Friday, June 25, 2010

“Το παιχνίδι με τα αξεσουάρ” της Β. Κανελλοπούλου

Ο χώρος της πολυκατοικίας, το είχα ξαναπεί, γίνεται την τελευταία διετία πεδίο μυθιστορηματοποίησης από νέες γυναίκες συγγραφείς, οι οποίες βρίσκουν στην καθημερινότητά-του το πλαίσιο αποτύπωσης των ατομικοτήτων και των τύπων της ελληνικής κοινωνίας. Η βραβευθείσα από το «διαβάζω» Κάλια Παπαδάκη, η Κωνσταντίνα Τασσοπούλου και τώρα η Βίλη Κανελλοπούλου.

Dolcino Freddo φράουλα:
Βίλη Κανελλοπούλου
“Το παιχνίδι με τα αξεσουάρ”
εκδόσεις μελάνι
2010

       Σ’ αυτή τη “λογοτεχνία της πολυκατοικίας” η Κανελλοπούλου, πρωτοεμφανιζόμενη στον πεζογραφικό στίβο, αποτυπώνει τόσο τη γένεση όσο και τη διάρθρωση της πολυκατοικίας φροντίζοντας ιδιαίτερα την εσωτερική τοπογραφία του κτηρίου όσο και τις μεταξύ των ενοίκων σχέσεις. Αφορμή στάθηκε μια συνέλευση στην οποία καταλήγουν οι μεμονωμένες εξιστορήσεις των ζωών των ανθρώπων. Πρόκειται για ανώνυμους χαρακτήρες, που ζουν στον μικρόκοσμό-τους: από τη γηραιά κυρία στο ρετιρέ ως την τριμελή οικογένεια και από τη χήρα του στρατηγού στον …Νεκτάριο.
         Σε κάθε κεφάλαιο-ιστορία ο βίος των ανθρώπων δίνεται με αναδρομές αλλά και με ένα συνεχές γαϊτανάκι που ξεκινά από τα πρωτεύοντα πρόσωπα και απλώνεται σε λαβυρίνθους δευτερευόντων προσώπων και κομπάρσων. Σ’ αυτό το πλέγμα η μνήμη και η λήθη οδηγεί στο παρελθόν, άλλοτε σε προσπάθεια συμφιλίωσης μαζί-του κι άλλοτε σε απόπειρα απαγκίστρωσης σε μια τελική λύση.
        Το έργο διακρίνεται για τη σκληρή ποιητικότητά-του, για τη γραφή-του που στηρίζεται σε μια δοκιμιακή όσο και λυρική γλώσσα, σε μια άγρια ακριβόλογη ιδιόλεκτο, αιχμηρή κι ίσως ακατάλληλη για τον αόρατο αφηγητή που περιτριγυρίζει μέσα στους χώρους της πολυκατοικίας. Η αφήγηση γρατζουνίζεται πάνω στη γλώσσα και έτσι δεν κυλάει όπως και όσο θα έπρεπε.
         Εν τέλει, μπορούμε να δούμε σ’ αυτήν την πολυκατοικία μια νέα ματιά; Τα κουτάκια-της αποτελούν και χώρους ταξινόμησης, αλλά και χώρους ταφής των προσωπικών μύθων, χωρίς να γίνεται εύκολη η διαπροσωπική επαφή και δη η εξ αυτής κατανόηση του κόσμου του άλλου. Κρατάω αυτήν την προσπάθεια και περιμένω περισσότερη συνθετικότητα στο όλο εγχείρημα.
Πατριάρχης Φώτιος

No comments: