλιβερό τόση αδιαφορία...
Καλό απόγευμα.

Πάπισσα Ιωάννα said...

50fm,
καλωσόρισες στην παρέα μας. Το ίδιο το σπίτι δεν λέει τίποτα, τα προσωπικά πράγματα του ποιητή δεν είναι πάνω από το έργο του. Το πρώτιστο ζήτημα είναι πώς προβάλλεται η ποίησή του και δευτερευόντως τα υλικά αντικείμενά του.
Πάντα μπροστά μας ένας στίχος οδηγός
Πατριάρχης Φώτιος