Thursday, June 21, 2012

6 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΟΚΑΦΕ

            Ποιος μπορεί να ενδιαφερθεί για ένα ιστολόγιο που σχετίζεται με τα βιβλία, σε μια εποχή που άλλα φλέγοντα προβλήματα απασχολούν μονίμως και μόνο την κοινή γνώμη; Ποιος θα καθίσει να διαβάσει τις απόψεις ενός τυχαίου (και μάλιστα ψευδώνυμου) αναγνώστη; Πόση αξιοπιστία μπορεί να αποκτήσει ένα βιβλιόφιλο μπλογκ; Αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα απασχολούν εκ των υστέρων όποιον ξεκινά ένα προσωπικό διαδικτυακό ημερολόγιο, με εξειδίκευση στα βιβλία. Κι αυτό γιατί στην αρχή ο ενθουσιασμός της ιδέας αφήνει ίσως κατά μέρος τις όποιες επιφυλάξεις.
            6 χρόνια μετά από εκείνη τη μέρα που αποφασίστηκε να ξεκινήσει αυτό το ιστολόγιο, το σώμα των αναρτήσεων, των σχολίων, των βιβλίων που παρέλασαν από τα τραπεζάκια-του έρχεται να αποτελέσει μια τράπεζα πληροφοριών, αλλά κυρίως εμπειριών, ιδεών αλλά και διαλογικών απόψεων, εκτιμήσεων αλλά και θεωρητικών προβληματισμών.

            Ως προς τα συνολικά στατιστικά επισκέψεων ανά μήνα, έχουμε τα εξής: 

μήνας
σύνολο επισκέψεων
Ιούλιος 2011
5843
Αύγουστος 2011
5730
Σεπτέμβριος 2011
6668
Οκτώβριος 2011
6455
Νοέμβριος 2011
7174
Δεκέμβριος 2011
8822
Ιανουάριος 2012
10767
Φεβρουάριος 2012
9291
Μάρτιος 2012
9136
Απρίλιος 2012
7624
Μάιος 2012
8365
Ιούνιος 2012
(έως χθες)
5423

         Ειδικότερα, θα παρουσιάσω τη “δημοφιλία” των αναρτήσεων που δημοσιεύτηκαν τον τελευταίο χρόνο (από 21/6/2011 έως 20/6/2012) σε δύο λίστες: η πρώτη θα περιλαμβάνει τις 10 αναρτήσεις με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα (αριθμός εισόδων) και η δεύτερη τις 10 αναρτήσεις της χρονιάς με τη μεγαλύτερη σχολιασιμότητα (αριθμός σχολίων). Η πρώτη δείχνει πόσο ενδιαφέρον θεωρήθηκε κάθε ποστ από τους τακτικούς και έκτακτους βιβλιόφιλους, και η δεύτερη πόση συζήτηση προκάλεσε κάθε ποστ, πόσο στάθηκε αφορμή για διαξιφισμούς και αντιπαραθέσεις. 

Πίνακας 1: σειρά αναρτήσεων με τον μέγιστο αριθμό επισκέψεων

Ανάρτηση
Επισκέψεις
652
557
496
414
372
349
320
298
289

285
 

Πίνακας 2: σειρά αναρτήσεων με τον μέγιστο αριθμό σχολίων

Ανάρτηση
Σχόλια
59
39
32
29
Τσιμπολογώντας τον τύπο …έντυπο τε και ηλεκτρονικό.
26
24
24
23
22
20

            Στα ‘συν’ αυτής της χρονιάς είναι η συνεργασία με τον ιστότοπο In2life, στον οποίο σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση αναρτώ μία βιβλιοπαρουσίαση. Και φυσικά οι 294 φίλοι που δηλώνουν θαμώνες στο καφενεδάκι-μας, οι πολλοί άλλοι που μπαινοβγαίνουν, άλλοτε απλώς κοιτώντας και ακούγοντας κι άλλοτε καταθέτοντας τις απόψεις-τους. Αλλά πιο πολύ η συζήτηση που κάθε φορά γίνεται, σε επίπεδο διαλόγου πάνω στην ατζέντα που τα βιβλία θέτουν και όχι σε προσωπικές φιλοφρονήσεις, είναι για μένα το μέγιστο όφελος από όλη αυτήν την προσπάθεια.
            Ως τώρα δούλεψα όπως μπορούσα: αναζήτησα βιβλία που ίσως λένε κάτι, τα διάβασα, τα συζήτησα, έγραψα γι’ αυτά, ανάρτησα τις σκέψεις-μου, βρέθηκα μέσα στον αναβρασμό της ανάγνωσης και της αποτύπωσης των απόψεών-μου, άκουσα τι  λένε και οι άλλοι. Η οικονομική κρίση όμως έχει πλήξει και αυτό το μεράκι-μου και δυστυχώς ίσως αρχίσω να αναθεωρώ τις αγορές, ακόμα και βιβλίων (για ενημερωμένες βιβλιοθήκες ούτε λόγος!). Επομένως, αν πλήξει κάτι την αγάπη-μου για το βιβλίο, αυτό δεν θα είναι ο κορεσμός, αλλά η οικονομική κρίση.
            Η καινοτομία που εισάγουμε από τώρα και στο εξής είναι η μετάφραση των αναρτήσεων που αφορούν κυρίως την ξένη λογοτεχνία αλλά και τα πολύ καλά της ελληνικής, καθώς και τους θεωρητικούς προβληματισμούς που κατά καιρούς εγείρονται. Το έργο αυτό το αναλαμβάνει η Bookmark, την οποία και καλωσορίζω δημόσια στο Βιβλιοκαφέ, στο οποίο θα εργάζεται πλέον μαζί με τον ταλαντούχο σεφ και τα ευγενικά-μας γκαρσόνια, μαζί με όλο το τιμ της προετοιμασίας και του σερβιρίσματος των προϊόντων-μας. Σκοπός αυτής της κίνησης είναι να προωθήσουμε την ελληνική λογοτεχνία στο εξωτερικό και να προσελκύσουμε φίλους του βιβλίου κι από άλλες χώρες.
Συγχωρήστε-μας για τα όποια λάθη, συγχωρήστε-μας για την αυστηρή κριτική που συχνά ασκείται, συγχωρήστε-μας για τα βιβλία που δεν υπέπεσαν στην αντίληψή-μας και γι’ αυτό δεν τα συμπεριλάβαμε στις επιλογές-μας.
Εύχομαι σε όλους τους φίλους που συχνάζουν στα τραπεζάκια του Βιβλιοκαφέ δημιουργικές αναγνώσεις, γόνιμες συζητήσεις και ευεργετικές προτάσεις. Χρόνια πολλά και στη φίλη Κίκα Ολυμπίου του ξεχωριστού ιστολόγιου anagnostria.blogspot.com, το οποίο τυχαίνει να γεννήθηκε την ίδια μέρα με το δικό-μας μπλογκ. Κι επιπλέον δεν είναι καθόλου τυχαίο που διάλεξαν να ορίσουν τη νέα κυβέρνηση σήμερα, αφού γνώριζαν καλά τι σημαίνει αυτή η γενέθλια μέρα για τον τόπο!!!
Αν δικαιούμαι να ζητήσω κάτι από τους φίλους αυτού του ιστολογίου, είναι να συμμετέχουν ενεργά σχολιάζοντας τις αναρτήσεις-μου και όχι απλώς να επικοινωνούνε μαζί-μου με ηλεκτρονικό μήνυμα, εκφράζοντας την όποια επιδοκιμασία της προσπάθειάς-μου. Το μπλογκ ζητά πρώτιστα συνομιλητές.
Η φωτογραφία κορυφής προέρχεται από το http://ritournelleblog.com/ 
            Πατριάρχης Φώτιος και Bookmark

25 comments:

anagnostria said...

Αγαπητέ Πατριάρχη, φαίνεται είμαι η πρώτη που θα σου ευχηθεί.Αυτό δείχνει τη μεγάλη μου εκτίμηση και την ανελλιπή ενημέρωση από το μπλογκ σου). Πολύχρονος, πολυδιάβαστος και η οικονομική κρίση σύντομα να περάσει για να σου επιτρέπει την απόκτηση όλο και περισσότερων βιβλίων. Θερμά ευχαριστώ για την αναφορά στο δικό μου μπλογκ. Θα γράψω για τα δικά μου γενέθλια απόψε.

Δημήτρης Αλεξίου said...

Να τα χιλιάσετε (και το ιστολόγιο κι εσύ) Πατριάρχα μου! Να διαβάζεσαι, να εκτίθεσαι, να ξεσηκώνεις θύελλες αλλά και δημιουργικές συζητήσεις και προπαντός να έχεις υγεία και όσα χρήματα χρειάζεσαι για να μπορείς να αγοράζεις βιβλία, να διαβάζεις βιβλία, να σχολιάζεις βιβλία (ίσως στο μέλλον και να εκδίδεις βιβλία). Καλή επιτυχία στα καινούργια, καλή συνέχεια στα παλιά!

Υγιαίνετε

ΥΓ Χρόνια πολλά και καλά και στην συνομίληκη anagnostria!

Pellegrina said...

Χρονια Πολλ΄.Πολυ ωραία ιδέα η μετάφραση.

Πάπισσα Ιωάννα said...

Anagnostria,
ευχαριστώ για τα θερμά-σου λόγια.
Λέω και ξαναλέω ότι το κίνητρο και η ποιότητα ενός βιβλιόφιλου ιστολογίου όπως το δικό-μου εξαρτάται από τη στάθμη και των άλλων ομόθεμων μπλογκ. Επομένως, η αξία της anagnostrias δυναμώνει τη φιλαναγνωσία σε γενικό επίπεδο.
Και πάλι χιλιόχρονη
και καλοτάξιδο το βιβλίο-σου
Πατριάρχης Φώτιος

Πάπισσα Ιωάννα said...

Δημήτρη,
ευχαριστώ για τις ευχές, για την ενθάρρυνση, για το βιβλίο που μου έστειλες.
Καλοτάξιδο
Πατριάρχης Φώτιος

Πάπισσα Ιωάννα said...

Pellegrina,
ήσουν και είσαι η πιο πιστή-μου φαν
και σ' ευχαριστώ ιδιαίτερα, κυρίως επειδή τα σχόλιά-σου είναι πάντα δυναμίτης σκέψης.
Ελπίζω όντως η μετάφραση να ανοίξει νέους ορίζοντες συνομιλίας.
Πατριάρχης Φώτιος

Librofilo said...

Πολλές ευχές για μακροημέρευση του blog ακόμα περισσότερες αναγνώσεις.

Πάπισσα Ιωάννα said...

Librofilo,
ευχαριστώ για τις ευχές, ευχαριστώ που υπάρχεις. Ισχύει ό,τι είπα και προηγουμένως: κάθε ιστολόγιο δίνει δύναμη στα άλλα.
Πατριάρχης Φώτιος

Anonymous said...

Στους πέντε μήνες που περνώ από εδώ, συμφώνησα, διαφώνησα κλπ, αλλά κυρίως έμαθα -άμεσα και έμμεσα.
Εύχομαι λοιπόν, με Δύναμη και Έμπνευση να συνεχίσει το ΒΙΒΛΙΟΚΑΦΕ επί πολύ πολύ μακρόν, ως τόπος όπου μοιράζεστε μαζί μας Δώρα του νου και της ψυχής.

Ελ,Ελ

Πάπισσα Ιωάννα said...

Ελ,Ελ.
ευχαριστώ για τις ευχές.
Σαν να κάνω κυβέρνηση και μου εύχεστε όλοι μακροημέρευση... Μακριά από μένα τέτοια μακροημέρευση.
Το σημαντικό είναι που εγώ ζω μέσα από τα βιβλία, και το Βιβλιοκαφέ είναι ένα βήμα να μοιραστώ με άλλους βιβλιολάτρες το πάθος-μου.
Γι' αυτό αντεύχομαι να γινόμαστε όλοι κάθε τόσο μεστότεροι και συνειδητότεροι βιβλιόφιλοι.
Πατριάρχης Φώτιος

Θεοδώρα Βαγιώτη (Filoteo) said...

Χρόνια πολλά, να διαβάζουμε έτσι πάντα και να επικοινωνούμε...καλή συνέχεια για όσο περισσότερα χρόνια γίνεται.

Πάπισσα Ιωάννα said...

Filoteo,
ευχαριστώ για την παρουσία-σου, για τα σχόλιά-σου, για την άυλη ενίσχυση που μου δίνεις.
Πατριάρχης Φώτιος

Anonymous said...

Τα βιβλιοφιλικά ιστολόγια έχουν κατακτήσει μια θέση στην καρδιά των αναγνωστών. Εύχομαι η όλη προσπάθεια να συνεχιστεί και θα ήθελα να σας συγχαρώ για το κουράγιο και την υπομονή σας, αλλά και για τη σπουδαία ιδέα της μετάφρασης που μπορεί να δώσει μια μικρή ώθηση στην εξωστρέφεια της ελληνικής λογοτεχνίας.
Καλή και δημιουργική συνέχεια

Δώρα Κασκάλη

Κατερίνα Μαλακατέ said...

Χρόνια πολλά Πατριάρχα μου, να τα εκατοστήσει το Βιβλιοκαφέ, που είναι μια από τις πιο όμορφες γωνιές του βιβλιοφιλικού διαδικτύου.

NO14ME said...

Καλόχρονο το ιστολόγιο σας Πατριάρχα!

Pellegrina said...
This comment has been removed by the author.
Sue G. said...

Χρόνια πολύ καλά, αγαπητέ Πατριάρχα, και γεμάτα πλούσιες αναγνωστικές γεύσεις. Μακρά συνέχεια, εύχομαι!

Πάπισσα Ιωάννα said...

Δώρα,
ο συγγραφέας και ο αναγνώστης είναι αλληλένδετοι. Ευχαριστώ για τις ευχές, ευχαριστώ για τις επισκέψεις.
Πατριάρχης Φώτιος

Πάπισσα Ιωάννα said...

Κατερίνα,
να είσαι καλά και καλές αναγνώσεις.
Τα ιστολόγια που αγαπούν το βιβλίο αγαπούν και την ανταλλαγή απόψεων και ενδιαφέρονται να δουν το ένα από το άλλο διαφορετικές ερμηνείες και αναγνωστικές στάσεις.
Πατριάρχης Φώτιος

Πάπισσα Ιωάννα said...

ΝΟ14ΜΕ,
ευχαριστώ για τις ευχές.
Μ' αρέσουν οι φωτογραφίες που βγάζεις τα εξώφυλλα των βιβλίων κι αν κάποια στιγμή το υιοθετήσω κι εγώ θα είναι χάρη σε σένα.
Καλές αναγνώσεις
Πατριάρχης Φώτιος

Πάπισσα Ιωάννα said...

Sue,
κάθε ανάγνωση και μία γεύση. Αλλού γλυκιά, αλλού ξινή, αλλού γλυκόξινη. Ας είναι ενδιαφέρουσες τουλάχιστον οι νέες εμπειρίες που δίνει το βιβλίο σε κάθε αναγνώστη.
Πατριάρχης Φώτιος

George said...

Και μόνο ότι θα κάνω μια γρήγορη "βόλτα" καθημερινά για να ελέγξω πιθανή νέα ανάρτηση στο Βιβλιοκαφέ, μου φτιάχνει το κέφι. Ευχαριστώ, Πατριάρχα!

Πάπισσα Ιωάννα said...

George,
πολύ ενθαρρυντικό το σχόλιό-σου.
Ευχαριστώ
Πατριάρχης Φώτιος

NYT Review of Books said...

Τις καλύτερες ευχές μου!!

Πάπισσα Ιωάννα said...

NYTimes,
ευχαριστώ. Οι ευχές-σου θα πραγματοποιηθούν αν εσύ όπως και άλλοι συνεχίσετε να συμμετέχετε στις συζητήσεις-μας δίνοντας τροφή στη σκέψη.
Πατριάρχης Φώτιος