Friday, December 01, 2006

Νες καφέ με γάλα: Παγκουρέλης

Β. Παγκουρέλης, “Ένα κρανίο για τον Γιόρικ”


Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι σίγουρα σε άνθηση. Ο Παγκουρέλης εισάγει ένα υβριδικό είδος: το αστυνομικό-ιστορικό μυθιστόρημα, όπως κάνει φέτος και ο Αγαπητός με το “Ο χάλκινος οφθαλμός”. Ο πρώτος στην Αγγλία του Σαίξπηρ και ο δεύτερος στη Θεσσαλονίκη του Βυζαντίου. Ο Παγκουρέλης φέρνει το μυθιστόρημα στον χώρο του θεάτρου που γνωρίζει καλά και δίνει στον φόνο ιδεολογικό περιεχόμενο, καθώς ο δολοφόνος προσπαθεί να κρύψει ένα μυστικό που θα άλλαζε την ιστορία της ανθρωπότητας. Το ίδιο κάνει και ο Τ. Μιχαηλίδης με τα “Πυθαγόρεια εγκλήματα”. Το αστυνομικό μυθιστόρημα ασφυκτιά στα κλασικά του όρια και επιχειρεί να απλωθεί φυσικά στο κοινωνικό μυθιστόρημα, αλλά και σε ιδεολογικά, ιστορικά και πολιτικά πλαίσια.

Πατριάρχης Φώτιος
27.11.2006

2 comments:

Anonymous said...

Συγγνώμη που σας κάνω ποδαρικό με επισήμανση, αλλά αναφέρεστε σε ενεστώτα χρόνο για έναν άνθρωπο που μας έχει αποχαιρετίσει εδώ και πολύν καιρό.

Πάπισσα Ιωάννα said...

Ευχαριστώ για την επικοινωνία, έστω και με σχόλιο.
Ο Ενεστώτας αναφέρεται, όπως σε κάθε μελέτη ή άρθρο, στον συγγραφέα Παγκουρέλη, που επιζεί στο βιβλίο του και μόνο εκεί, και όχι στον άνθρωπο, που έχει ήδη φύγει. Γνωρίζω την απουσία του, αλλά πάντοτε με ενδιαφέρει το πρόσωπο του συγγραφέα, όπως αποκαλύπτεται (τώρα και πάντα) μέσα στο έργο του.
Πατριάρχης Φώτιος
(άλλωστε εγώ έχω φύγει εδώ και 10 αιώνες!!!)