Tuesday, February 05, 2008

Ιστολέσχη ανάγνωσης

Ιστολέσχη ανάγνωσης

Μετά από μια πρόσφατη γόνιμη συζήτηση, νομίζω ότι ωρίμασαν οι συνθήκες να δημιουργήσουμε ένα πολυσυμμετοχικό πεδίο ανάγνωσης. Μια πρόταση της zizugataki άναψε το φιτίλι για μια ιστολέσχη ανάγνωσης, όπου πολλοί συντονίζονται σε μια παράλληλη ανάγνωση ενός βιβλίου, ώστε να διεξαχθεί διάλογος σε κοινή βάση. Θέτω το πλαίσιο προκειμένου να συνεχίσουμε:
1. Προτείνουμε όλοι ένα-δυο βιβλία που νομίζουμε ότι δυνάμει είναι άξια να πυροδοτήσουν συζητήσεις.
2. Θέτουμε μια προθεσμία για να μαζέψουμε προτάσεις και να συγκλίνουμε, αν είναι δυνατόν, σε ένα κοινώς αποδεκτό βιβλίο. Φυσικά, αυτό ίσως δεν μπορεί να γίνει αλλά ούτως ή άλλως δεν χρειάζεται να αρέσει σε όλους η επιλογή (ας προκύψει και αντίλογος κατά τη διάρκεια της συζήτησης). Η τελική επιλογή κατ’ ανάγκη θα είναι συμβατική.
3. Ξεκινώ προτείνοντας δύο βιβλία, που στο μυαλό μου –χωρίς να τα έχω διαβάσει ακόμα- μπορεί να συζητηθούν: το “Γκάτερ” της Ντορίνας Παπαλιού (εκδόσεις Κέδρος) ή το “Κωμικοί έρωτες” του Μίλαν Κούντερα (εκδόσεις Εστία). Ένα ελληνικό κι ένα ξένο, ένα μυθιστόρημα και μια συλλογή διηγημάτων, μια πρωτοεμφανιζόμενη και ένας κλασικός.
4. Περιμένω προτάσεις μέχρι ας πούμε την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, οι οποίες και θα δημοσιεύονται. Μακάρι να επιλεγεί ένα βιβλίο που να μην το έχω υπόψη μου και να ξεκινήσω κι εγώ από μηδενικής βάσης.
5. Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου ορίζεται το βιβλίο και θέτουμε μια προθεσμία ας πούμε 20 ημέρες, για να το διαβάσουν όλοι όσοι θέλουν. Τέλος προθεσμίας η Τετάρτη 5 Μαρτίου, οπότε και κάποιος –ελπίζω όχι εγώ, αλλά ένας θαμώνας του Βιβλιοκαφέ- να στείλει τη γνώμη του και πάνω σ’ αυτήν να ξεκινήσει ο διάλογος.
Επειδή συχνά συζητάμε ατελεύτητα για τη διαδικασία, ας μη μείνουμε σ’ αυτήν, εκτός αν κάποιος έχει όντως μια ουσιαστική διαφωνία. Αν λειτουργήσουμε καταρχάς έτσι, μπορούμε την επόμενη φορά να μάθουμε από αυτήν τη δοκιμή και να αλλάξουμε τους όρους.

Καλή αρχή
Πατριάρχης Φώτιος

6 comments:

roadartist said...

Καταπληκτικό μου φαίνεται αυτό!
Μακάρι να βρω χρόνο να διαβάσω και εγώ..έστω κάποιο απο τα δυο. Αλλά ακόμη κ αν δεν μπορέσω, ήδη έχω ενθουσιαστεί απο το εγχείρημα!
Μου αρέσει πολύ αυτή η αλλαγή πλεύσης .. :)) Καλημέρα!

ναυτίλος said...

Ας προτείνω κι εγώ ένα βιβλίο,που το αγόρασα την προηγούμενη εβδομάδα και με περιμένει σε ένα ράφι. Ενός σημαντικού αν κι όχι τόσο γνωστού στην χώρα μας , του Ζυλιέν Γκρακ ,το "ένα μπαλκόνι στο δάσος" εκδ. Ινδικτος .

zizugataki said...

Προτείνω Καραγάτση (Κίτρινος φάκελος ή άλλο) και μια γλυκιά νότα για τους ζωόφιλους και γατόφιλους τις 9 Ζωές του Εδουάρδου της Chrystine Brouillet εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ.

Μπορεί να γίνεται κλήρωση κάθε φορά ενός από τα 10 ας πούμε επικρατέστερα.

Αυτό τον καιρό διάβασα και την Κάθοδο των τεσσάρων το οποίο θα έλεγα ότι είναι ενδιαφέρον.

Anonymous said...

Καταπληκτική ιδέα, φυσικά και θα συμμετέχω, προτείνω μάλιστα το βιβλί του Καραγάτση το 10.

Anonymous said...

Ωραία κίνηση γενικά. Δεν προλαβαίνω αυτό το χρονοδιάγραμμα [η ζωή...] αλλά θα σας παρακολουθώ και βλέπουμε!

Eva Stamou said...

Καλησπέρα Φώτιε. Αλήθεια πώς βλέπουν οι Πατριάρχες την ευτυχία; Μια πρόσκληση σε περιμένει στο ιστολόγιό μου.