Saturday, October 25, 2008

Αποτελέσματα Στατιστικής για τη Βιβλιοφιλία

Αποτελέσματα για ... βιβλιοκαταβροχθείς!

Καταρχάς, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν. Ξέρω καλά πως δεν είμαστε αντιπροσωπευτικό δείγμα και πως δεν έχουμε όλοι την πλέον αντικειμενική γνώμη για τον εαυτό μας. Τα αποτελέσματα τουλάχιστον δείχνουν τάσεις στους κύκλους των βιβλιόφιλων μπλογκς.
Απάντησαν 13 άτομα:
1. Goloib
2. Pellegrina
3. Ναυτίλος
4. Πόλυ Χατζημανωλάκη
5. Anagnostria
6. Εύα Στάμου
7. Kafeini
8. Παναγιώτης Κονιδάρης
9. Λάκης Φουρουκλάς
10. Akamas
11. Κοπρόγατα
12. Πατριάρχης Φώτιος
13. Αλέξανδρος

Ακολουθούν λίστες με τους μέσους όρους ανά ερώτημα:

1. Τι είδους βιβλία διαβάζετε (σε ποσοστό);

α. λογοτεχνικά: 62,5 %
β. ιστορικές μελέτες: 10 %
γ. ψυχολογικά: 4 %
δ. επιστημονικά άλλων επιστημών πλην των παραπάνω: 17 %
ε. θρησκευτικά: 1 %
ς. άλλου είδους: 5,5 %

2. Τι είδους λογοτεχνία διαβάζετε (σε ποσοστό);

α. ελληνική πεζογραφία: 34 %
β. ξένη πεζογραφία: 50 %
γ. ποίηση: 12%
δ. θέατρο: 4 %

3. Πόσα βιβλία διαβάζετε περίπου τον μήνα; (πολλαπλή επιλογή)

Κάτω από 2: 0
3-5: 6
6-10: 7
Πάνω από 10: 1

4. Πόσες ώρες διαβάζετε βιβλία κατά μέσο όρο την ημέρα; (πολλαπλή επιλογή)

Κάτω από 0,5 ώρα: 0
0,5 – 1 ώρες: 0
1 – 2 ώρες: 8
Πάνω από 2 ώρες: 5


5. Πού διαβάζετε; (σε ποσοστό)

α. στο σπίτι σας: 80%
β. στη δουλειά: 8 %
γ. στα μέσα συγκοινωνίας: 3 %
δ. σε ανοικτούς χώρους: 4 %
ε. αλλού: 5 %

6. Από πού προμηθεύεστε τα βιβλία σας; (σε ποσοστό)

α. βιβλιοπωλεία (καταστήματα ή ηλεκτρονικά): 86 %
β. δανειστικές βιβλιοθήκες: 10 %
γ. φίλους και γνωστούς: 4 %
δ. με άλλους τρόπους: 0

7. Τι σας επηρεάζει ώστε να αποφασίσετε να διαβάσετε ένα βιβλίο; (σε ποσοστό)

α. κριτικές εφημερίδων: 20 %
β. ιστολόγια: 14 %
γ. γνώμες φίλων: 7 %
δ. το όνομα του συγγραφέα και τα προηγούμενα βιβλία του: 26 %
ε. οι βραβεύσεις του: 0,5 %
ς. οι πωλήσεις του: 0
ζ. η ανάγνωση του οπισθόφυλλου: 18,5 %
η. κάτι άλλο: 14 %

8. Με τι κριτήρια κρίνετε ένα βιβλίο, καθώς το διαβάζετε; (σε ποσοστό)

α. την πλοκή και αφηγηματικές αρετές: 25 %
β. το θέμα και χειρισμός του: 28,5 %
γ. τη γλώσσα και το ύφος: 19,5 %
δ. τους χαρακτήρες και η ψυχογράφησή τους: 10,5 %
ε. την πρωτοτυπία του που σε αιφνιδιάζει: 10 %
ς. κάτι άλλο: 6,5 %

9. Όταν διαβάζετε, αναζητείτε «βοήθεια»; (σε ποσοστό)

α. συζητήσεις με φίλους: 12,5 %
β. κριτικές, μελέτες, παρουσιάσεις ιστολογίων κ.ο.κ.: 22,5 %
γ. κάτι άλλο: 0
δ. τίποτα: 65 %

10. Πόσο συχνά αποφασίζετε να παρατήσετε ένα βιβλίο πριν το τελειώσετε; (πολλαπλή επιλογή)
α. πολύ σπάνια: 3
β. ελάχιστες φορές: 6
γ. μερικές φορές: 4
δ. συχνά: 0

Συμπεράσματα:
Τα συμπεράσματα αναφέρονται στους θαμώνες του Βιβλιοκαφέ και μόνο, αφού, όπως είναι φυσικό, αν γινόταν η δημοσκόπηση αυτή σε ένα λ.χ. ιστορικό ιστολόγιο, θα είχαμε άλλα αποτελέσματα.
1) Η λογοτεχνία κερδίζει τη μερίδα του λέοντος στις προτιμήσεις των βιβλιόφιλων. Οι φίλοι του Πατριάρχη είναι …αθεόφοβοι, αφού δεν διαβάζουν θρησκευτικά έργα, και ασχολούνται με την επιστήμη, φαντάζομαι ως ευρύτερη ή ειδικότερη παιδεία.
2) Η πεζογραφία κυριαρχεί σε σχέση με την ποίηση και το θέατρο, όπως είναι φυσικό σε μια κοινωνία που παραγκωνίζει την ποίηση προς όφελος κυρίως του μυθιστορήματος. Η ξένη λογοτεχνία είναι υπέρτερη σε επιλογές (50 %) σε σχέση με την ελληνική (34 %), γεγονός που χρήζει σχολιασμού.
3-4) Με 5-7 βιβλία κατά μέσο όρο και τουλάχιστον πάνω από μία ώρα τη μέρα διάβασμα, βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο σε σχέση με τους υπόλοιπους Έλληνες. Μήπως είμαστε Φιλανδοί;
5) Στο μεγαλύτερο ποσοστό διαβάζουμε στο σπίτι μας. Τα μέσα συγκοινωνίας δεν προτιμώνται (γενικά ή ειδικότερα για διάβασμα;), ενώ ούτε το Βιβλιοκαφέ μας (ή άλλο καφενεδάκι) χρησιμοποιείται για αυτό το σκοπό. Μήπως εκεί απλώς συζητάμε;
6) Δυστυχώς για την ελληνική κοινωνία, οι βιβλιοφάγοι της σαν κι εμάς αναγκάζονται να αγοράσουν τα βιβλία τους, αφού ο δανεισμός υστερεί κατά πολύ.
7) Τα ποσοστά εδώ είναι εξαιρετικά μοιρασμένα: μετράει πολύ το όνομα και η ποιότητα του συγγραφέα ως άξονας που δημιουργεί προσδοκίες για το νέο του βιβλίο. Σχεδόν το ίδιο επηρεάζουν οι κριτικοί των εφημερίδων αλλά και η προσωπική γνώμη από το οπισθόφυλλο (και ίσως το ξεφύλλισμα), ενώ τα ιστολόγια συνεισφέρουν κι αυτά με τη σειρά τους. Το θετικό είναι ότι δεν εμπιστευόμαστε τα μπεστ-σέλερ…
8) Μοιρασμένες οι απαντήσεις εξίσου: ο αναγνώστης δεν επιμένει μονόπλευρα σε ένα χαρακτηριστικό του βιβλίου, αλλά τον ενδιαφέρει πρώτιστα το θέμα (δεν έχουν εξαντληθεί ήθελα να ’ξερα;), η πλοκή και η αφήγηση, η γλώσσα και το υφολογικό ντύσιμο.
9) Η πιο παρεξηγημένη ερώτηση: διαβάζουμε ένα βιβλίο και δεν μπαίνουμε στον πειρασμό να ψάξουμε στο διαδίκτυο για άλλες γνώμες ή να μιλήσουμε με φίλους που το διαβάζουν παράλληλα ή το έχουν ήδη διαβάσει; Έτσι, φαίνεται αφού οι περισσότεροι (65 %) δεν το πολυψάχνουν, ενώ αρκετοί (35 %) διασταυρώνουν την άποψή τους με γνώμες τρίτων.
10) Παρατάμε το βιβλίο από σπάνια έως (στη χειρότερη περίπτωση) μόνο μερικές φορές. Είμαστε συντηρητικοί; Πείσμονες; Ευγενικοί; Υπομονετικοί; Κάνουμε καλές επιλογές; Σεβόμαστε υπερβολικά τον μόχθο του άλλου; Αρνούμαστε να πιστέψουμε ότι ξοδέψαμε άσκοπα τα λεφτά μας;
Πατριάρχης Φώτιος

19 comments:

Eva Stamou said...

Καλησπέρα Πατριάρχη.

Πολύ ενδιαφέροντα τα συμπεράσματα της στατιστικής.

Όσον αφορά τα μέσα συγκοινωνίας στη χώρα μας δεν θα έλεγα ότι προσφέρονται για ανάγνωση βιβλίων. Σύμφωνα με την δική μου εμπειρία ούτε και τα καφέ προσφέρονται για σοβαρό διάβασμα αφού η δυνατή μουσική δεν επιτρέπει παρά το ξεφύλλισμα μιας εφημερίδας. Στην Αγγλία όπως και σε άλλες Ευρωπαικές χώρες είναι πιο εύκολο να διαβάσει κάποιος για παράδειγμα στο τρένο γιατί είναι κάτι που συνηθίζεται ευρέως και συνεπώς ο κόσμος είναι πιο διακριτικός κι επικρατεί αρκετή ησυχία.

Όσο για τις δανειστικές βιβλιοθήκες δεν μου φαίνεται περίεργο που τόσο λίγοι από εμάς τις χρησιμοποιούν, γιατί όπως επισημαίνεις ο θέσμος δεν είναι καθόλου ανεπτυγμένος στην Ελλάδα.

Για το θέμα του αν πρέπει να ολοκληρώνουμε όποιο βιβλίο ξεκινάμε να διαβάσουμε η γνώμη μου είναι ότι αρκετοί άνθρωποι ίσως έχουν την εντύπωση ότι προσπαθώντας να τελειώσουν ένα βαρετό ή αδιάφορο βιβλίο κερδίζουν κάτι -έστω και την ικανοποίηση ότι ολοκλήρωσαν αυτό που ξεκίνησαν- ενώ ουσιαστικά χάνουν πολύτιμο χρόνο. Το θέμα δεν είναι να διαβάζουμε όλα τα βιβλία που επιλέξαμε ως την τελευταία σελίδα, αλλά να ξέρουμε για ποιό λόγο δεν ολοκληρώσαμε κάποια από αυτά.

Πάπισσα Ιωάννα said...

Εύα,
συμφωνώ και επαυξάνω. Φυσικά, επειδή το μετρό δεν έχει πολύ μεγάλες σε μήκος γραμμές, λίγοι προλαβαίνουν να καθίσουν και να απορροφηθούν από ένα βιβλίο. Άσε τα λεωφορεία. Άσε που ο Αθηναίος προτιμά το αυτοκίνητό του.
Δεν ξέρω τι γίνεται με τα ΚΤΕΛ και τα τρένα.
Όσον αφορά στα βιβλία που δεν μας αρέσουν βρισκόμαστε συχνά στο εξής δίλημμα: α) το συνεχίζω μήπως και κάτι αλλάξει ή για να έχω μετά ολοκληρωμένη γνώμη ή β)το αφήνω, για να διαβάσω κάτι άλλο, ώστε να μην χάνω άδικα τον χρόνο μου, αλλά νιώθω και τύψεις που δεν θα ξέρω τι θα πω αν με ρωτήσουνε...
Από τώρα κι εξής θα αναρτώ ποστ για μισοδιαβασμένα βιβλία!!! Μπορώ όμως να τεκμηριώνω επαρκώς όσα θα λέω;;;
Πατριάρχης Φώτιος

Anonymous said...

Πολύ ενδιαφέροντα τα συμπεράσματά σας Πατριάρχη μου. Μην παραξενεύεστε για τα υψηλά ποσοστά αναγνωσιμότητας που παρουσιάζονται στους αναγνώστες του blogs σας, ξεχνάτε ότι πρόκειται για ένα βιβλιοφιλικό καφενείο και όλοι όσοι ερχόμαστε εδώ είμαστε βιβλιόφιλοι. Από εκεί και πέρα θα ήθελα να σταθώ στο θέματου δανεισμού των βιβλίων. Στην Ελλάα δεν υπάρχουν δανειστικ΄ς βιβλιοθήκες και όσες υπάρχουν λειτουργούν ως επί το πλείστον πρωινές ώρες που όλοι δουλεύουμε, ενώ προσωπικά τις περισσότερες φορές που δάνεισα βιβλίο σε φίλο το έχασα. Κάποιες ανάλογες εμπειρίες έχουμε όλοι και αυτός είναι και ο λόγος που αποφεύγουμε τον δανεισμό βιβλίων σε φιλους.

Πάπισσα Ιωάννα said...

Ακάμαντα,
έτσι είναι. Ο δανεισμός στην Ελλάδα είναι μια ανεφάρμοστη εμπειρία...
Να προσθέσω και κάτι άλλο: ας υποθέσουμε ότι υπήρχαν πολλές και ενημερωμένες βιβλιοθήκες. Μπορούν να προμηθεύονται άμεσα τα καινούργια βιβλία ή θα περιμένουμε καιρό και θα καλυπτόμαστε μόνο με τα κλασικά;
Όποιος ξέρει τι συμβαίνει αλλού, να μας ενημερώσει...
Πατριάρχης Φώτιος

lakis said...

Όπως είπες: μικρό το δείγμα, κι έτσι δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Αν καθόμασταν ο καθένας ν' αναλύσει τις απαντήσεις του θα γινόταν μια μεγάλη και δίχως (ορατό) τέλος συζήτηση. Καλύτερα έτσι. Μέρα καλή

Πάπισσα Ιωάννα said...

Λάκη,
δεν χρειάζεται να αναλύσει κανείς τις δικές του προθέσεις. Καλύτερα να δούμε το δείγμα και να αναρωτηθούμε για το σύνολο.
Τι λες;
Πατριάρχης Φώτιος

Πόλυ Χατζημανωλάκη said...

Μα δεν πρόκειται για δείγμα εφόσον όλοι παραδεχόμαστε ότι δεν αντιπροσωπεύει ένα ομογενές σύνολο. Κατά κάποιο τρόπο η στατιστική που έγινε είναι ένας μέσος όρος των προτιμήσεων των θαμώνων του καφέ σας με περιγραφικά σχόλια σε κάθε πεδίο.
Αυτός ήταν ο σκοπός της και δεν πιστεύω ότι κανείς περίμενε κάτι διαφορετικό. Ακόμα και έτσι, ως καταγραφή για εσωτερική κατανάλωσή έχει ενδιαφέρον, μια και οι απαντήσες είναι δημόσιες και μπορεί κανείς να διαβάσει τι απάντησε έκαστος των θαμώνων σας, αλλά και τα δικά σας συμπεράσματα.

Pellegrina said...

κατι για το δανεισμό: εγώ έχω βρει τη βιβλιοθήκη του δήμου στο σταθμό Λαρίσης. Γίνεσαι μέλος με την τυατότητα κι έν αλογαριασμό που δέιχνει τη διέυθυνσή ου, όπως στα βιντεοκλάμπ. Δανεισμό μέχρι δύο βιβλία για 5 με΄ρες με δυνατότητα ανανέωσης για μια εβδομ'αδα. Ευγενικοί υπάλληλοι, λίγο βαρεμενοι από τη μοναξιά τους, και ωράριο που τρεις μερες τη βδομάδα επεκτείνεται ως το απόγευμα στις 5 (μέγα κατόρθωμα για την Ελλάδα) Δεν εχει τα πολύ καινούργια βιβλία, αλλά αυτά που εχει είναι επαρκή για να ικανοποιήσουν ποιοτικά αναγνωστικά ενδιαφέροντα -και αρκετά σύγχρονα. Ακριβώς στην έξοδο του ΜΕΤΡΟ. Εχει και ωραίο, φωτεινό και ήσυχο αναγνωστήριο. επίσης πλούσια βιβλιογραφία για την ιστορία, αρχιτεκτονική, οδωνύμια κλπ της Αθήνας.

Pellegrina said...

διόρθωση: μέχρι δύο βιβλία για 15 (δεκαπέντε) μέρες

Anonymous said...

Γεια σας..
Με λένε Μαίρη και ήθελα να προσθέσω ένα σχόλιο για το λόγο που αφήνεις ένα βιβλίο μισοτελειωμένο..Επειδή μου έτυχε μία φορά, απλά ένιωσα τύψεις που δεν απέκτησα ποτέ μια ολοκληρωμένη άποψη για το συγκεκριμένο βιβλίο, αλλά από την άλλη δεν άντεχα να χάνω και άλλο το χρόνο μου διαβάζοντας τα ίδια πράγματα, ενώ υπάρχουν βιβλία που σου δίνουν περισσότερα..

Anonymous said...

Πράγματι πολύ ενδιαφέροντα τα αποτελέσματα της έρευνας.

Όλα τα σενάρια στο 10ο συμπέρασμα είναι πολύ πιθανά!

Πάπισσα Ιωάννα said...

Πόλυ,
μια απλή καταγραφή που θα θέλαμε να είναι αντιπροσωπευτική, αλλά όλοι ξέρουμε ότι αφορά τη μικρή μας παρέα που πίνει τον καφέ της στο καφενεδάκι μας.

Pellegrina,
είχα κι εγώ μια μικρή δημοτική βιβλιοθήκη, που την εξάντλησα γρήγορα ως προς τα βιβλία που με ενδιέφεραν. Μετά βρήκα μια άλλη αλλά κι αυτή τελείωσε σχετικά γρήγορα. Είναι που δεν επιδιώκω πλέον τα κλασικά αλλά με ενδιαφέρουν πολύ τα σύγχρονα. Κι εκεί δεν βρίσκω αποθέματα.

Νεφέλη και Ένα βιβλίο στο δίχτυ,
καλωσορίσατε στο καφέ μας. Η στατιστική μπορεί να γίνει αφορμή για περαιτέρω συζητήσεις, όχι μόνο εδώ αλλά και σε άλλες αναρτήσεις που θα ακολουθήσουν. Παρατώ το βιβλίο σημαίνει ότι αποφασίζω -έστω και λίγο αργά- να μην το επιλέξω για διάβασμα, όπως δεν επέλεξα και πολλά άλλα, χωρίς καν να τα ανοίξω. Πρέπει να νιώθω τύψεις; Όχι!

Να είστε όλοι καλά.
Πατριάρχης Φώτιος

Anonymous said...

Πατριάρχη μου τώρα που βγάλαμε και τα αποτελέσματα από την δημοσκόπηση είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή για το επόμενο βιβλίο της λέσχης.

Πάπισσα Ιωάννα said...

Ακάμαντα,
σ' ευχαριστώ για την προθυμία και την παρότρυνση. Είμαι λίγο επιφυλακτικός, γιατί δεν υπάρχει συναίνεση, αλλά θα το ξανασκεφτώ...
Να είσαι καλά.
Πατριάρχης Φώτιος

Unknown said...

kαλημέρα! πειράζει να πω τη γνώμη μου;
βιβλιοφιλία
το μόνο προσωπικό που μου θυμίζει αυτή τη λέξη, είναι ότι για να φύγω από ένα σπίτι όταν πήγαινα επισκέψεις με τη μαμά μου, έπρεπε ντε και σώνει να μου δώσουνε το βιβλίο που διάβαζα και δεν είχα τελειώσει:)
διαβάζω διαφόρων τύπων βιβλία...
ναι λογοτεχνικά, ναι πεζογραφία, ποίηση, ναι καμιά φορά θεωρία λογοτεχνίας, ναι ιστορία, ναι καμιά φορά ψιλοεπιστημονικά...
γιατί; εν μέρει για τη δουλειά μου, που έχει σχέση με τα βιβλία, εν μέρει έτσι, για προσωπικές αναζητήσεις. αλλά δεν υπάρχουν σαφείς διαχωρισμοί, είναι αδύνατον.
πάντως, όταν μπαίνω σε μέσο μαζικής μεταφοράς και δεν έχω κάτι στο χέρι μου να διαβάσω, μπορεί να διαβάσω ακόμη και εφημερίδα ...
είναι εντελώς μα εντελώς σπάνιο να φτάσω σ'ένα βιβλίο μέχρι το τέλος!
πρέπει να μην το έχω καταλάβει καθόλου και να αναζητώ μανιωδώς το μήνυμα που δε βρίσκω ούτε στην τελευταία σελίδα, κι έτσι φτάνω στο τέλος πεινώντας ακόμη, ή να μου έχει αρέσει εντελώς εξαιρετικά και να μην έχω καταλάβει πού με πάει και να το χαίρομαι (υπάρχουν και μερικά βιβλία που έχει τύχει να συχαθώ βέβαια, και τα παρατάω έτσι κι αλλιώς, όπως, ας πούμε ο περίφημος 'αλχημιστής', από τα χειρότερά μου)
η γοητεία του μισοτελειωμένου είναι κάτι το εντελώς μαγικό για τη σχέση μου με τα βιβλία
(γενικώς, ό,τι κάνω παντού μισοτελειωμένο είναι σε όλα τα επίπεδα).
γιατί διαλέγω ένα βιβλίο;
πολλοί λόγοι
το πιο χαρακτηριστικό είναι όταν φτάνω στο τέλος ενός δικού μου βιβλίου, έχω ανάγκη να διαβάσω κάτι εντελώς διαφορετικό, για να οριοθετήσω καλύτερα πού βρίσκομαι...
'βιβλιοφιλία'...
δε νομίζω να μου ταιριάζει η λέξη, αλλά 'βιβλία', είναι σαν να λες 'άνθρωπος', 'παιδί', 'οικογένεια', 'ορφάνια', 'μοναξιά', 'δίοδος', κλπ κλπ.
εντελώς ανθρώπινα πράματα...
την καλημέρα μου και συγγνώμη που σας την έπεσα έτσι στο άσχετο!

Πάπισσα Ιωάννα said...

Ανώνυμη φίλη,
το Βιβλιοκαφέ είναι ανοικτό για όλους, και για όσους καταβροχθίζουν τα βιβλία μέχρι το κόκαλο αλλά και γι' αυτούς που διαβάζουν ήσυχοι στο τραπεζάκι τους αλλά πάντα το γκαρσόνι (δηλαδή εγώ!) βρίσκει μισοτελειωμένο το βιβλίο...
Να είσαι καλά.
Πατριάρχης Φώτιος

Unknown said...

agapητέ μυριόβιβλε πατριάρχη, δεν είμαι ανώνυμη. απλώς έχω πολύ μικρό όνομα, μια παυλίτσα όλο κι όλο, είμαι κοντορεβυθούλης αλλα όχι ανωνυμούλης (και μάλιστα θηλυκού γένους)! ευχαριστώ για τη φιλοξενία!
θα τα λεμε ελπ΄ζω!

Πάπισσα Ιωάννα said...

-,
στο Βιβλιοκαφέ χωράνε πολλοί, γιατί όχι και ένα σημείο στίξης.
Κι εγώ ελπίζω να τα λέμε.
Πατριάρχης Φώτιος

Prova said...

Σημερα ανακαλυψα το μπλογκ και παρολο που ειναι μερα αφιερωμενη σε μικροδουλειτσες δεν μπορω να σταματησω να το ξεφυλλιζω!

Πρωτο σχολιο λοιπον εδω :)

Διαβαζω κυριως λογοτεχνικα βιβλια αφου καθημερινα διαβαζω ιατρικου περιεχομενου.
Βρισκομαι στο εξωτερικο κι ετσι διαβαζω κυριως ξενη λογοτεχνια και σε ξενες γλωσσες.Οταν ομως ειμαι Ελλαδα αγοραζω αυστηρα μονο ελληνες συγγραφεις,κουβαλαω σχεδον παντα καποιο βιβλιο.

Ελλαδα δε μπορω να διαβασω στα ΜΜΜ,γιατι ειναι βρωμικα,γιατι καπνιζουν οι οδηγοι,γιατι φωναζουν και δημιουργειται ενα χαος.Καταφερνω μονο στο λεωφορειο του αεροδρομιου :)Καφετεριες;Ουτε για αστειο και δεν ειναι το προβλημα της μουσικης αλλα η τσιγαριλα!!!
Οταν ομως ειμαι εξω διαβαζω σε ΜΜΜ,αεροδρομιο,γυμναστηριο (αλλοι θαμωνες γελανε και αλλοι ερχονται να μαθουν τι καλο διαβαζω)και φυσικα σπιτι.
Διακοπες επισης θα παρω καποιο βιβλιο,αν ειμαι Ελλαδα εφημεριδα!

Μα το χειροτερο στην Ελλαδα ειναι οι τιμες των βιβλιων!!!!Ειναι απαραδεκτα ακριβα,οσον αφορα τα λογοτεχνικα.Δεν υπαρχουν τσεπης (που να κουβαλας τον τομο),δεν κανουν εκπτωσεις (τον τελευταιο μηνα εχω αγορασει 10 βιβλια με -30%),δεν υπαρχουν προσφορες....ειλικρινα κριμα!Κι οχι δεν ειναι θεμα τσιγκουνιας αλλα αυστηρα πορτοφολιου :(

Δεν ξερω ποσα διαβαζω το μηνα....υπαρχουν στιγμες που η καθημερινιτητα ειναι τοσο κουραστικη που δεν προλαβαινω να ακουμπισω το κεφαλι μου στο μαξιλαρι!Απο την αλλη τον Ιουνιο καταφερα να διαβασω 4,ολα αστυνομικα νουαρ!

Πως διαλλεγω;
Οπισθοφυλλο,ιστολογια,κριτικες,περιεργεια,φιλοι ή δωρα φιλων (τα καλυτερα δωρα μου!!!)
Πολλες φορες εχω αφησει βιβλιο αν δε με ρουφαει...παμε για αλλα!!!Ο χρονος ειναι πολυτιμος και περιορισμενος!

Χαρηκα που σε βρηκα Πατριαρχη,θα περναω συχνα απο δω και περα....εχω να διαβασω τοσα και τοσα θεματα που εχω χασει!!!!