Saturday, March 29, 2008

Ιστολέσχη ανάγνωσης: Επιλογή

Ιστολέσχη ανάγνωσης ΙΙ: Καραγάτσης


Μετά από μια εβδομάδα προτάσεων μπορώ να παρουσιάσω τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των θαμώνων του ΒΙΒΛΙΟΚΑΦΕ με τη σειρά που εμφανίστηκαν:

“Κίτρινος φάκελλος” (zizugataki, akamas, vassia, Γιώργος Χρηστινίδης)
“Μυθιστόρημα των τεσσάρων” (zizugataki, Σπύρος Κουτσογιάννης)
“Συνταγματάρχης Λιάπκιν” (akamas)
“10” (nautilus)
“Χαμένο νησί” (Πατριάρχης Φώτιος, κοπρόγατα, zizugataki)
“Ιστορίες Αμαρτίας και Αγιοσύνης” (Sue)
“Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου” (Κυριακή)
“Σέργιος και Βάκχος” (anagnostria)

Επομένως, με ψήφους 4 εκλέγεται προς ανάγνωση ο “Κίτρινος φάκελλος”, ένα έργο νεωτεριστικό και προκλητικό ομού. Η συζήτηση έχει οριστεί για την Κυριακή 20 Απριλίου (εκτός αν κάποιοι θα λείπουν για Πάσχα, οπότε το βλέπουμε).
Αντιγράφω από την ιστοσελίδα της Εστίας:
Ένα μεγάλο μυθιστόρημα στη γραμμή της γνησιότερης παράδοσης του είδους, όπου το ενδιαφέρον της πλοκής συναγωνίζεται το ενδιαφέρον της κοινωνικής και της ατομικής ψυχογραφικής παρατήρησης. Oι δραματικές συγκρούσεις στο εσωτερικό μιας ομάδας ανθρώπων, όπου το συμφέρον καταργεί κάθε αίσθημα αλτρουϊσμού διογκώνοντας στο έπακρο τα νοσηρά πάθη. O κεντρικός ήρωας, ο λογοτέχνης και δικηγόρος Mάνος Tασάκος, ο δυναμικός κατακτητής, ο ηθικά αδιάφορος, ο σκληρός πειραματιστής του ανθρώπινου πάθους, αλλά και ο νοήμων, ο ιδιοφυής, ο ευαίσθητος και συγκλονιστικά ανθρώπινος, θα μείνει στη λογοτεχνία μας ολοζώντανος τύπος αυθύπαρκτος, απ’ τις μορφές εκείνες που συνεχίζουν αυτόνομη και αυτοτελή τη ζωή τους και έξω από τις σελίδες όπου τις πρωτόστησε ο δημιουργός τους.”

Πατριάρχης Φώτιος

5 comments:

Γιώργος Χρηστινίδης said...

Καλησπέρα. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα διαβάσω τον "Κίτρινο Φάκελλο" και μάλιστα υπό αυτές τις συνθήκες, δηλ. ως μέλους αυτής της ιστολέσχης.
Μια παράκληση μόνο. Επειδή θα απουσιάζω από την έδρα μου 20-30 Απριλίου, αν είναι δυνατόν, η συζήτηση να ξεκινήσει στις 30. Αν πάλι δε γίνεται, δε θέλω να δημιουργήσω το παραμικρό πρόβλημα σε κανένα μέλος, τότε θα βρω τρόπο να ανταποκριθώ όπωσδήποτε στην υποχρέωση που ανέλαβα (με την ψήφο μου) και θα συμμετέχω όποια κι αν είναι η ημερομηνία.
Ευχαριστώ και φιλιά σε όλους τους αναγνώστες του βιβλίου.

Πάπισσα Ιωάννα said...

Φίλε Γιώργο, προείπα κι εγώ ότι η 20η Απριλίου είναι ένα πρόβλημα λόγω των διακοπών του Πάσχα. Αφήνω την ημερομηνία αυτή προς το παρόν και θα την επαναξιολογήσω -ανάλογα και με τις ανάγκες των φίλων- εν ευθέτω χρόνω.
Πατριάρχης Φώτιος

Βάσσια said...

Ωραία !
ετοιμαζόμαστε για συζήτηση.
Καλή Κυρικαή
:-)

zizugataki said...

Μήπως θα έπρεπε να σημειώσουμε ότι έχει εκδοθεί σε 2 τόμους; Ο δεύτερος είναι πολύ μικρότερος αλλά αν δεν το ξέρεις παθαίνεις ένα μικρό σοκ στο τέλος του Α' τόμου γιατί πρέπει να σταματήσεις μέχρι να αγοράσεις το Β΄τόμο και έχεις αγωνία. Τουλάχιστον αυτό έπαθα εγώ όταν το διάβασα πρώτη φορά.

Βάσσια said...

Καλημέρα και Καλό μήνα.
:-)
Εδώ θα γίνει η συζήτηση;