Friday, February 15, 2008

Ιστολέσχη ανάγνωσης (2η φάση)

Ιστολέσχη ανάγνωσης (2η φάση)

Ξεκινάει η 2η φάση της ιστολέσχης ανάγνωσης. Μετά από μια περίοδο διαλόγου συνυπογράφω με τον Ναυτίλο και θέτω προς ανάγνωση το βιβλίο του:

Ζυλιέν Γκρακ "Ένα μπαλκόνι στο δάσος",
εκδ. Ινδικτος .

Ο από κοινού σχολιασμός θα αρχίσει την Τετάρτη 5 Μαρτίου, ώστε να διαβάσουν το βιβλίο όσοι θέλουν να συμμετέχουν. Είναι ευκαιρία να μπορέσουμε να συζητήσουμε πάνω σε ένα βιβλίο δίνοντας ο καθένας τη δική του σκοπιά.
Μεταφέρω μια πρώτη γεύση από την ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου:
"Όλο το φθινόπωρο και τον χειμώνα στο προστατευμένο οχυρό τους στις Aρδέννες ο υπολοχαγός Γκράνζ και οι άντρες του ζουν χωρίς να τους αγγίζει ο πόλεμος. Περιμένοντας τους Γερμανούς -και μολονότι ο μηχανισμός του πολέμου σαν μια κλιμακούμενη απειλή εγκαθίσταται αργά, σχεδόν ανεπαίσθητα, γύρω από την τετραμελή φρουρά- ένα απατηλό αίσθημα ασφάλειας συνεπαίρνει τον Γκρανζ και η ομορφιά των δρυμώνων των Aρδεννών τρέφει αφειδώλευτα τις ονειροπολήσεις του. Θα ζήσει τον έρωτα με ένα κορίτσι που θα συναντήσει στο δάσος μια βροχερή Kυριακή, θα συνδεθεί με τους άντρες που διοικεί, θα κρυφτεί βαθιά μέσα στην υποχρεωτική του απομόνωση. Θα δοκιμάσει την άνοιξη την παράξενη ανακούφιση ότι η περίοδος της εκκρεμότητας, της περιπλάνησής του, τελείωσε. Tο Mπαλκόνι στο δάσος εξιστορεί την εσωτερική κατάσταση της αναμονής και ξετυλίγοντας την πικρή διάψευση του ήρωα για ό,τι μέλλει να ʼρθεί, καθρεφτίζει εκείνο που πολλοί ένιωθαν λίγο πριν αρχίσει η εισβολή των Nαζί στην Eυρώπη.
Tο Mπαλκόνι στο δάσος έχει τη χαρακτηριστική τής γραφής του Ζυλιέν Γκρακ -αμείωτη σχεδόν- υψηλή πυκνή ένταση και είναι ταυτόχρονα το πιο ολοκληρωμένο μυθιστόρημα του συγγραφέα."
Όσοι πιστοί προσέλθετε!
Πατριάρχης Φώτιος

8 comments:

ναυτίλος said...

Ως εισηγητής θα συμμετέχω βέβαια.Αρχίζω από τώρα κιόλας να το διαβάζω.Να κάνω όμως μια διόρθωση : ο τίτλος του στα ελληνικά είναι Μπαλκόνι στο δάσος.Επηρεασμένος από το γαλλικό τίτλο (Un balcon en foret) είχα βάλει μπροστά το αόριστο άρθρο "ένα".Άντε,λοιπόν,καλή μας ανάγνωση...
ΥΓ : Είναι και μια ευκαιρία να τιμήσουμε έναν σημαντικό γάλλο συγγραφέα που πέθανε πριν από ένα ή δύο μήνες σε ηλικία 97 χρονών.

Πάπισσα Ιωάννα said...

Ναυτίλε, καλή ανάγνωση. Περιμένω να διαβάσω κι εγώ το βιβλίο σαν ένας οποιοσδήποτε αναγνώστης και γι' αυτό ξεκίνησα την ιστολέσχη από ένα έργο που δεν το είχα υπόψη μου.
Πατριάρχης Φώτιος

Anonymous said...

Συμμετέχω κι εγώ, θα αρχίσω να το διαβάζω την επόμενη εβδομάδα.

zizugataki said...

Θα το αγοράσω από βδομάδα και μόλις το διαβάσω θα επανέλθω με σχόλια.
Καλό χειμώνα!!!!

Πάπισσα Ιωάννα said...

Φίλοι βιβλιόφιλοι, διαβάζουμε τον Γκρακ, συλλέγουμε εντυπώσεις και περιμένουμε την
5η Μαρτίου. Τότε μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση.
Ως τότε, κρύο, χιόνι, τζάκι και κυριακάτικες εφημερίδες. Φυσικά συνεχίζουμε να διαβάζουμε εν γένει βιβλία.
Πατριάρχης Φώτιος

κοπρόγατα said...

καλημέρα,
μου αρέσει πάρα πολυ η ιδέα που ειχατε για τη βιβλιολέσχη! θα αγοράσω το βιβλίο, που μου κίνησε το ενδιαφέρον (αν και είχα βάλει στόχο να ξεκινήσω το V. του Πυνσον οπου μου το θύμησε μια φίλη)και εχω και εμπιστοσύνη στις συγκεκριμένες εκδόσεις. επομένως ραντεβού 5 Μαρτίου a bientot!

Unknown said...

Είμαστε στη φάση δημιουργίας της πρώτης, πιστέυω, λέσχης ανάγνωσης στην Κύπρο. Έχουμε ήδη διαβάσει το Αλδεβαράν του Μάτεσι το οποίο θα συζητήσουμε σήμερα. Αν και θα ήθελα να μετέχω στη συζήτηση για το Μπαλκόνι στο δάσος δυστυχώς δεν προλαβαίνω. Θα παρακολουθώ όμως. Ποια η γνώμη σας για το Αλδεβαράν αλλά και για το Μ.χ. του Αλεξάκη;

Πάπισσα Ιωάννα said...

Νεζερίτη, καλωσόρισες στο Βιβλιοκαφέ μας. Πολύ δημιουργικό το εγχείρημά σας και καλή επιτυχία. Θα με ενδιέφερε να ακούσω τα αποτελέσματά του. Το Αλδεβαράν δεν το έχω διαβάσει, όσο για το "μ.Χ." δες το ποστ της 12.1.2008.
Πατριάρχης Φώτιος