Friday, September 18, 2020

Ζαν-Πωλ Ντυμπουά, “Δεν κατοικούν όλοι οι άνθρωποι τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο”

 

Άνθρωποι που γαντζωμένοι στον δικό του ηθικό κώδικα πάνε μέχρι τέλους, χωρίς να υπολογίζουν το τίμημα. Είναι η αξιοπρέπεια ένα είδος νομίσματος που δεν έχει την ίδια αγοραστική δύναμη για όλους.

 

Jean-Paul Dubois

“Tous les hommes n'habitent pas le monde de la même façon”

2019

Ζαν-Πωλ Ντυμπουά

“Δεν κατοικούν όλοι οι άνθρωποι τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο”  

μετ. Μ. Γαβαλά

εκδόσεις Δώμα -2020


Βραβείο Goncourt. Πάντα θελγόμουν από τα Γκονκούρ, σαν είναι πιο αξιόπιστα από τα άλλα εθνικά βραβεία. Δεν ξέρω βέβαια. Ούτε έχω κάνει έρευνες.


> Ο Ζαν-Πολ Ντιµπουά γεννήθηκε το 1950 στην Τουλούζη. Δούλεψε για χρόνια ως δημοσιογράφος, κυρίως στο Nouvel Observateur. Έχει δημοσιεύσει πάνω από είκοσι μυθιστορήματα και ταξιδιωτικά βιβλία. Μεταξύ των άλλων έχει γράψει τα "Kennedy et moi" (βραβείο France Television) και "L' Amerique m' inquiete". Για το μυθιστόρημα "O φωτογράφος της Tουλούζης" τιμήθηκε µε το βραβείο "Femina", 2004, καθώς και με το βραβείο των βιβλιοπωλών της FNAC. Το μυθιστόρημα "La Succession" (2016) ήταν υποψήφιο για το βραβείο Goncourt.

Το 2019 τιμήθηκε με το βραβείο Goncourt.


Ο ΑΦΗΓΗΤΗΣ μάς συστήνεται μέσα από τη φυλακή. Αλλά πολύ έντεχνα δεν μαθαίνουμε εξαρχής τι έχει κάνει, ούτε αν είναι δίκαιο ή άδικο, αν είναι αθώος ή ένοχος. Το μόνο που έχει να μας πει είναι για τον συγκάτοικό του στο 6 m2 κελί τους, τον Patrick Horton, που ήταν μέλος μιας από τις συμμορίες πίσω από τις Harley, τους επονομαζόμενους Hell Angels. Το δεύτερο που μαθαίνουμε από τη φυλακή του στο Montreal είναι ότι η γυναίκα του, η Winona, ήταν ινδιάνα του Καναδά.

ΟΙ ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ στη ζωή του Paul Hansen, όπως είναι το όνομα του πρωταγωνιστή, δεν φωτίζουν αινιγματικά εύστοχα το αδίκημά του. Ο πατέρας του Johannes ήταν Δανός που έγινε προτεστάντης πάστορας, ενώ η μητέρα του Γαλλίδα εκ Τουλούζης λειτουργούσε έναν κινηματογράφο, όπου παιζόταν ποιοτικό cinema και διοργανώνονταν λαϊκές συνελεύσεις ειδικά το 1969. Ο χωρισμός ήταν σχεδόν αναπόφευκτος, με αποτέλεσμα ο πατέρας του να βρει ενορία στον Καναδά, ενώ η μητέρα του μετά από χρόνια να αυτοκτονήσει. Ο ίδιος επισκέπτεται τη χώρα της Βόρειας Αμερικής,


ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ είναι γραμμένο με τον καθιερωμένο πλέον τρόπο της εναλλαγής παρόντος και παρελθόντος. Όλα όσα αφηγείται ως αναδρομή από τη ζωή του ο Paul Hansen, εναλλάσσονται με το παρόν στη φυλακή και κυρίως τον ιδιαίτερο συγκάτοικό του Patrick, που θηριώδης φοβάται τα ποντίκια και άγριος διαβάζει την Αγία Γραφή. Η ιστορία του που περνά από την ιστορία των γονιών του στον ίδιο φτάνει έως την εποχή όπου ήταν θυρωρός κι έπειτα επιστάτης σε ένα μεγάλο μπλοκ κατοικιών. Σιγά σιγά βλέπουμε πώς διαβιούσε και πώς συμπεριφερόταν, ώσπου σπρωγμένος από ένα αίσθημα αγανάκτησης φτάνει στο αδίκημα, για το οποίο εισέπραξε δυο χρόνια φυλακή.

ΧΑΡΗΚΑ μέχρι τέλους την ανάγνωση. Αναζητούσα βέβαια τι είδαν οι αθλοθέτες του Goncourt και το βράβευσαν. Και δεν έμεινα στο αίσθημα δικαιοσύνης, που οδήγησε τον Paul Hansen στην ενστικτώδη πράξη του, αλλά πιο πολύ στα ποικίλα είδη ζωής, που άλλοτε οδηγούν στην επιτυχία κι άλλοτε στην αποτυχία. Ο πάστορας Johannes, η επαναστάτρια Anna, ο θηριώδης με καρδιά παιδιού Patrick και αρκετοί άλλοι που τους περιτριγυρίζουν είναι πραγματικοί χαρακτήρες, με πάθη και λάθη, αλλά και με έναν δικό του ηθικό κώδικα, που αξίζει κανείς (ασχέτως του τιμήματος) να τον τηρήσει.

Πάπισσα Ιωάννα

No comments: