Tuesday, April 29, 2008

Καραγάτσης_Σέργιος και Βάκχος

Μ. Καραγάτσης
Σέργιος και Βάκχος
Εκδόσεις «Εστία»
Πρώτη δημοσίευση: 1959


Μυθιστόρημα παραλίας θα μπορούσε κάποιος να πει. Κι αυτό γιατί ακολουθεί τη γραφή του συγγραφέα που τρέχει χωρίς σταματημό, ενισχυμένη με σάτιρα, η οποία σε μερικά σημεία κερδίζει το χαμόγελο του αναγνώστη. Ρουφιέται χάρη στο ρυθμό του, σεργιανίζει τους χαρακτήρες στα σοκάκια της ιστορίας και με απλότητα παρουσιάζει τα δρώμενα υπό το πρίσμα μιας άλλης –κωμικής, όπως την παρουσιάζει ο Καραγάτσης- διάστασης. Μυθιστόρημα διαλείμματος για διασκέδαση, δοκιμή στα σκαλιά της σάτιρας με αιχμηρές πλευρές, χαλαρή δομή γύρω από τα δύο πρόσωπα… Καθόλου προκλητικό (όπως συνηθίζει ο λογοτέχνης), καθόλου σκωπτικό για πραγματικά γεγονότα.
Ας δούμε και την άλλη πλευρά: ανατρεπτικό αφού απαξιώνει ιερά και όσια, γελοιοποιεί σοβαρές καταστάσεις, καρναβαλοποιεί –κατά Μπαχτίν, όπως έδειξε πρόσφατα ο Μπαζούκη στο συνέδριο του Καραγάτση- την εκκλησιαστική σοβαροφάνεια και διακωμωδεί την ιστορία που ταλαντεύεται ανάμεσα στο θαύμα και στο μυστήριο.



Πατριάρχης Φώτιος

2 comments:

Vasilis Simeonidis said...

Έχεις δίκιο με όσα λες στη σύντομη παρουσίασή σου. Νομίζω όμως ότι το βιβλίο αξίζει και μια πιο συγκεκριμένη παρουσίαση που θα επιβεβαιώνει τις διαπιστώσεις σου.
Αντί για αντιγραφή-επικόληση επίτρεψέ μου ένα σύνδεσμο - παραπομπή στο http://anagnosi.blogspot.com/2008/09/549.html

Πετρος ο Μποεμ said...

Υπεροχο βιβλιο,ολοκληρη η ιστορια του Βυζαντιου,δωσμενη με τον Καραγατσιο τροπο. Αντι να βαζουν τα παιδια να κανουν τους παπαγαλους,ας τους δωσουν να διαβασουν αυτο το βιβλιο