Sunday, October 14, 2007

Ειδήσεις του Οκτωβρίου

Ειδήσεις του Οκτωβρίου

ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ 11, ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ.
Η βρετανίδα συγγραφέας Doris Lessing στα 88 της χρόνια είναι η κάτοχος του Νομπέλ Λογοτεχνίας 2007. Εκτός από «επική ποιήτρια της γυναικείας υπόστασης, η οποία υπέβαλε σε λεπτομερή, παθιασμένη και αισιόδοξη εξέταση μια κουλτούρα διαιρεμένη» η Ντόρις είναι και η γηραιότερη τιμωμένη με το βραβείο. Το προνόμιο κατείχε ως σήμερα ο τιμημένος στα 85 του Theodor Mommsen το 1902. Το πρώτο της μυθιστόρημα The grass is singing δημοσιεύτηκε στο Λονδίνο το 1949, αφότου η συγγραφέας μετακόμισε στην Ευρώπη, όπου και παρέμεινε έκτοτε. Αξιοσημείωτο είναι ότι αρνήθηκε τον τίτλο της Dame ενώ αποδέχθηκε εκείνον της Κυρίας των Τιμών. Τα λογοτεχνικά βραβεία που έχει παραλάβει είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής: Somerset Maugham Award (1954), Prix Medicis etranger (1976), Shakespeare-Preis der Alfred Toepfer (1982), Premio Grinzane Cavour (1989), Los Angeles Times Book Prize (1995), David Cohen British Literary Prize (2001), S.Τ. Dupont Golden ΡΕΝ Award (2002) και φυσικά Nobel Prize (2007).
(Νίκος Μπακουνάκης, Το Βήμα, 14.10.2007)


Για τον Νίκο Εγγονόπουλο
Το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή και ζωγράφου Νίκου Εγγονόπουλου, τον Οκτώβριο, με δύο αφιερώματα. Το πρώτο, με τίτλο «Μιλάμε για τον Νίκο Εγγονόπουλο», θα περιλαμβάνει συνεντεύξεις και απαγγελίες συνοδεία μουσικής, το δεύτερο θα καταγράψει μία ανίχνευση των ποιημάτων του Νίκου Εγγονόπουλου, με τη βοήθεια του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, της Εριέττας Εγγονοπούλου, του συγγραφέα Σάββα Μιχαήλ κ.ά. Την επιμέλεια του αφιερώματος έχει ο Κώστας Καναβούρης, ενώ ποιήματα θα μεταδίδονται σποραδικά, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, σε απαγγελία Θοδωρή Γκόνη.
(Το Βήμα, 14.10.2007)

Διά την αντιγραφήν
Πατριάρχης Φώτιος

6 comments:

Anonymous said...

Πρόκειται για δυο εξαιρετικά νέα από τον χώρο του βιβλίου. Μακάρι να γινόντουσαν πολύ περισσότερες εκδηλώσεις για τον Εγγονόπουλο, ένα πρόσωπο σχετικά άγνωσο στην Ελλάδα. Και βέναια λείπει ένα νέο, πότε το καφέ του βιβλίου θα αποκτήσει και ένα στέκι έξω από το διαδίκτυο, θεωρώ ότι έχει φτάσει η στιγμή να βρεθούμε και από κοντά όλοι οι βιβλιόφιλοι bloggers. Δεν ξέρω εαν συμφωνείται ή αν διαφωνείται πατριάρχα μου, περιμένω την γνώμη σας.

Πάπισσα Ιωάννα said...

Φίλε Akama, γιατί θέλεις να απογοητευτείς; να συναντήσεις λ.χ. έναν υπερήλικα γεροντάκο με άσπρα μαλλιά που τίποτα άλλο δεν ξέρει από βιβλία και βιβλία;
Ή μια στρυφνή γεροντοκόρη, ξεχασμένη από τη ζωή, που καταφεύγει στη λογοτεχνία, όπως άλλοι στο τσιγάρο ή στα χαρτιά; Για σένα πρέπει να είμαι ο Πατριάρχης Φώτιος, ένα πρόσωπο πίσω από τις καταχωρίσεις του, οι οποίες και μόνο αξίζουν -αν αξίζουν- να γίνουν αφορμή για διάλογο.
Προς το παρόν, λοιπόν, δεν το βλέπω. Δεν το αποκλείω ωστόσο για αργότερα...
"Τις ευλογίες μου"
Πατριάρχης Φώτιος

Anonymous said...

Πατριάρχα μου ευχαριστώ για τις ευλογίες σας, πού ευγενικό εκ μέρους σας. Μην ανυσηχείται δεν πρόκειται να απογοητευθώ με τίποτε, απλά θεωρώ ότι θα είναι καλό να συναντηθούμε όλοι οι βιβλιόφιλοι bloggers από κοντά και να προσπαθήσουμε να συντονίσουμε τις δράσεις μας. Δεν πιστεύω ότι η κατάσταση είναι όπως την παρουσιάζεται και μην φαβάστε, δεν απογοητεύομαι τόσο εύκολα.

Anonymous said...

Και με την ευκαιρία, δεν περνάτε και από το blog μου για να το ευλογήσετε;

ioeu said...

ευλόγησον, δέσποτα!
(καλό φθινόπωρο!)

Πάπισσα Ιωάννα said...

Akama, σε διαβάζω, όποτε προλαβαίνω, αλλά έχω αποφασίσει να σχολιάζω όταν πραγματικά έχω κάτι να πω. Ίσως πρέπει να είμαι πιο ελαστικός στα όριά μου. Θα το κοιτάξω.

ioeu, καλώς σε βρίσκω πάλι.
Καλό φθινόπωρο
Πατριάρχης Φώτιος