Το περιοδικό Εντευκτήριο κλείνει 20 χρόνια
Ο Γ. Κορδομενίδης, απ’ όσο ξέρω, είναι η ψυχή, το μυαλό, τα χέρια, τα πόδια του θεσσαλονικιώτικου περιοδικού Εντευκτήριο. Το περιοδικό αυτό αφιερώνει σελίδες του σε πρωτότυπη δουλειά πεζογράφων και ποιητών αλλά και σε κριτικές για βιβλία της τρέχουσας παραγωγής. Κλείνω το ιστολόγιο για το καλοκαίρι με μια ανάρτηση που αφορά την προσπάθεια αυτή αντιγράφοντας από το μπλογκ του (entefktirio.blogspot.com) τα θέματα του τελευταίου τεύχους:
Ποίηση και πεζογραφία: Στο τεύχος δημοσιεύονται νέα διηγήματα του Θανάση Βαλτινού, του Στρατή Χαβιαρά, του Βασίλη Αμανατίδη, του Γκερτ Χάιντενραϊχ (μετάφραση: Νόρα Πυλόρωφ-Προκοπίου), της Στέλλας Βογιατζόγλου. Ποιήματα της Μαρίας Καραγιάννη, του Βασίλη Καραβίτη, της Μαρίας Κουγιουμτζή, του Μαρίνο Πιατσόλλα (μετ.: Κρεσέντσιο Σαντζίλιο), του Μάικλ Μαρτς (μετ.: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ). Ακόμη, μελέτημα της Ευτυχίας-Αλεξάνδρας Λουκίδου για την ποίηση του Γιάννη Καρατζόγλου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο του Δημήτρη Α. Φατούρου “Δοκίμιο διαπιστώσεων. Σημειώσεις για την κατασκευή των αντικειμένων”
Αφιέρωμα: 14 νέες φωνές: Για δεύτερη συνεχή χρονιά, με το σκεπτικό ότι οι νέοι συγγραφείς αποτελούν, δυνάμει, το καινούριο αίμα, την ομάδα κρούσης της λογοτεχνικής καινοτομίας, το «Εντευκτήριο» παρουσιάζει στο καλοκαιρινό του τεύχος κείμενα νέων ποιητών και πεζογράφων από διάφορες πόλεις της Ελλάδας ή και του εξωτερικού, οι περισσότεροι από τους οποίους δημοσιεύουν για πρώτη φορά. Οι «νέες φωνές» που ξεχώρισε το «Εντευκτήριο» και παρουσιάζει σ’ αυτό το τεύχος του είναι: Ιωάννα Αγιοστρατίτη, Ιάκωβος Ανυφαντάκης, Αλέξανδρος Βαναργιώτης, Άννα Βουγιουκλίδου, Ειρήνη Γκόλτσιου, Δημήτρης Γρηγορίου, Νίκος Ερηνάκης, Νίκος Ζαλαώρας, Χρήστος Μιχαήλ, Φωτεινή Νικολαΐδου, Ευτυχία Παναγιώτου, Πάνος Σαρίφης, Νίκος Τζερμιαδιανός, Χάρης Χρήστου. Οι 4 δημοσιεύουν ποίηση και οι 10 πεζογραφία. Ενδιαφέρουσα είναι και η γεωγραφική κατανομή των «νέων φωνών»: 10 ζουν στην Αττική, 1 στην Κατερίνη, 1 στη Βοιωτία, 1 στην Καστοριά, 1 στο Παρίσι).
Βιβλιοκρισίες και παρουσιάσεις: Πλούσια είναι και στο τεύχος αυτό η ενότητα με τις βιβλιοκρισίες και τις παρουσιάσεις.
Γράφουν οι:
Βαγγέλης Χατζηβασιλείου: Γιώργου Kοζία, “Kόσμος χωρίς ταξιδιώτες”
Mισέλ Φάις: Θεόδωρου Mπασιάκου, “Mαύρα μάτια”,
Kατερίνας Hλιοπούλου: “O κύριος Tαυ”
Τιτίκα Δημητρούλια: Γιάννη Kοντού, “Δευτερόλεπτα του φόβου”, Σάββα Mιχαήλ, “Homo Poëticus”
Μαρία Στασινοπούλου: Kοσμά Xαρπαντίδη, “Tα δώρα του πανικού”
Δημήτρης Kόκορης: Xάρη Bλαβιανού, “Ποιον αφορά η ποίηση;” Xρίστου Λάσκαρη, “Ποιήματα”· Παναγιώτη Xατζημωϋσιάδη, “Kαλά μόνο να βρεις”
Λίνα Πανταλέων: Aχιλλέα Kυριακίδη, “Mικρή περιοχή”
Bαγγέλης Tασιόπουλος: Kώστα Pιζάκη, “O κυρίως ναός”
Γεώργιος N. Περαντωνάκης: Eλευθερίας Δημητρομανωλάκη, “H ηγεμονία της ευτυχίας”
Βάνα Χαραλαμπίδου: Mουρατχάν Mουνγκάν, “Oι τρεις καθρέφτες στα σαράντα δωμάτια”
Βάνα Χαραλαμπίδου: Mουρατχάν Mουνγκάν, “Oι τρεις καθρέφτες στα σαράντα δωμάτια”
Φίλιππος Φιλίππου: Mαρκ Nτουγκέν, “H κατάρα του Έντγκαρ”
Pένα Σακελλαρίδου: Γιώργου Πίττα, “Σημάδια του Aιγαίου”
Εύχομαι σε όλους καλό καλοκαίρι,
ευχάριστες και νοωφελείς αναγνώσεις
και καλή επιστροφή με γεμάτες τις μπαταρίες.
Πατριάρχης Φώτιος
20.07.2007
10 comments:
Καλές αναγνώσεις και σε εσάς, με μια μόνο απορία, γιατί έχουμε συνδέσει μόνο το καλοκαίρι με την ανάγνωση, δεν είναι κάτγι που θα πρέπει να το εξασκούμε ολόκληρο τον χρόνο;
Φίλε, Akama, προφανώς η ερώτησή σου ...δεν απευθύνεται σε μένα, αφού στο καφέ μας διαβάζουμε όλο το χρόνο!!! Το καλοκαιρινό διάβασμα είναι άλλοθι, για όλα τα βιβλία που δεν διάβασε κανείς τη χρονιά που πέρασε.
Καλές αναγνώσεις μέχρι την επιστροφή τον Σεπτέμβρη.(Και καλά μπάνια)
Πατριάρχης Φώτιος
Όχι, το ερώττημα δεν ήταν προσωπικό, αλλά ρητορικό.Όπου και να γυρίσεις τις ημέρες αυτές βλέπεις προτάσεις για καλοκαιρινό διάβασμα και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν έχω δει να γίνεται κάτι ανάλογο και τον χειμώνα. Και μια προσωπική ερώτηση, το καφέ σας που είναι; Μόνο διαδικτυακά;
Akamas, το καφέ μας είναι ...ου-τοπικό. Βρίσκεται στον κυβερνοχώρο και μόνο, γωνία Αναγνώσεως και Κριτικής. Κερνάμε και μας κερνάνε... Πίνουμε και διαβάζουμε. Κι όπου να 'ναι το κλείνουμε για διακοπές.
Να είσαι καλά.
Πατριάρχης Φώτιος
καλές διακοπές και στους δυο σας (πατρ+Κάτια) κ καλά διαβάσματα
Και εσύ να είσαι καλά και καλές διακοπές, πέρασε και από το δικό μου blog να σε κεράσω κανένα βιβλίο,έχω μερικές καλές προτάσεις για διάβασμα, είτε τον χειμώνα είτε το καλοκαίρι. Και όταν με το καλό γυρίσεις θα τα πούμε και πάλι.
Σας ευχαριστώ, Πατριάρχα, για την (ανα)δημοσίευση. Πλην, διαβάζοντας όλο το χειμώνα τα αιχμηρά και τολμηρά (δηλαδή γενναία) σχόλιά σας, εννοείται πως θα προτιμούσα (αντί των δικών μου, περιαυτολογικών ―περί το Εντευκτήριο, δηλαδή― σχολίων) τη δική σας αναγνωστική αντίδραση για τις επιλογές κειμένων κτλ. του περιοδικού.
Καλές διακοπές για την ώρα. Προσβλέπω στην κριτική σας για το γιορταστικό τεύχος της 20ετίας, που κυκλοφορεί (εκτός απροόπτου) τέλη Σεπτεμβρίου.
Μαμαλούκα, Akama, Εντευκτήριο,
Καλές διακοπές.
Αγαπητέ κ. Κορδομενίδη, φαίνεται ότι θέλετε επαίνους για τη δουλειά που κάνετε στο Εντευκτήριο!!! Θα το επιχειρήσω με το νέο σας τεύχος _Ελπίζω να μπορέσω να παρουσιάσω κάτι ολοκληρωμένο.
Πατριάρχης Φώτιος
ΠΟλύ ενδιαφέρον το ιστολόγιό σας και ακόμη πιο ενδιαφέρον το μεράκι σας γιοα το βιβλίο. Καλή δύναμη, παιδιά!
Νίκο, σ' ευχαριστούμε θερμά. Καλό καλοκαίρι με καλά βιβλία.
Πατριάρχης Φώτιος
Post a Comment