Thursday, December 18, 2014

“Ο κόσμος του Κουρτ Βαλάντερ” του Χένινγκ Μανκέλ

Δυο ώρες ξεγνοιασιά, δυο ώρες στην ουρά της τράπεζας, δυο ώρες που σε καθηλώνουν καθώς οδηγείσαι βήμα βήμα στην εξιχνίαση ενός εγκλήματος.
 

Henning Mankell
“Handen”
Stockholm – Copenhagen 2004
Χένινγκ Μανκέλ
“Ο κόσμος του Κουρτ Βαλάντερ”
μετ. Γ. Κονδύλης
εκδόσεις Ψυχογιός
2014
 

 
            Το βιβλίο μοιάζει σαν απολογισμός μιας συγγραφικής πορείας. Από τη μία, ο “συγκεντρωτικός” τίτλος, που παραπέμπει σε μια συνολική έκφραση της ζωής του πρωταγωνιστή Κουρτ Βαλάντερ. Από την άλλη, το επίμετρο που περιλαμβάνει “βιογραφικά” των χαρακτήρων των βιβλίων του Σουηδού συγγραφέα και άλλα πραγματολογικά στοιχεία για τα έργα-του. Η υπόθεση ωστόσο δεν έχει τίποτα ανακεφαλαιωτικό, αλλά εκτυλίσσει ένα αυτοτελές, καθαρόαιμο αστυνομικό μυθιστόρημα.
            Ο Κουρτ Βαλάντερ ανακαλύπτει σε ένα αγρόκτημα τον σκελετό μιας γυναίκας, που, απ’ ό,τι όλα δείχνουν, είναι θαμμένη εκεί πολλές δεκαετίες. Η έρευνα λοιπόν ξεκινά προς δύο κατευθύνσεις, με προτεραιότητα στην πρώτη, πάνω στην οποία θα στηριχτεί η δεύτερη: να ανακαλυφθεί πρώτα η ταυτότητα του θύματος, ώστε μετά να εξιχνιαστεί η δολοφονία-του (είχε κρεμαστεί, κατά την ιατροδικαστική γνωμάτευση). Η έρευνα προχωράει στα τυφλά, με μικρά βήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι ανεπιτυχή, ώσπου ανακαλύπτουν ότι δίπλα είναι θαμμένος και ένας άντρας, πενήντα χρονών εξίσου. Τα θύματα πρέπει να σκοτώθηκαν τη δεκαετία του ’40, την περίοδο μάλιστα του πολέμου, και παρά τις δυσκολίες ο Βάλαντερ και οι συνεργάτες-του θα ανακαλύψουν τον δράστη.
Τα προηγούμενα έργα, Firewall και “Πριν πέσει η παγωνιά”, του Χένινγκ Μανκέλ έδειξαν ότι πρόκειται για μάστορα της πλοκής και στο παρόν μυθιστόρημά-του το αποδεικνύει επαρκώς. Το έργο βασίζεται σε μια αλυσίδα ενδείξεων, μια σειρά στοιχείων, από τα οποία το ένα οδηγεί στο άλλο μέχρι το τέλος. Παρόλο που ένας άστοχος κρίκος (δυο κλέφτες είχαν πάρει και φυλάξει τα ημερολόγια του ιδιοκτήτη) τρίζει, η συνολική πορεία πείθει. Έτσι, όποιος επιλέξει ένα τέτοιο βιβλίο θα βυθιστεί στα νερά ενός αμιγούς αστυνομικού, με μυστήριο, έρευνα, σασπένς κ.ο.κ., θα απολαύσει κλασικούς συλλογισμούς, θα μπει στο πετσί του αστυνόμου και θα προχωρήσει σταδιακά ως τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Κι αν σκεφτεί κανείς το έγκλημα που έχει γίνει δεκαετίες πίσω ή ότι ακόμα και τα θύματα είναι άγνωστα, η ιστορία στηρίζεται σε πολύ καλές βάσεις.

[οι φωτογραφίες αντλήθηκαν από: duncantrussell.com, northeastscotland.myfreeforum.org και www.theguardian.com]
Πατριάρχης Φώτιος

7 comments:

Ρόζα said...

Όλο βίες και ψυχοπλακώματα.
Βάλε και κάνα ερωτικό, κάνα
αγαπησιάρικο... μέρες που 'ναι...

Πάπισσα Ιωάννα said...

Ρόζα,
η βία δείχνει το άλλο πρόσωπο της κοινωνίας,
αυτό που δεν φαίνεται στις ευτυχισμένες σελίδες των μπεστ-σέλερ.
Σου μοιάζω για αναγνώστης μπεστ-σέλερ;
Π.Φ.

Ρόζα said...

Θα γίνεις! Έτοιμο το ΄χω! <3

Ρόζα said...

Επειδή, τελικά, το άλλο πρόσωπο
της κοινωνίας είναι η αγάπη
που δεν φαίνεται πια στην καθημερινότητά μας.
Το μπεστ μου βγήκε ποιοτικό.
Παρότι άλλη πρόθεση είχα.
Οπότε για σέλερ δεν ξέρω, αλλά
εσένα θα σου αρέσει.

Βιβή Γ. said...

Γιατί καλέ Φώτιε,τι έχεις κατά των μπεστσέλερ;Δεν είναι όλα του πεταματού!Την καλημέρα μου.

Πάπισσα Ιωάννα said...

Για πες, Βιβή, ένα ποιοτικό μπεστ-σέλερ,
ώστε να καταλάβω τι εννοείς.
Π.Φ.

Ρόζα said...

Είσαι ομοφοβικός, Πιφί.