Tuesday, September 05, 2017

Pino Corrias, “Θα κοιμηθούμε όταν γεράσουμε”

Πίσω απ’ τα φώτα και τις κάμερες, ένας κόσμος βορβορώδης. Παραγωγοί και ηθοποιοί, ναρκωτικά και εξαρτήσεις, ιδιοτελή κίνητρα και εκμεταλλεύσεις ψυχών. Ο κόσμος του cinema είναι πιο σκοτεινός απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς όταν σβήσουν οι προβολείς…


Pino Corrias
“Dormiremo da vecchi”
Roma -2015

“Θα κοιμηθούμε όταν γεράσουμε”
μετ. Α. Παπασταύρου
εκδόσεις Κριτική -2017


Μια ιστορία αλήθειας και κλείνει το τραύμα (MC Yinka):
Απλώνω τ’ αναγνωστικά πόδια μου. Όχι μόνο κλασικούς συγγραφείς. Όχι μόνο μακρινές κουλτούρες. Κι εδώ στη γειτονιά μας, στην Ιταλία. Πώς σκέφτονται, πώς αντιδρούν, πώς βλέπουν τη ζωή;

Τα κακά τα κείμενα / Τη δική μου τη φθορά / Τα ψευτοπαλίκαρα (MC Yinka):
Δυο χαρακτηριστικά χτυπούν αμέσως στο μάτι. Ένα: ο κόσμος του cinema και της Cinecittá, των πλούσιων παραγωγών, των trophy wives, των glamorous σαλονιών και των soirée de gala που προσελκύουν VIPs και άλλα σούργελα, επίδοξες starlets, νάρκισσους ηθοποιούς, ψώνια κάθε είδους, αριβίστες, παράσιτα της show biz, εθισμένους στα drugs, καιροσκόπους κάθε είδους... Ένας κόσμος ψεύτικος, fake, snob, δήθεν, ένας κόσμος χρηματοθήρας και ιδιοτελής. Δύο: η αθυροστομία στους διαλόγους συνδυάζεται με αβανταδόρικες ατάκες και αποστομωτικές απαντήσεις. Έξυπνα αποφθέγματα περνάνε μέσα σε θεατρικές-κινηματογραφικές σκηνές. Αποστάγματα ζωής συμπυκνωμένα σε ακαριαίες φράσεις σκάνε μέσα σε φωτεινά σκηνικά και διαπροσωπικές σχέσεις εξουσίας.

Η ιστορία έχει στο κέντρο της τον Oscar Martello, που είναι κινηματογραφικός παραγωγός. Η τελευταία του ταινία με πρωταγωνίστρια την Jacaranda Rizzi προβλέπεται να πάει άπατη. Κι αυτός προκαταβολικά ετοιμάζει την εξαφάνισή της, μαζί με τον σεναριογράφο Andrea Serrano, που φεύγουν κρυφά για το Παρίσι. Ώστε να φανεί ότι την απήγαγε η mafia και να γίνει σκάνδαλο. Μορφές marketing και σκανδαλάκια προώθησης ενός προϊόντος που έτσι κι αλλιώς είναι μια εφετζίδικη σούπα.  

Η αρχική εκρηκτικότητα κοπάζει στο ένα τρίτο του βιβλίου. Μένει ωστόσο η αποκάλυψη όλης της σαπίλας του star system, των κόλπων και της υποκρισίας του. Ένας κόσμος ξιπασμένος όσο και διεφθαρμένος. Συντηρημένος με benzodiapine και whiskies. Με ψεύτικα χαμόγελα και νυχτερινές ακολασίες.


Το μυαλό μου ν’ ανοίξει να δώσει τροφή στην πένα (MC Yinka):
Το βιβλίο έχει όλα τα χαρακτηριστικά να γίνει ταινία. Ο Corrias είναι και σεναριογράφος και ξέρει τα κόλπα του μυθιστορήματος-σεναρίου. Glamorous διάκοσμος, εκκεντρικοί πλούσιοι, μηχανορραφίες στον κόσμο του cinema, stars στα όρια πανικού, sex και έρωτες, αυτοκτονίες, αστυνομική δράση, παιχνίδια με την εικόνα… Αυτά όμως είναι τα χαρακτηριστικά και του best-seller, που δυστυχώς άφησε τη γεύση του στα χείλη μου.

Ο Pino Corrias ζει και εργάζεται στη Ρώμη. Είναι χρονικογράφος και σεναριογράφος. Υπήρξε ειδικός απεσταλμένος της La Stampa. Έχει κάνει παραγωγές ταινιών και τηλεοπτικών σειρών για τη RAI, μεταξύ των οποίων οι Mani pulite, Ilaria Alpi - L'ultimo viaggio, La meglio gioventu, Coliandro και Catturandi. Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Vita agra di un anarchico" (Feltrinelli), "Luoghi comuni" (Rizzoli) και "Vicini da morire" (Mondadori). Συνεργάζεται με σημαντικές εφημερίδες και περιοδικά, όπως: Il Fatto Quotidiano, Il Venerd? di Repubblica και Vanity Fair.

Πάπισσα Ιωάννα

2 comments:

Αθηνά said...

....Λείπει ο αρχιεπίσκοπος...Πώς μπορεί κάποιος να στείλει βιβλίο για κριτική;

Πάπισσα Ιωάννα said...

Φυσικά μπορεί κανείς να το στείλει είτε στο Φανάρι είτε στο Βατικανό...

Αλλά εναλλακτικά στείλε μέιλ στο sjuzet@hotmail.com
για να πάρεις οδηγίες πώς θα έρθει το βιβλίο σου στο Βιβλιοκαφέ.
Π.Ι.