Thursday, October 01, 2020

Maja Lunde, “Η ιστορία του νερού”


ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ -3. Ο επόμενος πόλεμος θα γίνει, λένε, για το νερό. Αυτό αποτελεί και το ζητούμενο για την ανθρωπότητα, που θέλει να επιβιώσει, αλλά με την καταστροφή του πλανήτη, αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο.
 

Maja Lunde

Blå”

2017

“Η ιστορία του νερού”

μετ. Δ. Παπαγρηγοράκη

εκδόσεις Κλειδάριθμος -2020

 

Γνώρισα το καλοκαίρι μια κοπέλα από τη Νορβηγία. Κι εγώ που ήξερα λίγο τα σκανδιναβικά αστυνομικά, ήξερα βέβαια και τον Hamsun, αλλά δεν ήξερα τη Maja Lunde, που μου τη σύστησε μετά μανίας.


> Η Μάγια Λούντε γεννήθηκε το 1975 στο Όσλο. Είναι συγγραφέας και σεναριογράφος, και ζει στο Όσλο με τον σύζυγό της και τα τρία τους παιδιά. Το πρώτο της βιβλίο, "Ιστορία των μελισσών" μεταφράστηκε σε 35 γλώσσες. Ήταν Νο 1 best seller στη Γερμανία το 2017 σε όλες τις κατηγορίες βιβλίων, με 500.000 αντίτυπα, και απέσπασε το 2015 το βραβείο Νορβηγών Βιβλιοπωλών. Το βιβλίο της "Το πνεύμα του χιονιού" κυκλοφορεί σε 26 γλώσσες ενώ η εταιρία Anonymous Rights έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα για κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου.


Η ΙΣΤΟΡΙΑ μοιράζεται σε δύο αφηγήσεις. Απ’ τη μια, η Signe Hauger, ηλικιωμένη δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια, γυρνά στην πατρίδα της για να προστατέψει τον παγετώνα Blofona που λιώνει. Απ’ την άλλη, ο David με τη μικρή του κόρη Lou, στο μακρινό 2041, φεύγει από το χωριό του στη Γαλλία ψάχνοντας τη γυναίκα και τον γιο του, σε μια εποχή όπου η λειψυδρία είναι ένα παγκόσμιο φονικό φαινόμενο.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ της Νορβηγής
Signe σχετίζεται με τον ακτιβισμό ενάντια στα φράγματα και στην αποξήρανση των ποταμών, προκειμένου να γίνουν υδροηλεκτρικά εργοστάσια, που θα φέρουν μεν “πρόοδο” και οικονομική ανάπτυξη, αλλά θα καταστρέψουν το οικοσύστημα και θα αποτελέσουν μεσομακροπρόθεσμα απειλή για την ανθρωπότητα. Γι’ αυτό η νεαρή άλλοτε ηρωίδα συμμαχεί με τον πατέρα της (και με το αγόρι της τον Magnus) ενάντια στην επιχειρηματία μητέρα της και τους επενδυτές. Ο αγώνας της φαντάζει μάταιος κι η ίδια, τώρα που είναι 67 και μόνη πάνω στο καράβι της, νιώθει προδομένη από όλους αλλά κυρίως από τον Magnus, ο οποίος έγινε τελικά κι αυτός γρανάζι ενός αναπτυξιακού αντιπεριβαλλοντικού προγράμματος.

Ο ΓΑΛΛΟΣ πατέρας απ’ την άλλη ζει ήδη, το 2041, την ξηρασία του πλανήτη, που δολοφονεί τη φύση, τον άνθρωπο, διαλύει κοινωνίες και χωρίζει οικογένειες. Ο καταυλισμός, στον οποίο καταφεύγει, ερημώνεται σταδιακά, η έγνοια του για τη χαμένη γυναίκα και τον γιο του κορυφώνεται και η φροντίδα για την κόρη του Lou συγκινεί. Ειδικά, η σκηνή, κατά την οποία η μικρή παθαίνει δηλητηρίαση λόγω του μουχλιασμένου νερού, είναι πολύ έντονη, πολύ δηλωτική της ψυχικής φόρτισης ενός ανήμπορου νεαρού πατέρα.

ΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΟ και ευανάγνωστο βιβλίο, όπου η αναγνωστική απόλαυση συμπορεύεται με την οικολογική αφύπνιση.

Καλό μήνα
Πάπισσα Ιωάννα

No comments: