Sunday, June 05, 2011

NOVEL-TRAVELS

Ταξιδέψτε μαζί-μας σε μαγευτικά μέρη χωρίς να σηκωθείτε από την καρέκλα-σας. Δείτε εξωτικούς προορισμούς, επισκεφτείτε απόκοσμους τόπους, περπατήστε στα σοκάκια σαγηνευτικών πόλεων, δοκιμάστε πρωτόγνωρες γεύσεις, μόνο με την ανάγνωση ενός μυθιστορήματος. Μπείτε στις σελίδες-του, δέστε τη ζώνη-σας και ετοιμαστείτε να γνωρίσετε τοποθεσίες που μόνο στην τηλεόραση βλέπετε, αλλά είναι καλύτερο να τους δείτε με τα πολύ πιο πολύχρωμα γυαλιά της φαντασίας.

ΠΑΓΟΙ της ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑΣ
Θα ταξιδέψουμε διαμέσου του Όσλο στο Τρόνχαϊμ κι από εκεί στο παγωμένο Λονγκγέρμπυεν. Θα μείνουμε σε ένα πολυτελέστατο πλοίο στα φιορδ, θα κάνουμε εκδρομές με σκούτερ χιονιού, μπορεί να θαυμάσουμε από κοντά πολικές αρκούδες, θα χαρούμε τις εκτυφλωτικές Solar ακτίνες, θα δούμε πολλές άσπρες μέρες… κι όλα αυτά με οδηγό-μας τον Σκοτσέζο Ian McEwan.
ΧΩΡΙΑ της ΕΣΘΟΝΙΑΣ
Στις αφανείς εκτάσεις της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας, λίγο μακριά από την πρωτεύουσα Τάλιν μπορούμε να ζήσουμε λίγες μέρες αγροτουρισμό κοντά στους φιλικούς Εσθονούς χωρικούς. Η ιστορία του τόπου, στενά συνυφασμένη με τον ρωσικό, γερμανικό και σκανδιναβικό περίγυρο είναι σε ημερήσια διάταξη, μαζί με τη λιτή αλλά πρωτόγνωρη κουζίνα. Βιώστε την κάθαρση από την καθημερινότητα με ξεναγό-μας τη Φινλανδή Sofi Oxanen.
ΔΑΣΗ του ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ
Η Λατινική Αμερική δεν αξίζει μόνο για τον ισπανικό πολιτισμό, αλλά και για τα εξωτικά μέρη των άβατων έως πρόσφατα οχθών του Αμαζονίου. Θα ξεκινήσουμε από τη Λίμα και θα περιπλανηθούμε στη ζούγκλα του Άλτο Ουρουμπάμπα και στη λίμνη Γιαρινακότσα, στην υπέροχη βλάστηση της Πουκάλπα, στα χωριά της φυλής Ματσιγκένγκα και θα ακούσουμε τον άνθρωπο που έλεγε ιστορίες. Αρχηγός της αποστολής-μας θα είναι ο Νομπελίστας συγγραφέας από το Περού Mario Vargas Llosa.
ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Το ταξίδι-μας ξεκινάει από την Αθήνα μέχρι το αεροδρόμιο του Βερολίνου, το Tegel. Θα περιπλανηθούμε στο Mitte, θα κάνουμε βόλτα στη Friedrichstrasse, θα επισκεφτούμε φυσικά το Τείχος, θα πάμε βόλτα στα πάρκα και τις λίμνες, θα δούμε τα μουσεία και τα παλάτια. Αν είσαι Έλληνας, πώς να κρυφτείς σε έναν προορισμό που όλοι σε αναγνωρίζουν; Ξεναγός-μας η Αμάντα Μιχαλοπούλου που έχει μείνει επτά χρόνια εκεί και γνωρίζει τα μυστικά της πόλης.
ΨΑΡΟΧΩΡΙΑ της ΦΙΕΛΜΠΑΚΑ
Η Σουηδία δεν είναι μόνο οι μεγάλες ιστορικές πόλεις της Στοκχόλμης και του Γέτεμποργκ αλλά και πανέμορφα ψαροχώρια σαν αυτό της Φιελμπάκα. Απλοί αλλά φιλόξενοι κάτοικοι, μέρη όπου η θάλασσα ενώνεται αρμονικά με τη στεριά, γραφικά σπίτια αλλά και φιλήσυχοι δρόμοι. Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα και ένα πτώμα μπορεί ακόμα και τη ζωή των τουριστών-αναγνωστών να την αλλάξει και να την εξιτάρει. Όταν βρίσκεται νεκρή η παγωμένη πριγκίπισσα, τότε η Camilla Läckberg είναι το κατάλληλο πρόσωπο, που ξέρει την περιοχή και τους ανθρώπους-της, για να μας ξεναγήσει.

Πατριάρχης Φώτιος

6 comments:

Pellegrina said...

σε τι χρησιμεύουν αυτα τα βιβλία την εποχή του διαδικτύου;

Πάπισσα Ιωάννα said...

1. Το ζήτημα δεν είναι να μάθεις. Είναι είτε να ζήσεις μέσα στις σελίδες των βιβλίων τον τόπο, αν δεν τον έχεις επισκεφτεί ποτέ, είτε να τον ξαναθυμηθείς με τα μάτια ενός άλλου, αν ήδη έχεις βρεθεί σ' αυτόν.
2. Ο λόγος είναι πιο ανοικτός στη δημιουργική φαντασία και στις επινοήσεις του νου από την εικόνα. Επομένως, το βιβλίο σου δίνει την ευκαιρία να ταξιδέψεις στη δική-σου εκδοχή του προορισμού.
3. Μα είναι λογοτεχνία. Μετράει η πλοκή, η δράση, η ατμόσφαιρα, τα πρόσωπα, που απλώς εντάσσονται σε ένα τοπίο, πραγματικό ή φανταστικό. Αν το ίδιο το τοπίο έχει και αλληγορικό ή άλλο χαρακτήρα, τότε κι αυτό αναρριχάται έξω από τις τυπωμένες σελίδες σαν έννοια, πέρα από την οπτικοποίησή-του.
4. ...

Με την αξιοπιστία ενός μεγάλου ταξιδιωτικού οργανισμού
Καλό-σας ταξίδι
Πατριάρχης Φώτιος

Pellegrina said...

δεν ειχα καταλάβει οτι μιλάς για λογοτεχνία. Νομιζα οτι προκειται για ταξιδιωτικά βιβλία (Κι εγώ λ ό γ ο εννοούσα, όχι εικόνα. Τα σάιτ που μιλάνε για διάφορα μερη ειναι ατελειωτα, με το μεγα προσόν να ανανεώνονται)

Pellegrina said...

ξαναδιαβασα περι τινος πρόκειτια. τελικα΄ε ι ν α ι ταξιδιωτικα βιβλια, γραμμενα από λογοτεχνες. Αρκετά εμπορικά βιβλία, που μπορούν να ενδιαφερουν κα΄ποιον που δνε διαμοφώνει ευκολα προσωπικη ματιά. Ομολογω οτι θα με ενδιέφεραν μονο αν με ενδιιέφερε για προσωπικούς λόγους ο ταξιδιώτηε, οχι το μέρος. Για το μερος, μουα ρκει η δική μου ματιά

υγ: εχω διαβάσει το Δούναβη του Μάγκρις, ολόκληρο! Ομολογώ οτι ηταν ωραίο, αλλά ψιλοκουράστηκα (επίσης ειναι ενα ταξίδι που πολυ θα ηθελα βεβαια να κάνω, αλλά το βλέπω δύσκολο!)
οσο για τις λευκές νυχτες, τις προτιμώ στην Αγία Πετρούπολη.

Πάπισσα Ιωάννα said...

Κανένα από αυτά τα βιβλία δεν έχουν ταξιδιωτικό χαρακτήρα. Όταν θα αρχίσω να τα παρουσιάζω, θα φανεί ότι έχει (το καθένα) ιδιαίτερο χρώμα, αλλά καθόλου φυσιολατρικό/τοπιογραφικό/περιηγητικό.
Πιο πολύ εγώ βρήκα πως ταξίδεψα με αυτά.
Πατριάρχης Φώτιος

Pellegrina said...

ε τοτε τι μας μπερδεύεις; :)