Sunday, February 03, 2008

Μικρά σφηνάκια: σχόλια

Βιβλίο: ο χώρος των πολλών επιλογών


1. ΔΙΑΒΑΖΕΙ κανείς εκεί έξω;
Οι επισκέπτες των βιβλιόφιλων ιστολογίων δεν διαβάζουν βιβλία. Ο Librofilo το κατάλαβε πρώτος κι έκλεισε τα σχόλια. Εγώ αναρωτιέμαι τόσα βιβλία που παρελαύνουν από τα blogs γιατί δεν προσελκύουν σχόλια και δεν ωθούν σε διάλογο. Μάλλον τραβάει πιο πολύ ό,τι ιντριγκάρει και προκαλεί, παρά το ίδιο το βιβλίο.
2. Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ εκτός βιβλίου
Να και κάτι ερεθιστικό: η συγγραφέας-ηθοποιός Λένα Κιτσοπούλου γυμνή σε λεύκωμα καλλιτεχνικού γυμνού. Δείτε την στον Ταχυδρόμο των Νέων.
3. ΕΚΕΒΙ και ιδεολογία
Ο τέως πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ Δημήτρης Νόλλας είχε δηλώσει ότι ανέλαβε τη θέση για να αποδείξει ότι και η δεξιά μπορεί να δημιουργήσει πολιτισμική πολιτική. Ο νυν πρόεδρος Πέτρος Μάρκαρης είναι αριστερός. Πιστεύει κανείς ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές;
4. Ο ΚΡΟΝΟΣ και τα παιδιά του
Το Βήμα συρρικνώνει όλο και πιο πολύ τα λογοτεχνικά Βιβλία. Σήμερα μια αγγλόφωνη βιογραφία του νεανικού Στάλιν, ένα σχόλιο του Μπακουνάκη για ένα γαλλόφωνο –τι πρωτότυπο- (μεταφρασμένο στα ελληνικά) μυθιστορηματάκι, ένα βιβλίο ιστορίας, ένα βιβλίο για γνωστούς ηθοποιούς του θεάτρου, μια γερμονόφωνη αυτοβιογραφία της γυναίκας του Φον Κάραγιαν και επιτέλους μια συνέντευξη με τον συγγραφέα Δ. Στεφανάκη. Καμία κριτική ελληνικής πεζογραφίας (πού είναι η Θεοδοσοπούλου ή όποιος άλλος;), ποίηση στα αζήτητα, άλλη παρουσίαση λογοτεχνικού κειμένου γιοκ… Θλίβομαι.
5. 30 ΕΥΡΩ για μια σακούλα βιβλία
Το παζάρι βιβλίου στην Κλαυθμώνος είναι μια ευκαιρία ψαξίματος. Κι ενώ το στοκ είναι λίγο πολύ το ίδιο κάθε χρόνο, εγώ ως επισκέπτης είμαι διαφορετικός, με άλλα ενδιαφέροντα, με άλλες διαθέσεις… Όλο και κάτι χρήσιμο θα προκύψει.
6. ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΟΣ Βιζυηνός
Η ταινία “Εξιλέωση” αποδεικνύει πόσο κινηματογραφικό μπορεί να είναι ένα μυθιστόρημα όταν παίζει με την αφηγηματικότητα, δημιουργεί δύο παράλληλες γραμμές, μία της “πραγματικότητας” και μία του εγκιβωτισμένου βιβλίου που την αναπαριστά, αλλά φυσικά όχι ακριβώς. Ο Ίαν μακ Γιούαν πετυχαίνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον, όταν ο αναγνώστης-θεατής αντιληφθεί τη διπλή ματιά, ειδικά της συγγραφέως που επεμβαίνει και εξωραΐζει την πραγματικότητα. Φυσικά, όποιος προσεγγίσει την “Εξιλέωση” μπορεί να δει τον πυρήνα του “Αμαρτήματος της μητρός μου” του Βιζυηνού, φυσικά στη μεταμοντέρνα του εκδοχή.
7. ΠΑΙΔΙΚΟ βιβλίο και απόλαυση
Πάντα πίστευα ότι το καλό παιδικό βιβλίο διαβάζεται και από μεγάλους, γιατί περιέχει τη χαμένη χαρά της ανάγνωσης, χωρίς να στερείται πολυπλοκότητας, προβληματισμού και ενδιαφέροντος. Η έκθεση στην HELEXPO είναι μια ανάδειξη του χώρου.


Κλείστε την τηλεόραση και διαβάστε!
Πατριάρχης Φώτιος

16 comments:

Anonymous said...

Φίλε Πατριάρχα εγώ θα αντιστρέψω λίγο την ερώτηση, εμείς που έχουμε βιβλιοφιλικά blogs γιατί δεν σχολιάζουμε τα βιβλία που διαβάζουμε;

Roadartist said...

Μήπως θα έπρεπε να γίνουν λίγο πιο ελκυστικά? Δηλαδή θα ήθελα να πω, να παρουσιάζουν τα θέματα τους με κάπως πιο 'απλό' τρόπο, έτσι ώστε να γίνονται προσιτά σε περισσότερους ανθρώπους? Θα πρέπει να απευθύνεστε σε όλους.
Να μη σας ενδιαφέρει μόνο να κάνετε διάλογο με το κοινό που θα τα έχει διαβάσει τα βιβλία που παρουσιάζεται, αλλά κυρίως και με τους υποψήφιους αναγνώστες.. :)
Μια καλή κίνηση πάντως είναι σίγουρα το σημερινό ποστ σας..

Μου άρεσε πολύ η Εξιλέωση.
Και συμφωνώ οτι στο Παζάρι αν εχεις διάθεση για ψάξιμο, μπορείς να εντοπίσεις καλά βιβλία σε προσιτές τιμές.
Καλή σας εβδομάδα!

Anonymous said...

Πιο ελκυστικά; Με ποιόν τρόπο; Έχεις καμιά καλή ιδέα; Έχεις δει τα δικά μου post, έχεις δει και του πατριάρχη, θα ήθελα να μας πει καμιά καλή ιδέα.

zizugataki said...

Γιατί δεν κάνουμε ένα blogo book club; Να προτίνουμε ένα βιβλίο και μετά να το συζητάμε μέσα στα σχόλια. Έτσι και βιβλία θα διαβάζουμε και θα βγάζουμε τα σώψυχά μας με αφορμή το βιβλίο.

ναυτίλος said...

Μπράβο ,εξαιρετική η σύνδεση που έκανες της "εξιλέωσης" με το διήγημα του Βιζυηνού.
Η ταινία ήταν συμπαθητική.Καλό το πρώτο μέρος στην έπαυλη,υπέροχες οι σκηνές στην Δουνκέρκη,καταπληκτική η Ρεντγκρέιβ.Συνολικά κάτι έλειπε ,ίσως γιατί είχα διαβάσει το βιβλίο,ίσως γιατί στο τέλος ήταν μελό...

Roadartist said...

Εννοώ με πιο απλό, προσιτό τρόπο. Γραμμένα για το ευρύ κοινό. Ιδέα απλή είναι και αυτή που εξέφρασα.

Επιπλέον, ποιο το νόημα ενος βιβλιοφιλικού blog αν έχει κλειστά τα σχόλια του? Σε τι ωφελεί? Το θέμα είναι να ανοίγουμε διάλογο, να ανταλλάσουμε απόψεις. Εχει τύχει να διαβάσω κάτι στο blog που αναφέρει ο Π.Φωτιος, έπειτα είχα κάποιες απορίες/ή μπορεί και αντιρρήσεις, αλλά φυσικά δε μπόρεσα να τις εκφράσω..γιατί είχε κλειστά τα σχόλια.
Ποιο το νόημα?
Προσωπικά δεν νομίζω οτι βοηθάει να αυξηθούν οι αναγνώστες..
Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπάνε το βιβλίο, απλά πιστεύω οτι όλοι πρέπει να γίνουμε πιο διαλεκτικοί, πιο ανοικτοί στο (καλό και αξιοπρεπή) διάλογο.

Βάσσια said...

Καλησπέρα,
Ο σχολιασμός θα ήταν πολύ καλό, γιατί θα έδινε και απόψεις ή στοιχεία που ο κάθε αναγνώστης αποκομίζει κι είναι διαφορετικά.
Φυσικά προϋποθέτει να έχουν διαβάσει το βιβλίο, γιατί πολλές φορές συμβαίνει να μην το έχουμε διαβάσει ως σχολιαστές, και όταν το σχολιάζουμε στο blog μας, να μην το έχουν διαβάσει όσοι το επισκέπτονται.
Βέβαια, ίσως και το πως παρουσιάζεται ένα βιβλίο να θέλει "τέχνη".
:-)
Πάντως, σίγουρα, δεν διαβάζει όσος κόσμος θα έπρεπε.

Anonymous said...

@zizugataki
Κάτι ανάλογο είχα προτείνει και εγώ παλαιότερα στο blog μου χωρίς ανταπόκριση, εννοείται ότι θα συμμετέχω από την πρώτη στιγμή.

Anonymous said...

ανοίγει πολλά θέματα μαζί το τελευταίο σου post αλλά περιορίζομαι στο εξής: (παρότι δεν έχει ανάγκη της δικής μου 'υπεράσπισης'), θαρρώ ότι μόνο από παρανάγνωση της δήλωσης του Νόλλα ότι και η Δεξιά μπορεί να παραγάγει πολιτιστική πολιτική μπορεί κανείς να κατατάξει τον Νόλλα στη Δεξιά!

γκ

Πάπισσα Ιωάννα said...

Ευχαριστώ, φίλοι μου, για τις παρατηρήσεις και σχόλια. Μαζεύω όσα λέτε και τα αξιολογώ, και για να γίνει το ΒΙΒΛΙΟΚΑΦΕ πιο προσιτό και για να ανοίξει ένας διάλογος πάνω σε κοινή βάση. Τα σχόλια τα κρατάω κλειστά (παρόλο που σχεδόν ποτέ δεν αποφεύγω τη δημοσίευσή τους) για την προστασία του χώρου από απρέπειες και φυσικά όχι για την αποφυγή αρνητικών σχολίων.
yiorgosthes@yahoo.gr, μεταφέρω τα λόγια του Νόλλα όπως δημοσιεύτηκαν στη στήλη του Μ. Πιμπλή των Νέων (3.1.2008):
"«Βλέπω, βέβαια, τον διαβολάκο στο βάθος της αίθουσας να ρωτάει “και τότε γιατί αποδέχτηκες την θέση εξ αρχής;”. Η απόφασή μου ήταν ξεκάθαρα πολιτική. Μπροστά στον ΠΑΣΟΚικό όλεθρο, ο οποίος εμφανιζόταν σαν τον αποκλειστικό και εγκυρότερο διαχειριστή του πολιτισμού, η Ν.Δ. δεν έπρεπε να μείνει ακάλυπτη.". Δεν ξέρω αν δηλώνει κομματική τοποθέτηση, αλλά δηλώνει πολιτική θέση. Αν παρερμηνεύω κάτι, ενημέρωσέ με.
Φίλοι μου, θα επανέλθω με προσπάθεια να εφαρμόσω την ιδέα του/της zizugataki. Την επεξεργάζομαι, όπως και ό,τι άλλο προταθεί.
Με εκτίμηση
Πατριάρχης Φώτιος

zizugataki said...

Καλημέρα,
Αν το οποιοδήποτε βιβλίο που σχολιάζεται το έχουν διαβάσει αυτοί που σχολιάζουν νομίζω δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Επειδή τα ιστολόγια τα διαβάζουν και άνθρωποι που ποτέ δεν σχολιάζουν απλώς περιέρχονται τον χώρο, νομίζω ότι θα είναι ένας καλός τρόπος να ανοίξει η όρεξη, μερικών έστω και για κάποια από τα βιβλία, και όπως λέει και ο λαός:¨"Τρώγοντας έρχεται η όρεξη".

Επίσης και αυτοί που διαβάζουν θα έχουν μια πρόταση για ένα βιβλίο που κάποιος-κάποιοι που το διάβασαν το θεωρούν άξιο να διαβαστεί. Γιατί στην υπερπληθώρα τον εκδόσεων όταν πάμε στο βιβλιοπωλείο τσαλαβουτάμε σε θολά νερά.

Librofilo said...

Αγαπητέ Roadartist(ωραίο όνομα),μάλλον αναφέρεσθε στο blog μου,εάν έχετε κάτι να σχολιάσετε γιά κάποιο βιβλίο που παρουσίασα μπορείτε να μου στείλετε mail,πιστεύω ότι είναι εύκολο και βολικό.Εκτός εάν επιθυμείτε να γίνει κάποια συζήτηση επί των πραγμάτων που θα γράψετε.Δυστυχώς εκεί δεν θα μπορέσω να σας καλύψω.
Η απόφαση μου να κλείσω τα σχόλια,σίγουρα έχει τον λόγο και τον αντίλογό της,και ομολογώ ότι μου έχουν λείψει τα σχόλια και η interactive ανταλλαγή απόψεων.Σίγουρα το blog έχει χάσει ή θα χάσει φίλους με αυτή μου την απόφαση,αλλά εγώ αισθάνομαι πολύ καλύτερα και περισσότερο χαλαρός και απελευθερωμένος.Το blog δε,έχει λόγο ύπαρξης ακριβώς γιατί είναι κάτι δικό μου και καλύπτει τη μούρλα μου-αυτό κυρίως μ'ενδιαφέρει τώρα.Μπορεί στο μέλλον να ξανανοίξω τα σχόλια εάν το νιώσω απαραίτητο.
Πατριάρχη συγγνώμη γιά τη κατάχρηση χώρου και ευχαριστώ γιά τη φιλοξενία.Keep up the good work.

Roadartist said...

@ Librofilo: Καλησπέρα σου (κοπέλα είμαι) ... Ο καθένας δημιουργεί ενα blog για τους προσωπικούς του λόγους. Αυτό είναι σίγουρο.
Φυσικά δε σε κατηγόρησα. Την άποψη μου έγραψα. Προσωπικά μου άρεσει η ανταλλαγή απόψεων και ειδικά σε blogs που αφορούν τα βιβλία εκτός απο την ανάρτηση του ιδιοκτήτη, με ενδιαφέρουν και οι απόψεις των επισκεπτών του.
Αν θες το βρίσκω πιο ενδιαφέρον.
Νοιώθω οτι έχω να πάρω απο τις απόψεις που γράφονται.
Αν αισθάνεσαι περισσότερο χαλαρός, τότε κράτησε το έτσι.
Καλή συνέχεια στο blog και στη προσπάθεια σου.

blue black said...

Εγώ θα ρωτήσω κάτι άλλο...Αυτοί που έχουν μπλογκς για βιβλία...διαβάζουν βιβλία οι ίδιοι...

Είμαι φανατικός αναγνώστης κάποιων blogs του εξωτερικού και μόλις πρόσφατα άρχισα να παρακολουθώ αντίστοιχα ελληνικά. Με λύπη μου παρατηρώ πως επαναλαμβάνονται 2-3 συγγραφείς (πχ όλοι οι Έλληνες μπλόγκερς κατουριούνται από τη χαρά τους με το που ακούν περι Ιαν Μακ Γιουαν ή Μουρακάμι, δύο εύκολοι και, ιδιαίτερα όσον αφορά στον πρώτο, κριτικά αμφισβητήσιμοι συγγραφείς). Να μην μιλήσω για τους Έλληνες συγγραφείς, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς έχουν μάλλον εκλείψει. Άλλωστε απ'ό,τι φαίνεται οι Έλληνες μπλόγκερς ανακαλύπτουν πια, μαζί με όλο το φιλοθεάμον κοινό, τον Καραγάτση. (Είναι επίσης εξαιρετικά αξιοπερίεργο το ότι ο Έλληνας μπλόγκερ ό,τι και να διαβάσει πάντα θα το εκθειάσει. Πράγμα που προδίδει απλώς ελάχιστα αναγνώσματα ή μεγάλη τύχη στην επιλογή βιβλίων.)

Μου κανει θλιβερή εντύπωση η λογοτεχνική ένδεια πολλών Ελλήνων μπλόγκερς...Άρα ίσως πρώτα θα έπρεπε να ανρωτηθείτε αν οι έλληνες μπλόγκερς περί βιβλίων...διαβάζουν βιβλία.

Πάπισσα Ιωάννα said...

Blue, καλωσόρισες στην παρέα μας. Ίσως να συμφωνήσω στο πνεύμα όσων λες, αλλά όχι στις λεπτομέρειες. Για να μη μιλήσω γενικά, κρίνω τον εαυτό μου:
1. Δεν έχω διαβάσει καθόλου Μουρακάμι και μόνο 1 του ΜακΓιούαν.
2. Έχω διαβάσει 6-7 βιβλία του Καραγάτση τα τελευταία χρόνια και γενικότερα πιστεύω ότι αρέσει στο ευρύ κοινό, ασχέτως αν πριμοδοτήθηκε από τα σήριαλ.
3. Λίγα βιβλία συνήθως εκθειάζω...
4. Ένδεια στις επιλογές: δεν έχεις άδικο, αν κρίνει κανείς από το τι παρουσιάζεται στα έντυπα και τι αντίστοιχα καταναλώνει το κοινό. Κι οι μπλόγκερς κομμάτι του κοινού είμαστε...

Θα με ενδιέφερε να ακούω τα σχόλιά σου.
Πατριάρχης Φώτιος

Anonymous said...

Σε καμία περίπτωση δεν αναφερόμουν στο δικό σου μπλογκ...στο οποίο άλλωστε και επέλεξα να κάνω το σχόλιό μου. Άλλωστε έχω συναντήσει και δυό-τρία άλλα ελληνικά περί βιβλίων μπλόγκς που ξεφεύγουν από την μετριότητα.

Δυστυχώς όμως η μέση στάθμη είναι χαμηλή...

Συνέχισε τη δουλειά που κάνεις.