Friday, August 27, 2010

Καλό χειμώνα

Καλώς σας βρήκα. Μετά από τις διακοπές μου στη μητέρα Ήπειρο και μια μικρή εκδρομή στη μαγευτική Κέρκυρα, επέστρεψα στη βάση-μου, άρχισα από τη Δευτέρα τη δουλειά, αλλά δεν παραπονιέμαι. Προσπαθώ ωστόσο να συνέλθω και να προσαρμοστώ, να καλύψω τη δουλειά που μαζεύτηκε πολλή, και τώρα νομίζω ότι είμαι πλέον έτοιμος να ανοίξω ξανά το Βιβλιοκαφέ. Στις διακοπές, εκτός από την ησυχία και την επανασύνδεση με τις ρίζες, πέραν από τη γεωπονική ενασχόληση με είδη μανιταριών της Πίνδου, πρόλαβα ΦΥΣΙΚΑ να διαβάσω, σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, πιο αργά κάθε σελίδα, πιο νωχελικά κάθε βιβλίο. Παράλληλα, συνειδητοποίησα ότι το βιβλίο πέραν από διαφυγή είναι και ένα είδος EDUTAINMENT.

           Edutainment: Η λέξη κατασκευάστηκε πάνω στα πρότυπα του τηλεοπτικού infotainment, που αποτελεί ένα υβρίδιο κατά το οποίο παρέχεται στον τηλεθεατή ενημέρωση και ψυχαγωγία μαζί. Είναι μια light εκδοχή των ειδήσεων, οι οποίες πλέον δεν εστιάζονται τόσο στα κοινωνικοπολιτικά θέματα, όσο στα καλλιτεχνοκοινωνικά.
           Το Edutainment, όπως το έπλασα, θα ήθελα να απαλλαγεί από την ελαφρότητα του ξαδέλφου όρου και να αποκτήσει την πολυμάθεια της εκπαίδευσης (education) και τη χαλάρωση της ψυχαγωγίας (entertainment). Το διάβασμα στις διακοπές είναι ακριβώς μια τέτοια μίξη, μια ώσμωση λογοτεχνικής ανάγνωσης, συνυφασμένης με ραθυμία, αργούς ρυθμούς, ενδιαφέρουσες πλοκές, αστυνομικό μυστήριο ή ταξιδιωτικές φαντασιώσεις, κοσμοπολιτισμό κ.ο.κ. και όξυνσης του νου, όχι τόσο με την εκμάθηση νέων δεδομένων όσο με το ακόνισμα πλευρών του εγκεφάλου που έχουν στομώσει από την καθημερινότητα.
          Στο Edutainment δεν περνάς απλώς καλά, αλλά αξιοποιείς τις ελεύθερες ώρες-σου με ένα βιβλίο, το οποίο συνδυάζει αναψυχή και πνευματική δημιουργικότητα, ανάπαυλα και εγρήγορση σκέψης, απορρόφηση και διανοητικό αναπήδημα. Φυσικά, όλα αυτά ισχύουν όταν το βιβλίο μπορεί να συζεύξει ψυχική χαλάρωση και πνευματική κινητικότητα, όταν δηλαδή ρίχνει νερό στον μύλο του μυαλού.

         Σ’ αυτή την πνευματική και ψυχαγωγική διαδρομή με συντρόφευσαν κείμενα που μου έστειλαν φίλοι και θαμώνες του Βιβλιοκαφέ. Ευχαριστώ, λοιπόν, πρώτα απ’ όλα όσους είχαν την καλοσύνη να με τροφοδοτήσουν με τα βιβλία-τους:
- Τον Νώντα Τσίγκα για τα βιβλία που μου έστειλε: “Ου απάν’ κι ου κάτ’ ου κόσμους”, “Μαύρο χιόνι”, Γ. Γκολομπίας “Ψάχνοντας το χρυσάφι” και ένα ψηφιακό δίσκο με άσματα.
- Τον Άντη Ροδίτη για το μυθιστόρημά-του αληθινών γεγονότων “Δέκα χιλιάδες μέλισσες” που αναφέρεται στον Μακάριο.
- Και τον Δημήτρη Αλεξίου για το έργο-του “Αμαρτωλά θαύματα”, που ίσως αποτέλεσε η αφορμή να ασχοληθώ ερευνητικά με τα μανιτάρια.

Κοντά σ’ αυτά κι άλλα βιβλία, αλλά κυρίως οι καλοκαιρινές εμπειρίες που αναζωογόνησαν πνεύμα και σώμα. Καλό χειμώνα.
Πατριάρχης Φώτιος

5 comments:

Πολίνα Μοίρα said...

Καλό φθινόπωρο να λέμε για να καθυστερήσουμε όσο γίνεται περισσότερο τον δύσκολο χειμώνα
που θάρθει..
υγεία , δύναμη και δημιουργία

Πάπισσα Ιωάννα said...

Πολίνα,
ευχαριστώ για τις ευχές και αντεύχομαι σωματική και ψυχική υγεία, όρεξη για δημιουργία και καλές αναγνώσεις
Πατριάρχης Φώτιος

Anonymous said...

Καλή επάνοδο αγαπητέ Πατριάρχη και καλές νέες αναγνώσεις!

- μια αναγνώστρια

Anonymous said...

Καλώς όρισες πατριάρχη μου και καλό χειμώνα

σαλονικιος said...

Καλώς ήρθες! Μου έλειψε το μπλογκ!

(μπάι δε γουέι το ο απαν κι ο κατ κόσμος είναι καταπληκτικό βιβλίο. Κρίμα που δεν είχε την προσοχή που του άρμοζε...)