Friday, July 27, 2012

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ για τα (βιβλιοφιλικά) blogs

          Τι ρόλο παίζουν τα μπλογκς στη ζωή-μας; Γιατί τα επισκεπτόμαστε και τι αναζητούμε σ’ αυτά; Πόσο μας επηρεάζουν στις αναγνωστικές επιλογές-μας και πόσο τα εμπιστευόμαστε;
Το ερωτηματολόγιο του καλοκαιριού είπαμε να περιστραφεί γύρω από τα ιστολόγια και τη γνώμη των μπλόγκερς και των επισκεπτών-τους γι’ αυτά. Οι ερωτήσεις που ακολουθούν, ελπίζουμε, θα βοηθήσουν να φανεί το προφίλ των μπλογκς και των απαιτήσεων που έχουν οι φίλοι-τους από αυτά: 

Α. Γενικά για τα (βιβλιόφιλα) ιστολόγια 

1.     Σε τι είδους μπλογκς μπαίνετε; 

2.     Γιατί τυχόν επιλέγετε βιβλιοφιλικά ιστολόγια;

3.     Ποια η στάση-σας απέναντι σ’ αυτά σε σχέση και με την κριτική βιβλίου στον τύπο; 

4.     Ποια θετικά στοιχεία πιστεύετε ότι έφερε η βιβλιοφιλική μπλογκόσφαιρα στην ενασχόληση με τη λογοτεχνία; 

5.     Ποια μειονεκτήματα επισημαίνετε που θα πρέπει να διορθώσουν οι έλληνες βιβλιοϊστολόγοι;


Β. Ειδικότερα για το Βιβλιοκαφέ 

6.     Πόσο συχνά το επισκέπτεστε; 

7.     Γιατί αναζητάτε τις αναρτήσεις-του; 

8.     Ποια προβλήματα πιστεύετε ότι έχει ως προς:

α. το lay out (την ψηφιακή-του εικόνα: χρώμα φόντου, μέγεθος γραμματοσειράς, εικόνες, διάταξη κειμένου κ.ο.κ.)
β. τα βιβλία που σχολιάζει
γ. τον τρόπο με τον οποίο τα προσεγγίζει
δ. …



9.     Ποια η γνώμη-σας για:

α. τις δημοσκοπήσεις-του
β. τους θεωρητικούς προβληματισμούς-του
γ. την αναλογία ελληνικής και ξένης πεζογραφίας
δ. την έλλειψη της ποίησης
ε. την έλλειψη εξωλογοτεχνικών βιβλίων
ς. τις αναφορές-του σε θέματα εκτός βιβλίου 
Coffee Thinker:
σύνθεση με καφέ
από το coffee-art.com

10.            Ποιες προτάσεις θα θέλατε να κάνετε για περαιτέρω δράσεις και αναρτήσεις; 

11.            Ποια η γνώμη-σας για την ψευδωνυμία-του;


Προσπαθήστε να είστε σαφείς και περιεκτικοί.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων όσους θα απαντήσουν. Οι παρατηρήσεις-τους θα είναι αφορμές για να σκεφτώ ξανά το Βιβλιοκαφέ, να προσαρμοστώ και να αλλάξω, να εμπλουτίσω την ύλη και να διορθώσω ό,τι στραβό υπάρχει, να μάθω από τα λάθη-μου και να σκύψω πάνω στις ατέλειές-μου.
Η ειλικρινής-σας γνώμη με ενδιαφέρει.
Το Βιβλιοκαφέ κλείνει για τον Αύγουστο. Δεν είναι τόσο οι λίγες μέρες διακοπές που θα πάρουμε, εγώ, ο μάγειρας και τα γκαρσόνια, όσο η ερημιά που θα επικρατήσει οσονούπω στην ψηφιακή μπλογκόσφαιρα, καθώς οι περισσότεροι θα προτιμήσουν μια παραλία και ένα παραθαλάσσιο μπαράκι. Την 1η Σεπτεμβρίου συν Θεώ θα συγκεντρώσω τις απαντήσεις-σας σε ένα ολοκληρωμένο ποστ. Ως τότε, καλά μπάνια και ποιοτικές αναγνώσεις…
Καλές διακοπές
Πατριάρχης Φώτιος

17 comments:

Θεοδώρα Βαγιώτη (Filoteo) said...

A.1. Σε λογοτεχνικά, μουσικά και πολιτικά ιστολόγια.
2.Για να βρω κοινούς ή μη τόπους με το δικό μου ιστολόγιο, για να διαβάσω μιαν άλλη άποψη, για να ενημερωθώ για βιβλία που δε γνωρίζω.
3.Την προτιμώ μακράν, με ενδιαφέρει περισσότερο η άποψη του "ανυποψίαστου ερασιτέχνη" παρά εκείνη του υποψιασμένου κριτικού (κι αυτό δε θα το βάλω σε εισαγωγικά)
4.Η ενασχόληση η δική μου ή γενικά όλων των αναγνωστών; Όσον αφορά εμένα αυτό που κερδίζω είναι ουσιαστική ανάγνωση του βιβλίου, δύσκολα πια τα ξεχνώ, η εξωτερίκευση σκέψης και συναισθημάτων μετά το τέλος του είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας.
5.Μερικά ιστολόγια αγγίζουν ένα βιβλίο επιφανειακά, αισθάνομαι πως πολλές φορές κυνηγούν οι συντάκτες την ανάρτηση.

Β.6.Κάθε φορά που έχει ανάρτηση ή σπανιότατα αν γκουγκλάρω κάτι που έχετε σχολιάσει.
7.Δεδομένου ότι ισχύει σύμφωνα με το (6) περισσότερο η πρώτη περίπτωση: Με καθοδηγεί η επόμενη ανάρτησή σας, διότι με κέρδισε η πρώτη φορά που πέτυχα το Βιβλιοκαφέ (στη θεματολογία, στη γλώσσα που χρησιμοποείτε, στη γενική παρουσίαση κλπ.)
8.Αγαπώ το πράσινο, βρίσκω εξαιρετικά μεγάλη τη γραμματοσειρά, τα βιβλία δεν τα κρίνω (όλοι μαζί τα κρίνουμε)...αυτά.
9.α. Για τις δημοσκοπήσεις δεν καταλαβαίνω προς τι...συμμετέχω ωστόσο
β.τους χαίρομαι, και συμμετέχω μετά χαράς
γ.ουδέν σχόλιον (δεν με ενοχλεί- απασχολεί)
δ.δεν με ενοχλεί επίσης, ίσως γιατί με τον πεζό λόγο νιώθω πολύ πιο άνετα
ε και ζ.θα μου άρεσε να δω απόψεις και για εξωλογοτεχνικά βιβλία και για επίκαιρα ας πούμε θέματα π.χ. πολιτικής φύσεως. Όχι τόσο ώστε ο τίτλος Βιβλιοκαφέ να χάσει την ουσία του, όμως τόσο όσο χρειάζεται να αισθάνομαι ότι δεν είμαστε εκτός τόπου και χρόνου όταν ο κόσμος έξω "καίγεται".
10. Δεν είμαι ειδήμων γύρω από τον τομέα των προτάσεων, αλλά ίσως θα μπορούσαν να οργανωθούν πράγματα στον έξω κόσμο (όχι στον ιντερνετικό) δεδομένης της δυναμικής που έχετε αποκτήσει.
11.μμμμ το πιο δύσκολο ερώτημα...δημιουργεί σίγουρα σεβασμό, είναι όμως ψυχαναγκαστικό ψευδώνυμο, με ενόχλησε ακριβώς γι' αυτό εξ αρχής, αλλά δεν με απασχολεί διόλου αν θα το κρατήσετε ή θα το αλλάξατε, πάλι εδώ θα είμαι όσο με κερδίζουν οι αναρτήσεις.

Ελπίζω να μην έχω ξεχάσει κάτι και να μην έχω κάνει και λάθη...

Καλές διακοπές σε όλους όσους είναι πίσω από το ψυχαναγκαστικό σας ψευδώνυμο :)

Δημήτρης Αλεξίου said...

Καλημέρα σε όλους.

Α1.Σε βιβλιοφιλικά και σε όσα με ενδιαφέρον θέμα με παραπέμπουν λινκς που ανεβάζουν φίλοι.
2. Λόγω ενασχόλησης με το χώρο και λόγω φιλαναγνωσίας.
3. Είμαι πιο επιφυλακτικός απέναντι στην κριτική στον τύπο για λόγους που έχω εξηγήσει πολλές φορές. Προτιμώ τα blogs.
4.Τον ανοιχτό ζωντανό διάλογο για τα βιβλία και για την κριτική τους την οποία απομυθοποίησε λίγο. Τον "ερασιτεχνισμό" που προτιμώ έναντι του επαγγέλματος εφόσον γίνεται με πραγματική αγάπη και αυστηρά κριτήρια.
5. Της κλειστής κοινότητας των bloggers. Το να γνωριζόμαστε μεταξύ μας και να λειτουργούμε λίγο σωματειακά ή τουλάχιστον με δεδομένα κάποια πράγματα.

Β.6.Ανάλογα. Συνήθως δύο φορές την εβδομάδα ή όποτε το θυμηθώ (εγώ δεν είμαι blogger κι έτσι το ψάχνω δεν το "παρακολουθώ").
7.Γιατί συνειδητοποίησα ότι ταυτίζομαι σε μεγάλο βαθμό με τις αναρτήσεις και τις απόψεις και μιλάει κυρίως για το είδος των βιβλίων που με ενδιαφέρουν και διαβάζω.
8α.Δεν ασχολούμαι συνήθως με τέτοια θέματα, δε με ενοχλεί ή το συνήθισα. Πάντως μου φαίνεται πιο ξεκούραστο από άλλα ιστολόγια με μαύρο φόντο και μικρά γράμματα.
8β+γ Απάντησα με την παραπάνω απάντηση στο 7.
9.α. Μου αρέσουν οι δημοσκοπήσεις γενικώς. Τις θεωρώ άσκηση εύρεσης κεντρικής ιδέας για το συνεντευξιαζόμενο.
9β. Αναλόγως τους θεωρητικούς προβληματισμούς. Κάποιους τους βαριέμαι κάποιοι ξύνουν πληγές και με εξιτάρουν περισσότερο από μία βιβλιοπαρουσίαση. Αλλά αυτό έχει να κάνει με μένα.
9γ. Η αναλογία είναι η ιδανική για μένα, είναι περίπου η ίδια με τα δικά μου αναγνώσματα.
9δ. Ευτυχώς γιατί θα παρέλειπα πολλές αναρτήσεις.
9ε. Δε με ενοχλεί αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα με πείραζε αν έβλεπα κριτική για κάποιο ιστορικό έργο ή μελέτη.
9ς. Συμφωνώ με τη filoteo. Να παραμένει βιβλιοφιλικό το βlog αλλά όχι ασυνάρτητο με τα τεκταινόμενα γύρω, ιδιαιτέρως όταν είναι σημαντικά.
10. Δεν ξέρω. Ίσως κανένα crashtest βαθμολόγησης βιβλίων μεταξύ των bloggers (βαθμολογούμε όλοι το ίδιο βιβλίο γενικά και επιμέρους, κάτι σα δημοσκόπηση πάλι, σας είπα μου αρέσουν)
11. Γενικά δε με ενοχλεί και τη θεωρώ έξυπνη και προφυλακτική από εξωτερικές πιέσεις. Αυτό που είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να γίνει trademark . Πρέπει να χαρακτηρίζει πάντα τη γνώμη ενός ίδιου συγκεκριμένου ανθρώπου, αυτού που το ξεκίνησε. Γιατί δυστυχώς το ψευδώνυμο μπορεί να το χρησιμοποιήσει και άλλος ή άλλοι.

Να έχετε όλοι ένα καλό καλοκαίρι, ευχάριστες και δημιουργικές διακοπές!

Pellegrina said...

Το μπλογκ ειναι μια χαρα,δεν εχω τιποτα να κρίνω.
Και το ψευδωνυμο μια χαρα ειναι:επιλογη του μπλογκερ και αρα αποδοχη οσων συμμετέχουν

Πάπισσα Ιωάννα said...

Filoteo και Δημήτρη,
ευχαριστώ για την προθυμία-σας να απαντήσετε και κυρίως
ευχαριστώ για τις υποδείξεις-σας.
Πατριάρχης Φώτιος

Πάπισσα Ιωάννα said...

Pellegrina,
ευχαριστώ για τα καλά λόγια.
Πιο πολύ όμως θα σ' ευχαριστούσα
αν μου καταλόγιζες λάθη
και εντόπιζες ατοπήματα, ατέλειες, παραλείψεις, αποκλίσεις κ.ο.κ.
Να είσαι καλά
Πατριάρχης Φώτιος

Hermine said...

Αγαπητέ Πατριάρχη,
Μόλις σήμερα ανακάλυψα το blog, ως εκ τούτου, η γνώμη μου είναι ακόμα υπό διαμόρφωση... Όμως με χαρά θα πω λίγα πράγματα, γενικά και ειδικά, όχι όμως απαντώντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, μια και με δυσκολεύει το ερωτηματολόγιο (πρακτικά κυρίως).
Δεν είμαι φανατική της τεχνολογίας και της "δικτύωσης" και δεν συμμετέχω σε blogs παρά μόνο αν κάτι μου κεντρίσει το ενδιαφέρον. Αντίθετα, είμαι φανατική της τέχνης της ανάγνωσης. Ποτέ δεν θα έλεγα όχι σε μια ωραία ανάλυση βιβλίου, ιδανικά πρόσωπο με πρόσωπο, με καλό κρασάκι και σε ωραίο περιβάλλον.
Το blog αυτό, όπου βρέθηκα μετά από μια απλή αναζήτηση στο google ψάχνοντας απόψεις για το βιβλίο "Ο απαρηγόρητος" του Καζούο Ισιγκούρο, τράβηξε την προσοχή μου έντονα και ξεχώρισε από άλλα βιβλιοφιλικά blogs. Βρήκα εδώ αναρτήσεις σχετικές με αρκετά βιβλία που έχω διαβάσει. Η ανάλυση τους μου άρεσε, ήταν μεστή, ακριβής, με ωραία "απλή" ματιά, ωραία διατυπωμένη και ταυτόχρονα προσιτή. Βαθιά ανάλυση, όχι επιφάνεια και προχειρότητα, ολοκληρωμένη με έρευνα για το συγγραφέα και την εποχή του. Δεν πρόκειται για "διαφήμιση", ούτε λίστα με ευπώλητα και αυτό είναι βασικό για μένα. Δεν χρειάζομαι (πια) συμβουλές για το τι να διαβάσω, θέλω όμως να ακούσω την άποψη και την αίσθηση που είχε κάποιος διαβάζοντας ένα βιβλίο. Ένιωσα ίση ανάμεσα σε ίσους και μου άρεσε.
Η εμφάνιση του ιστολογίου είναι επίσης απλή, λιτή και απέριττη. Άν άλλαζα κάτι εγώ, θα ήταν μάλλον η γραμματοσειρά. (Θα χρησιμοποιούσα μικρότερη και "κομψότερη".Μια και ζητείται η γνώμη μου, λέω ευθαρσώς ότι η γραμματοσειρά σε συνδυασμό με το ψευδώνυμο "Πατριάρχης Φώτιος", με παραπέμπει σε εκκλησιαστικές εκδόσεις, με τις οποίες δεν έχω βέβαια τίποτε προσωπικό αλλά μου δημιουργούν την αίσθηση της δημαγωγίας,της εμπάθειας και της απόλυτης οπτικής ενώ το περιεχόμενο των αναρτήσεων σας είναι εντελώς διαφορετικό.Με λίγα λόγια, από την εμφάνιση θα περίμενα "ξύλινη" άποψη, ενώ αυτό δεν ισχύει.)
Διαβάζω λογοτεχνία, σχεδόν ποτέ ποίηση.
Προσπαθώ να κρατώ μια επαφή με την επικαιρότητα, όχι με μεγάλη επιτυχία, όμως.
Ελπίζω να μπορείς να συλλέξεις πληροφορίες που σε ενδιαφέρουν από το (κάπως ασυνάρτητο) κείμενό μου.
Θα περνάω συχνά...
Καληνύχτα!

Anonymous said...

Να και μια έκπληξη για μένα την ίδια..Τυχαία έπεσα ξανά στις σελίδες του Μπλοκ. Και λέω ξανά γιατί πριν από είκοσι περίπου μήνες η είσοδός μου ήταν καθημερινή και η διάθεσή μου τόσο να το διαβάζω όσο και να συμμετέχω με σχόλια ήταν συχνή. Πέρασαν όμως είκοσι μήνες. Σήμερα σκέφτηκα; Είναι καλό για ένα μπλοκ να κρατά σταθερά το ίδιο στύλ ή μήπως είναι ανακόλουθο με τις διαθέσεις των ανθρώπων γενικά; Παλιά μου άρεσε γιατί ήμουν γενικώς ήσυχη. Τώρα αναζήτησα κάτι άλλο πιο ανατρεπτικό, πιο αιχμηρό ακόμα και υβριστικό γιατί πολλά πράγματα αναποδογύρισαν στη ζωή και είδα και τις άλλες πλευρές. Θα μου πει κανείς άντε και βρέστα σε ανάλογες σελίδες. Δεν είναι αυτό που θέλω να πω. Μήπως για να διατηρείται ζωντανό το ενδιαφέρον των αναγνωστών, ακροατών, πρέπει να ακολουθούμε τους ρυθμούς των ταραγμένων ψυχών κάποτε κάποτε και πάλι μετά να επιστρέφουμε στην ησυχία, να ακολουθούμε την διάθεση της ύβρης και μετά την αποδοχή με λίγα λόγια να μας φοβίζει ότι τείνει να γίνει "θεσμός" ΄,οτι τείνει να γίνει στυλ να βρισκόμαστε σε μια διαρκή αναζήτηση, αναθεώρηση, , συζητήσεις ενάντια σ' αυτό που έχει αρχίσει να μας αρέσει και να μας καθησυχάζει μήπως και πίσω απ' αυτό κρύβεται απλά η τεμπελιά του μυαλού μας και θέλουμε να την αράξουμε;Και μια σκέψη που κάνω είναι πώς θα μπορώ με λίγα λόγια να μιλώ γι' αυτά που θέλω.Και δεν τα καταφέρνω. Λέω πολλά...Πρόταση; Ανησυχήστε, δείξτε το, ενοχλήστε μας. Παίξτε το παιχνίδι που θέλει το μυαλό μας.
Ροβίνα Άλμπα

Πάπισσα Ιωάννα said...

Hermine,
καλωσόρισες στο καφενεδάκι-μας,
όπως εγώ επέστρεψα στο κλεινόν άστυ. Φυσικά το Βιβλιοκαφέ θα ξανανοίξει επίσημα την 1η Σεπτεμβρίου.
Οι παρατηρήσεις-σου μ' αρέσουν γιατί φαίνονται ειλικρινείς και τίμιες. Κι αυτό είναι που θέλει αυτός εδώ ο χώρος για να δει πράγματα -στον εαυτό-του- που δεν βλέπει μόνος-του.
Πατριάρχης Φώτιος

Πάπισσα Ιωάννα said...

Ροβίνα Άλμπα,
χαίρομαι που σε ξανασυναντώ στην αυλή του ιστολογίου-μου.
Αυτήν την οργή, την αγανάκτηση, την παθιασμένη αντίδραση σε όσα συμβαίνουν γύρω-μας την νιώθω κι εγώ. Σε καταλαβαίνω λοιπόν καλά,
έστω κι αν ο λόγος-μου είναι συνήθως ήπιος και χαμηλότονος, με αποτέλεσμα να μην μπορώ εύκολα να ακολουθήσω τις προτροπές-σου.
Ωστόσο, κι εγώ θα ζητούσα περισσότερη ορμή απ' όποιον έχει βήμα, μιας κι εγώ νιώθω αδύναμος να κραυγάσω για ό,τι με πνίγει.
Είμαι μαζί-σου εναντίον του φιλήσυχου εαυτόύ-μου.
Πατριάρχης Φώτιος

anagnostria said...

Α.1. Κατά 90% σε βιβλιοφιλικά μπλογκς και τα υπόλοιπα σε μπλογκς φίλων.
2. Από υπέρμετρη αγάπη για το βιβλίο.
3.Τα εμπιστεύομαι περισσότερο από την "επίσημη" ή επαγγελματική κριτική.
4.α)ευρύτερη ενημέρωση
β)ανταλλαγή απόψεων
γ)γνωριμία με άλλους βιβλιόφιλους ή και με συγγραφείς
5. Να τηρούν το μέτρο. Οι αναρτήσεις να μην είναι ούτε πολύ σύντομες ούτε πολύ εκτενείς, πράγμα που συμβαίνει ενίοτε τώρα.
6.Σε κάθε νέα ανάρτηση.
7. Τις εμπιστεύομαι, μου αρέσουν.
8. Ουδέν σχόλιο. Με ενδιαφέρει το περιεχόμενο, όχι το περιέχον.
9. Οι δημοσκοπήσεις αφορούν νομίζω περισσότερο τους επαγγελματίες του χώρου, γι΄αυτό και σπάνια συμμετέχω ή τις διαβάζω.
Οι θεωρητικοί προβληματισμοί είναι πολύ ενδιαφέροντες, βάζουν σε λειτουργία τη σκέψη γύρω από θέματα που αφορούν το βιβλίο. Τους παρακολουθώ.
10. Θα ήθελα περισσότερες κριτικές για τη ξένη λογοτεχνία.
11. Η ψευδωνυμία με ενοχλεί παντού και πάντοτε. Μου δημιουργεί την εντύπωση ό τι αυτός που τη χρησιμοποεί φοβάται ή ντρέπεται ή κάτι θέλει να κρύψει. Δεν βρίσκω λόγο ύπαρξής της.

Πάπισσα Ιωάννα said...

Anagnostria,
ευχαριστώ για την κατάθεση της γνώμης-σου. Θα άκούσω ό,τι λέτε και φυσικά θα τα λάβω υπόψη.
Καλημέρα
Πατριάρχης Φώτιος

Anonymous said...

Α1. Διαβάζω κάθε καλογραμμένη ανάρτηση που συνήθως ο (έξυπνος) τίτλος της θα τραβήξει το ενδιαφέρον μου (για βιβλία, μουσική, ζωγραφική, κινηματογράφο και ό,τι άλλο).

2. Για να ενημερώνομαι για το θέμα και τις απόψεις του γράφοντος.

3. Παρακολουθώ χρόνια τα λογοτεχνικά περιοδικά και τις κριτικές των εφημερίδων, όπως και τα ιστολόγια. Έτσι, σχηματίζω μια εικόνα για όσα γράφονται και η απόφασή μου για τις επόμενες αναγνώσεις μου επηρεάζεται με κάποιο τρόπο.

4. Υπάρχουν σελίδες με καλογραμμένα κείμενα, υποδειγματικά, προς ανάγνωσιν και προς ενημέρωσιν των βιβλιόφιλων.
Συχνά έχουν ενδιαφέρον και τα σχόλια των συμμετεχόντων, όταν είναι νηφάλια και ευγενή.
Και οι αντιρρήσεις , όταν υποστηρίζονται με επιχειρήματα, έχουν την αξία τους.
Πολλά εξαιρετικά βιβλία, που οι παλιότεροι αναγνώστες τα έβρισκαν στα διαβάσματά τους από συνεχείς αναφορές σ' αυτά, έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό με τρόπο άμεσο.

5. Τα περισσότερα ιστολόγια ασχολούνται κατά κανόνα με τις νέες εκδόσεις και κυρίως τα μπεστ σέλλερς.
Δείχνουν σα να ξέρουν τα πάντα γύρω από αυτά, ενώ μοιάζει να τους λείπει το υπόβαθρο, αυτό που σε άπταιστα ελληνικά λέγεται... background!
Άλλα πάλι ασχολούνται τελείως επιφανειακά με τα βιβλία, λίγο ..."ξεπέτα".
Η ταχύτητα της ανάγνωσης -και η άμεση ανάρτηση- δεν σημαίνει και κατανόηση...
(Σα να της λείπει ο προβληματισμός, που κι αυτός θέλει το χρόνο του...)
H φιλαναγνωσία θέλει να πατάς γερά στο παρελθόν, νομίζω...
Ας μη μιλήσω για την ανταλλαγή φιλοφρονήσεων κάποιων ιστολόγων για κάθε τι που παρουσιάζουν, όσο βλακώδες κι αν είναι...

7. Με ενδιαφέρει η γνώμη σας, ακόμα κι όταν (σπάνια) διαφωνώ.
Πολλές φορές ανατρέχω σε παλαιότερες αναρτήσεις σας, στις οποίες είχα βρει κάτι ενδιαφέρον.

8α. Είναι λίγο βαρετή η σταθερή εικόνα του μπλογκ, χωρίς εναλλαγές (αλλά και χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία, εδώ που τα λέμε...)

β. Δεν είμαι σίγουρη ότι πολλά από τα συνήθως ελληνικά βιβλία λογοτεχνίας που παρουσιάζετε, με ενδιαφέρουν τόσο ώστε να τα κυνηγήσω. (Δικό μου θέμα!)

γ. Υπάρχει μια ευγένεια και μια διακριτικότητα στον τρόπο σας.
Δεν λείπει όμως και η περίσκεψη που του δίνει βάθος.

9α. Οι κατά καιρούς δημοσκοπήσεις είναι ενδεικτικές και έχουν απόλυτη σχέση μόνο με τους συμμετέχοντες, που όλοι διαβάζουν μεν, σημασία έχει ΤΙ και ΠΩΣ διαβάζει ο καθένας.

β. Οι θεωρητικοί προβληματισμοί σας έχουν ενδιαφέρον για συζήτηση, υπό την προϋπόθεση να μην την μονοπωλούν κάποιοι σχολιαστές με απέραντα κατεβατά, πράγμα που συχνά απωθεί τη συμμετοχή περισσότερων.
Μέτρον άριστον!

γ. Παρατηρώ μια σταθερή προτίμηση προς την ελληνική λογοτεχνία, -πράγμα όχι απαραίτητα κακό, γιατί κατά κάποιον τρόπο έχετε σφαιρική εικόνα της παραγωγής.
Μου λείπει όμως η καλή ξένη λογοτεχνία, όχι μόνο του συρμού βέβαια.

δ. Ομολογώ ότι μου λείπει η ποίηση στο ιστολόγιό σας.
Τουλάχιστον κάπου-κάπου θα μπορούσατε να αναρτάτε κάποιο από τα τόσα εκπληκτικά ποιήματα που υπάρχουν.
Έτσι κι αλλιώς, δεν είναι για χόρταση η ποίηση
Διαφωνώ με πολλά ιστολόγια, αμιγώς ποιητικά, που βάζουν πολλά ποιήματα στην ίδια ανάρτηση.
Δεν προλαβαίνεις έτσι να τα αφομοιώσεις...
Άσε που κάθε άλλο παρά σε προτρέπουν να ασχοληθείς μαζί τους.

ε. Αισθητή η έλλειψη εξωλογοτεχνικών θεμάτων.

ς. Ναι στις εξωαναγνωστικές αναφορές όταν πρόκειται για φλέγοντα θέματα.

10. Καλό είναι να παραμείνει το μπλογκ κατά βάση βιβλιοφιλικό, αλλά να κάνει ανοίγματα κάπου κάπου και προς τις τέχνες.(ποίηση, μουσική, κινηματογράφος, εικαστικά, κτλ.)

11. Όχι, δεν μ΄ενοχλεί που γράφετε ψευδώνυμα, αν κι εγώ στην αρχή νόμισα πως αναφέρεστε σε εκκλησιαστικές εκδόσεις -εντελώς παραπλανητικό βεβαίως.
Θα έχετε τους λόγους σας. (Σεβαστό.)
Όμως πάντα υπάρχει και η άλλη άποψη...

κ.κ.

Πάπισσα Ιωάννα said...

Κ.κ.,
αγαπητόν τέκνον εν βιβλίω,
ουχί, δεν γράφω για εκκλησιαστικές εκδόσεις, γιατί έχω εκδώσει πολυάριθμα έργα περί νηστείας (από τα μπεστ-σέλερ), περί προσευχής (δόξα των Θεώ, βρήκα άλλο ένα καλό βιβλίο), περί αλληλεγγύης (ο εις αναγνώστης να νίπτει τον άλλο και οι δυο τη λογοτεχνία), περί αγρυπνιών (για διάβασμα), περί όρθρου βαθέος (πάλι για διάβασμα), περί παθών (μα φυσικά για το καθ' έξιν διάβασμα μιλάω)...

Ευχαριστώ πολύ για όσα έγραψες. Είπα ότι κάθε παρατήρηση βαραίνει, υπολογίζεται, ασχέτως βέβαια αν μπορώ να ανανήψω από τις αμαρτίες-μου και να βελτιώσω την εικόνα του ιστολογίου.
Να είσαι καλά.
Πατριάρχης Φώτιος

Κατερίνα Μαλακατέ said...

Ας απαντήσω κι εγώ, αν και μάλλον δεν ψάχνατε την γνώμη των bloggers Πατριάρχα μου, αλλά το πώς βλέπουν τα ιστολόγια οι φίλοι και οι αναγνώστες των blogs.

1. Μπαίνω κυρίως σε βιβλιοφιλικά μπλογκς αλλά και σε κάποια "προσωπικά" ημερολόγια που εκτιμώ την γνώμη και την γραφή του blogger.

2. Τα επιλέγω για να μάθω για καινούργια και παλιά βιβλία, να "κλέψω ιδέες" για τα επόμενά μου αναγνώσματα. Τα blogs έχουν φρεσκάδα και τα περισσότερα είναι εκτός της "διαπλοκής" του λογοτεχνικού χώρου και για αυτό πιο ειλικρινή.

3. Η κριτική βιβλίου στον τύπο με έχει πια κουράσει. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων είναι μια υποκινούμενη παρουσίαση ενός βιβλίου που έχει διαβάσει "διαγώνια" ο κριτικός.

4. Τη φρεσκάδα, την ειλικρίνεια, τον ερασιτεχνισμό.

5. Υπάρχουν δυο παγίδες, η μία να αναπαράγουν αυτά που γράφουν οι "επίσημοι" κριτικοί σαν κακομασημένο φαγητό και συχνά να γράφουν μακροσκελείς αερολογίες. Η άλλη (στην οποία πέφτω συχνά κι εγώ) να γράφουν γρήγορες κριτικές, στο κυνήγι της επόμενης ανάρτησης, χωρίς να δώσουν την απαραίτητη βάση.

6. Κάθε φορά που υπάρχει καινούργια ανάρτηση

7. Γιατί εμπιστεύομαι την ειλικρίνεια τους.

8. α. Ίσως θα έπρεπε να μικρύνει η γραμματοσειρά, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες. Μου αρέσει που είναι οικείο.
β. Θα ήθελα σίγουρα περισσότερη ξένη λογοτεχνία, κι ίσως και κάποια πιο παλιά βιβλία.
γ. Η προσέγγιση μου αρέσει πολύ.

9. α. Οι δημοσκοπήσεις πάντα μου άρεσαν...
β. Οι θεωρητικοί προβληματισμοί είναι το ζητούμενο.
γ. θα ήθελα περισσότερη ξένη λογοτεχνία (όπως προείπα)
δ. η ποίηση είναι καθαρά προσωπική υπόθεση, με το ζόρι δεν βγαίνει τίποτα
ε. Το non-fiction με αφήνει γενικά αδιάφορη
ς. Θα ήθελα όταν "ο κόσμος καίγεται" ή απλά κάτι προσωπικά σας "καίει" μια ανάρτηση. Μοιάζει πολύ αποστειρωμένο να μιλάμε αποκλειστικά για βιβλία όταν όλα καταρρέουν.

10. Θα μου άρεσε πολύ πότε πότε να διοργανώνεται κάτι σαν "λέσχη ανάγνωσης", να διαβάζουμε όλοι το ίδιο βιβλίο και να λέμε τη γνώμη μας.

11. Η ψευδωνυμία του δεν μου αρέσει, δεν την επιλέγω για τον εαυτό μου, αλλά δεν με ενοχλεί τόσο που να μην διαβάζω το ιστολόγιο. Η επωνυμία απαιτεί ίσως πιο γερό στομάχι.

Πάπισσα Ιωάννα said...

Κατερίνα,
ευχαριστώ για τη συμμετοχή.
Ό,τι έγραψες θα ληφθεί υπόψη, ειδικά από μια συν-μπλόγκερ που βέπει τα πράγματα από μέσα.
Γι' αυτό δεν ζήτησα τη γνώμη μόνο των αναγνωστών, αλλά και όσων διαθέτουν ιστολόγιο:
α) επειδή έχουν γνώμη για το blogging γενικώς
β) επειδή μπορούν να μιλήσουν για το Βιβλιοκαφέ και τις ατέλειές-του
γ) επειδή πρέπει όλοι να στοχαστούμε γι' αυτό που κάνουμε και να ξεφύγουμε από τη μανιέρα
δ) ...
Καλή Κυριακή
Πατριάρχης Φώτιος

Πάπισσα Ιωάννα said...

Ήλθε, νομίζω, η σειρά-μου να καταθέσω τη γνώμη-μου, όχι βέβαια για το Βιβλιοκαφέ (δεν μπορώ να έχω αντικειμενική γνώμη), αλλά γενικά για τα ιστολόγια.

Α1. Σε τι είδους μπλογκς μπαίνετε;
- Κατά βάση στα αναγνωστικά ιστολόγια όπου ποικίλοι άνθρωποι εκφράζουν τις απόψεις-τους για ό,τι διάβασαν. Δευτερευόντως, σε άλλα ιστολόγια των οποίων κάποιο ποστ θα κινήσει την προσοχή-μου. Δεν ξέρω αν πρέπει να θεωρούνται μπλογκς οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ή αν πρέπει να εξαιρεθούν από τη συζήτηση.

2. Γιατί τυχόν επιλέγετε βιβλιοφιλικά ιστολόγια;
- Παρακολουθώ τα φιλαναγνωστικά μπλογκς, ώστε να ακούσω για βιβλία και να συμμετέχω σε διάλογο γι' αυτά. Έτσι, μαθαίνω για νέα καλά αναγνώσματα, σταθμίζω γνώμες που μπορεί να συμφωνούν ή να διαφωνούν με μένα, βλέπω νέες οπτικές και συμμετέχω σε ένα ευρύ, διάλογο-ντόμινο.

3. Ποια η στάση-σας απέναντι σ’ αυτά σε σχέση και με την κριτική βιβλίου στον τύπο;
-Νομίζω ότι επιτελούν παράπλευρη λειτουργία. Οι επαγγελματίες κριτικοί έχουν μια εμπεριστατωμένη λόγω πανοραμικής θέασης και κατηρτισμένη γνώμη. Εντούτοις, οι ιστολόγοι είναι πιο αυθόρμητοι, πιο ντόμπροι, πιο φυγόκεντροι...

4. Ποια θετικά στοιχεία πιστεύετε ότι έφερε η βιβλιοφιλική μπλογκόσφαιρα στην ενασχόληση με τη λογοτεχνία;
- Ως συνέχεια της προηγούμενης απάντησης, θεωρώ ότι τα μπλογκς διεύρυναν το πεδίο του διαλόγου. Αν παλιότερα ο μικρός κύκλος καλυπτόταν απο κριτικούς, συγγραφείς, δημοσιογράφους που είχαν βήμα λόγου, τότε ο μεγαλύτερος επάλληλος κύκλος ανοίγει στις φωνές, οι οποίες δεν δεσμεύονται από τον θεσμικό ρόλο των άλλων και μπορούν να μιλήσουν πιο ευθέως, όχι πάντα πιο εύστοχα, αλλά συχνά με εξίσου ψαγμένο και παθιασμένο τρόπο.

5. Ποια μειονεκτήματα επισημαίνετε που θα πρέπει να διορθώσουν οι έλληνες βιβλιοϊστολόγοι;
-Κάποτε με ενοχλούσε η συζήτηση για προσωπικά θέματα, που ξέφευγαν από το βιβλίο. Επίσης, συχνά παρατηρώ ότι η εκτενής παράθεση της υπόθεσης του έργου, χωρίς επαρκή σχόλια είναι ανούσια. Το ίδιο ανούσια κρίνω και την παράθεση αποσπασμάτων από το εκάστοτε έργο, όταν αυτά δεν δένουν με το υπόλοιπο ιστολογικό κείμενο. Τέλος, παρόλο που γράφουμε στο διαδίκτυο, με τους δικούς-του όρους, μια μικρή ανάρτηση δεν προλαβαίνει να δώσει πειστικά επιχειρήματα για την εκτίμηση ή απαρέσκεια για κάθε βιβλίο. Μια μικρή ανάρτηση λέει απλώς μου άρεσε ή δεν μου άρεσε, με λίγες εξηγήσεις, το χ βιβλίο, αλλά δεν αφήνει περιθώρια στον αναγνώστη-της να μπει στο παιχνίδι και να σταθμίσει αν συμφωνεί ή διαφωνεί.
Σταματώ εδώ...
Πατριάρχης Φώτιος

Ρουμπάκης Γιάννης said...

A.1. Σε λογοτεχνικά, πολιτικά ταξιδιωτικά.
2.Για να διαβάσω μιαν άλλη άποψη, για να ενημερωθώ για βιβλία που άλλος έχει διαβάσει.
3.Με ενδιαφέρει η άποψη του μπλόγκερ εξίσου με εκείνη του πληρωμένου κριτικού.
4.Περισσότερες πηγές και καμιά φορά καλύτερες.
5. Κανένα. Ο καθένας γράφει όπως θέλει και ανάλογα κερδίζει την εκτίμηση των άλλων.
Β.6.Κάθε φορά που έχει ανάρτηση
7. Κοινά ενδιαφέροντα.
8.Μια χαρά τα βρίσκω όλα, πειράζει;
9.α. Ενδιαφέρουσες, συμμετέχω.
β. τους αποδέχομαι
γ.μια χαρά.
δ. Ε, πάω αλλού για ποίηση.
ε . Κανένα πρόβλημα
Στ. Σε προτιμώ ως βιβλιοκριτικό.
10. Μια χαρά είναι έτσι, δεν θέλω να αλλάξεις τίποτα.
11.Καλό είναι, γιατί είσαι ελεύθερος να γράφεις χωρίς να συμμετέχεις σε ομάδες όπως οι περισσότεροι κριτικοί εφημερίδων, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να γράφουν καλά λόγια για μια πατάτα. Ελπίζω το να δημοσιεύεις σε κάποιο έντυπο μη σε χάνει όργανο σκοπιμοτήτων. Καλό φθινόπωρο.