Sunday, March 02, 2008

Ιστολέσχη ανάγνωσης και άλλα τινά

Ιστολέσχη ανάγνωσης και άλλα τινά

1. Την προσεχή Τετάρτη (5.3.2008) ολοκληρώνεται η φάση ανάγνωσης του μυθιστορήματος του Ζυλιέν Γκρακ “Μπαλκόνι στο δάσος” και αρχίζει ο διάλογος πάνω στο έργο. Για να διευκολυνθεί η συζήτηση, θα παρουσιάσω εκείνη τη μέρα βασικά σημεία μιας πρώτης παρουσίασης, πάνω στα οποία θα στηρίξουμε την κουβέντα μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να σχολιάσει άλλα.

2. Ο διάλογος μεταξύ εθνοκεντρικών (Γεωργουσόπουλου) και διεθνιστών (Λαμπρόπουλου, Γουργουρή, Λιάκου) έχει ανάψει κυρίως στα «Νέα» και προβλέπεται να συνεχιστεί αμείωτος. Ο Δ. Παπανικολάου στα χθεσινό φύλλο της εφημερίδας (1.3.2008) υπέδειξε πολύ σωστά, κατά τη γνώμη μου, ότι πρόκειται για δύο σχολές, δυο ερμηνευτικά παραδείγματα, θα έλεγα εγώ, που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν, γιατί μιλάνε άλλη γλώσσα. Πρόκειται όντως για δυο κατευθύνσεις που βλέπουν τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό από διαφορετική σκοπιά. Αν και με θλίβει το ύφος (ψιλοειρωνικό και καταγγελτικό, επιθετικό και συχνά χωρίς επιχειρήματα), περιμένω τη συνέχεια του (σκυλο-)καυγά.

3. Η κριτική του Κούρτοβικ στα Νέα (1.3.2008) συμμερίστηκε πολλά σημεία από όσα είχαμε γράψει πριν από μέρες για το «Πανδαιμόνιο» του Κ. Ακρίβου (31.1.2008): ομοιότητα με τον Έκο, πολυφωνία λόγων κ.ά. Τα ιστολόγια κερδίζουν έδαφος στην ώριμη κριτική αποτίμηση της λογοτεχνίας μας!
Πατριάρχης Φώτιος

No comments: