Saturday, June 21, 2008

ΔΥΟ χρόνια ΒΙΒΛΙΟΚΑΦΕ

Το Βιβλιοκαφέ άνοιξε τον Ιούνιο του 2006. Τότε το συντηρούσαμε δύο άτομα, η Κάτια και ο υποφαινόμενος Πατριάρχης Φώτιος. Σερβίραμε σκέψεις, αναγνώσεις, απόψεις, προβληματισμούς και ειδήσεις γύρω από το βιβλίο. Σταδιακά έμεινα μόνος πασχίζοντας να διατηρήσω την ποιότητα ενός χώρου, όπου το βιβλίο και όχι οι δημόσιες σχέσεις, η ανάγνωση και όχι οι παρεούλες, η ώριμη άποψη και όχι φτηνοί ιμπρεσσιονισμοί θα κυριαρχούν.
Το Βιβλιοκαφέ είναι μια κιβωτός βιβλίων και βιβλιολογικών αναφορών με στόχο την ιστορία. Δεν με ενδιαφέρει η επισκεψιμότητα, αν δεν συνοδεύεται από όρους ουσιαστικού διαλόγου. Γι’ αυτό δεν είμαι γνωστός, γι’ αυτό αποφεύγω να δώσω όνομα (άλλωστε δύο χρόνια έχω φτιάξει την ταυτότητα του Πατριάρχη Φώτιου): την παρουσία μου ξέρουν εκτός από την Κάτια, μόνο δύο άτομα τα οποία δεν έχουν σχολιάσει ως τώρα τις καταχωρίσεις μου (το ένα μάλιστα το κατάλαβε, χωρίς να του το πω).
Δύο Χρόνια: Πολλές αναγνώσεις, μερικοί γόνιμοι διάλογοι, πολλή αυτογνωσία. Σε αριθμούς:
182 αναρτήσεις (1 στις 4 μέρες κατά Μ.Ο.)
86 ελληνικά βιβλία
12 ξενόγλωσσα
85 συγγραφείς
3 αναφορές στην ποίηση
5 σχόλια για τον βιβλιοφιλικό τύπο
3 ποστ άσχετα με τη λογοτεχνία
4 λίστες βιβλίων
8 αναφορές σε λογοτεχνικά βραβεία
6 αυτοαναφορικά σχόλια
είτε για το ιστολόγιό μου είτε για τα ιστολόγια γενικά
12 ειδήσεις
20 προβληματισμοί
πάνω σε θέματα ανάγνωσης, γραφής, συγγραφής, προσώπων και γεγονότων
13 κείμενα για την κριτική και τους φορείς της
3 Ιστολέσχες
, μαζί με την τρέχουσα, όπου συζητήθηκαν μετά από ψηφοφορία βιβλία που πρότειναν οι θαμώνες του Βιβλιοκαφέ
Κάνω απολογισμό και σταθμίζω θετικά και αρνητικά. Περιμένω από όσους βρήκαν στο Βιβλιοκαφέ ένα μόνιμο ή περιστασιακό στέκι να αφήσουν ένα μήνυμα καλοπροαίρετης κριτικής, όπου θα καταθέσουν τα θετικά και κυρίως τα αρνητικά τους σχόλια, αλλά και τις προτάσεις τους για τη βελτίωση του …καταστήματος.
Δικός σας
Πατριάρχης Φώτιος

31 comments:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ said...

Άντε, να τα 'κατοστήσετε τα έτη. Σκέφτεστε κάποτε να αποκαλύψετε την ταυτότητά σας; Ρητορική η ερώτηση. Σημασία στο ιστολόγιο έχει η άποψη, όχι η ταυτότητα. Κι εκεί φτιάχνετε καλούς καφέδες.

Πάπισσα Ιωάννα said...

Παναγιώτη,
ευχαριστώ πολύ για τις ευχές. Όντως ρητορική η ερώτηση.
Εδώ ψήνουμε καφέδες, ...δεν κολλάμε μπρίκια...
Πατριάρχης Φώτιος

Pellegrina said...

Πατριάρχη κι από μένα τις ευχές, χωρίς όρους! ¨οσο για ...ταυτότητα, ξέρουμε πολύ καλά τι είστε! έμπορος καλλυντικών είστε!! (παιδιά, έχετε ποτέ μεγεθύνει τη φωτό στο προφίλ του Πατριάρχη; Μόνο καφέ δεν είναι. Ο άνθρωπος κάνει τις γυναίκες όμορφες. Όλα τα άλλα είναι μούσι!
συμβουλή για ..βελτίωση: εγώ λέω μετά και την ανάγνωση του Πατό να το κλείσετε για λίγο και να τραβήξετε για Κυκλάδες!

Πάπισσα Ιωάννα said...

Πιστή Pellegrina στο ναό όπου ιερουργώ, σ' έυχαριστώ για τις ευχές. Μην προδίδεις ωστόσο τα μυστικά μου: κομμωτής σελίδων, κηπουρός βούρλων, εργολάβος αναγνώσεων, σκηνοθέτης διαλόγων, τροχονόμος βιβλιοφόρων... Ένας απλός Φώτης που αυτοπροσδιορίζεται διαβάζοντας.
Πατριάρχης Φώτιος

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης said...

Αφανής, αλλά σταθερός επισκέπτης, πολλές φορές ένιωσα να ωφελούμε, και μάλιστα όχι μόνο με την ιδιότητα του αναγνώστη, απ' τα γραπτά σας. Οφείλω βέβαια να το πω: κατά τι αγέλαστο και συνοφρυωμένο το σερβίρισμα των ποτών σας, αλλά μπόμπες δεν έχω πιει εδώ. Και αυτό εμένα μου αρκεί και με το παραπάνω.

Πάπισσα Ιωάννα said...

Παναγιώτη,
σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου.
Θα μπορούσα όντως να δώσω μεγαλύτερη χαλαρότητα και ευθυμία στο ...σερβίρισμα (πιστεύω πως μπορώ, αν δεις και τα προηγούμενα σχόλια σ' αυτό το ποστ), αλλά φοβάμαι την υποβάθμιση όσων θα ακούτε.
Δεν έχεις άδικο ωστόσο... Από την άλλη, μπορεί ένας Πατριάρχης, κοτζάμ Πατριάρχης να χαριεντίζεται εν διαδικτύω; μπορεί να γελά απρεπώς με συνομιλητάς που περιμένουν απ' αυτόν τας ευχάς του;
Καλές αναγνώσεις!! (όπως κι εγώ με το τελευταίο βιβλίο σου)
Πατριάρχης Φώτιος

Pellegrina said...

Οι άλλοι ρόλοι αυτονόητοι και κάπως τετριμμένοι, αλλά το "κηπουρός βούρλων" ενέχει κάτι τραγικό, μεταξύ αυτοθυσίας και μεγαλομανίας. Συνήθως οι του είδους αίρετε το δίλημμα αυτοθυσιαζόμενοι ως, δήθεν, "κακοί"
Το "συνοφρυωμένο" που λέει ο κ. Χατζημωυσιάδης ήταν αυτό που με κράτησε κοντά σε αυτό το μπλογκ περισσότερο από ό,τι σε άλλα, καθότι κι εγώ δεν χαριεντίζομαι με αγνώστους. (τυχόν χαριεντιζόμενες παρουσίες μου σε άλλα μπλογκ ειναι μόνο φαινομενικά διαφορετικές: δεν πρόκειται για αγνώστους...)

zizugataki said...

'Οτι έχει σχέση με το βιβλίο είναι καλοδεχούμενο. Στις μέρες μας μάλιστα που υπάρχει υπερπροσφορά αναγνωσμάτων καλό είναι να διαβάζουμε και καμιά γνώμη ή κριτική για να μπορούμε να διαλέξουμε λίγο πιο εύκολα τί να διαβάσουμε.
'Εχω ήδη διαβάσει την Εξαφάνιση του Πατό και έβαλα και σύνδεσμο στο ιστολόγιό μου που παραπέμπει εδώ.
Θα σχολιάσω το βιβλίο όταν θα έρθει η ώρα και θα το κάνω εδώ, αλλά πρέπει να πω ότι είναι πολύ έξυπνα γραμμένο και διαβάζεται εύκολα.

Πάπισσα Ιωάννα said...

Ό,τι καλό σ' αυτό το καφέ ας παραμείνει... έστω και κατηφές. Για νέες ιδέες είμαι πάντα ανοιχτός.
zizugataki, ας αφήσουμε προσώρας τον Pato στην εξαφάνισή του ...κι ας αποκαλυφθεί όταν έρθει η ώρα (11 Ιουλίου)
Πατριάρχης Φώτιος

Anonymous said...

το βιβλιοκαφέ είναι το πιο έγκυρο μπλογκ για βιβλία - αυτό έχω να πω εγώ και να σας ευχηθώ να μείνετε και να επιμείνετε. καλό καλοκαίρι

ioeu said...

στα γενέθλια ταιριάζουν μόνο ευχές!
καλή συνέχεια με πολλή όρεξη και ουσία!

(και...λίγη ποίηση...)

;)

περιούσιος said...

Και από μένα ευχές να τα εκατοστήσει το ιστολόγιό σας και να συνεχίσει να μας αποκαλύπτει τους προβληματισμούς σας για τη λογοτεχνία αλλά και να μας δίνει ιδέες για βιβλία!

Anonymous said...

Ι. Oποιος νεοσσός αρχίσει, ξαφνικά και από το πουθενά, και ξανοίγεται στα λογοτεχνικά διαβάσματα, γρήγορα θα διαπιστώσει πως δεν υπάρχουν οδηγοί που θα τον καθοδηγούσαν. Και όσοι το έχουν προσπαθήσει, γνωρίζουν σε τι άγονα μονοπάτια μπορεί να τους βγάλει το προσωπικό τους, στην ουσία αδιαμόρφωτο, γούστο. Κάπου το σχολίαζε αυτό ο Παπαγιώργης, νομίζω. Ιδίως στο πεδίο της σύγχρονης παραγωγής, οι σελίδες βιβλίου των εφημερίδων αλλά και ορισμένα περιοδικά, στο μέτρο που περιέχουν παρουσιάσεις βιβλίων και όχι κριτική, ήκιστα βοηθούν. Στο βλογ σας, αγαπητέ πατριάρχα, αν και το ανακάλυψα λίαν εσχάτως, μπορώ να πώ ότι βρήκα κριτική, θέση πάνω σε βιβλία από έναν άνθρωπο που του αρέσει το διάβασμα κι έχει διαβάσει και μιαν αρμαθιά ράφια, βρε αδερφέ. Θέση, λοιπόν, και όχι βιβλιοπαρουσίαση. Κάποτε θα την περίμενα πιο αναλυτική, αλλ΄ αντιλαμβάνομαι ότι η περαιτέρω ανάλυση ίσως θα ακύρωνε την ανάγνωση του σχολιαζόμενου βιβλίου από τους αναγνώστες σας. Τα όσα γράφετε θα μπορούσαμε να τα είχαμε συζητήσει σε κάποιο βιβλιοπωλείο, ένα ήσυχο απόγεμα στο Ναυτίλο της Χαριλάου Τρικούπη π.χ., εάν, βεβαίως, υπήρχε η έννοια μιας συμπαγούς αναγνωστικής κοινότητας. Στα θετικά του βλογ εγγράφω και τη συστηματική παρακολούθηση και τη συνομιλία με την επίσημη λογοτεχνική κριτική, ιδίως με τα "βαριά" ονόματα (π.χ. Κούρτοβικ, Κοτζιά).
ΙΙ. Κάποιες προτάσεις: 1. Περισσότερα θεωρητικά κείμενα.2. Αφιέρωμα στο ιστορικό μυθιστόρημα. Π.χ. Πουθενά δεν έχω βρει κάποιο αφιέρωμα για τον Αγγελο Βλάχο. Μήπως μόνο σε μένα;
ΙΙΙ. Η ταυτότητά σας ναι μεν δεν είναι γνωστή, ένας, όμως, αναγνώστης που διαβάζει τη διαδιακτυακή βιβλιολογική Ιερουσαλήμ ως υπερκείμενο, μπορεί, εάν δεν λανθάνω, να εντοπίσει το επώνυμό σας.

ναυτίλος said...

Εύχομαι πολλές αναγνώσεις , κρίσεις ,σχόλια , δημιουργικές αντιπαραθέσεις μέσα στο ναό σου αγαπητέ Πατριάρχη...

Πάπισσα Ιωάννα said...

ioeu, λίγη ποίηση να προσθέσω εγώ στη ζωή μας.
Ευχαριστώ
Πατριάρχης Φώτιος

Πάπισσα Ιωάννα said...

Περιούσιε και Ναυτίλε,
ευχαριστώ με περισσή ειλικρίνεια που περνάτε όποτε μπορείτε και πίνουμε μαζί τον καφέ μας.
Ευχαριστώ γις τις ευχές
Καλές αναγνώσεις
Πατριάρχης Φώτιος

Πάπισσα Ιωάννα said...

Μύρωνα,
"Θέση, λοιπόν, και όχι βιβλιοπαρουσίαση."
Είναι από τις αρχές μου και προσπαθώ να την τηρώ. Πιο αναλυτική ίσως δεν θα ταίριαζε στην γοργή ματιά του επισκέπτη ενός ιστολογίου.
Οι προτάσεις σου θα σταθμιστούν από τη μονομελή επιτροπή του Βιβλιοκαφέ και θα αξιολογηθούν αναλόγως.
Ευχαριστώ για τις ευχές
Πατριάρχης Φώτιος

Anonymous said...

Μετά το comment-μακαρόνι, που έμεινε ανεπίδοτο, ας εκφράσω με τη σειρά μου πολλές θερμές ευχές για πολλές, δημιουργικές και κριτικές αναγνώσεις.

Anonymous said...

Μια χαρά τα πας άγνωστε φίλε. Καλή συνέχεια

Eva Stamou said...

Σας εύχομαι καλή συνέχεια! Επισκέπτομαι συχνά το καφέ σας πρώτον γιατί έχετε ποικιλία ροφημάτων και δεύτερον γιατί δεν επιτρέπετε την είσοδο σε αγενείς που θα μετέτρεπαν την συζήτηση για τη λογοτεχνία σε κουτσομπολιό για τους λογοτέχνες.Θα χαιρόμουν αν διάβαζα περισσότερα θεωρητικά κείμενα για τη λογοτεχνία, όπως αναφέρει και κάποιος άλλος επισκέπτης. Επίσης κάποιες φορές -ειδικά όταν προσπαθώ να αποφασίσω αν θα διαβάσω ή όχι το βιβλίο που παρουσιάζετε- βρίσκω τις πάντα ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις σας αρκετά σύντομες με αποτέλεσμα να μην έχω μια ολοκληρωμένη εικόνα.

Πολλές ευχές για καλή συνέχεια!

Πάπισσα Ιωάννα said...

Μύρωνα και Λάκη,
ευχαριστώ για την παρώθηση.
Καλές αναγνώσεις
Πατριάρχης Φώτιος

Πάπισσα Ιωάννα said...

Εύα,
ευχαριστώ για τις ευχές.
Είναι στόχος μας να συζητάμε και όχι να κουτσομπολεύουμε, όσο εφικτό είναι αυτό.
"Θεωρητικα κείμενα": εννοείς προβληματισμούς γύρω από τη λογοτεχνία προς συζήτηση;
Αν ναι, προσπαθώ να σκέφτομαι και να μοιράζομαι μαζί σας ό,τι με προβληματίζει, αλλά αυτό δεν προκύπτει συνέχεια. Θα προσπαθήσω πιο πολύ.
Πατριάρχης Φώτιος

Anonymous said...

Πολλές ευχές για πολλές
και ακόμη καλύτερες αναγνώσεις.

κοπρόγατα said...

Χρονιά Πολλά σ΄ενα απο τα αγαπημένα μου blog.
Ευχομαι να τα πινουμε για πολυ πολυ πολύ καιρο ακόμα...

Πάπισσα Ιωάννα said...

Κοπρόγατα,
σ΄ ευχαριστώ για τις ευχές. Η εμπιστοσύνη σας με κάνει να προσπαθήσω για νέες ιδέες και σταθερή ποιότητα.
Πατριάρχης Φώτιος

Anonymous said...

Τις θερμότερες ευχές μου, Πατριάρχα. Καλή συνέχεια. Τη χρειαζόμαστε όλοι! Να είστε καλά.

Χαιρετισμούς.

Anonymous said...

εϊ έϊ εμένα δεν θα με ευχαριστήσεις φώτιε για τα καλά μου λόγια?

Πάπισσα Ιωάννα said...

Δημήτρη, ευχαριστώ και καλές αναγνώσεις, γραφές και συγγραφές.
Πατριάρχης Φώτιος

Πάπισσα Ιωάννα said...

Aporimene, συγγνώμη.
Ενώ θυμάμαι να είδα το μήνυμά σου και είχα κατά νου να σε ευχαριστήσω, κάπου ξεχάστηκα.
Να είσαι καλά
Πατριάρχης Φώτιος

anagnostria said...

Κάπως καθυστερημένες οι ευχές μου (βλέπεις γιόρταζα τα δικά μου γενέθλια!), αλλά πάντα το ίδιο θερμές και εγκάρδιες. Χρόνια πολλά, γεμάτα ωραίες αναγνώσεις και γόνιμες συζητήσεις.

Πάπισσα Ιωάννα said...

Anagnostria,
στα συν-εορτάζοντα τα 2 χρόνια τους ιστολόγιά μας εύχομαι κι εγώ μακροημέρευση.
Πατριάρχης Φώτιος