Thursday, June 21, 2007

Cappuccino macchiato: Δημήτρης Μαμαλούκας

Δ. Μαμαλούκας, “Η χαμένη βιβλιοθήκη του Δημήτριου Μόστρα”

Ο Μαμαλούκας επιβεβαιώνει με ένα δεύτερο βιβλίο μεγάλης επιτυχίας –μετά την “Απαγωγή του εκδότη”- ότι ξέρει να δουλεύει την πλοκή και να δένει τα γεγονότα σε ένα άρτιο σύνολο, το οποίο κερδίζει απόλυτα την προσοχή του αναγνώστη. Ο συνδυασμός μυστηρίου και αστυνομικών στοιχείων δράσης με τη βιβλιόφιλη διάθεση μεγάλων έως μανιακών συλλεκτών δίνει ένα έξοχο αμάλγαμα σφιχτής υπόθεσης και ιστορικής περιπέτειας. Η δέση έρχεται να ολοκληρωθεί με σαφή τρόπο και η λύση να μην αφήσει πολλές εκκρεμότητες και αδιέξοδα.
Το έργο δεν είναι ακριβώς αστυνομικό, αφού δεν αναζητούνται οι δολοφόνοι βιαστών (mostri στα ιταλικά), οι οποίοι είναι λίγο πολύ γνωστοί εξ αρχής. Αντίθετα, το βάρος μεταφέρεται στην παράλληλη ιστορία αναζήτησης της περίφημης συλλογής βιβλίων του πραγματικού προσώπου του Δημητρίου Μόστρα. Αφηγηματικά δύο άξονες δένονται εντέλει μεταξύ τους, όπως δένεται το σασπένς με την ιστορική εξιστόρηση. Ο Γ. Ευθυμιάδης στο efthymiades.blogspot.com αναφέρει σχετικά: «Κάθε φορά που επιχειρούσα να εγκαταλείψω το βιβλίο, νά σου στο τέλος του κεφαλαίου ένα «κλείσιμο του ματιού», μια προσήμανση, από αυτές που τινάζουν στον αέρα την ευθύγραμμη αφηγηματική ροή. Και μαζί και τα νεύρα σου! Γιατί ο Μαμαλούκας ξεδιπλώνει το νήμα της αφήγησης γνωρίζοντας πολύ καλά τα αφηγηματικά τρικ που θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον σε ένα λογοτεχνικό αφήγημα, πολύ περισσότερο σε ένα αφήγημα που χαρακτηρίζεται από το σασπένς. Γρήγοροι ρυθμοί, κοφτοί διάλογοι, κινηματογραφική ροή, έξοχα μονοπλάνα…»
Ο Μαμαλούκας σε ένα είδος που εύκολα παράγει μπεστ-σέλλερ -με την αρνητική σημασία- καταφέρνει να κερδίσει τον αναγνώστη θετικά, να τον κάνει να μυηθεί στην πλοκή χωρίς να κατέβει σε εύκολες συνταγές και κοινότοπα μοτίβα.
Εκτός από τον Γ. Ευθυμιάδη με εγκωμιαστικά σχόλια μίλησαν για το βιβλίο οι:
book.attack.gr (7.5.2007)
librofilo.blogspot.com (11.5.2007)
anagnostria.blogspot.com (15.5.2007)
annabooklover.wordpress.com (8.6.2007)
ninac.wordpress.com (10.6.2007)
Τ. Δημητρούλια, “Η Καθημερινή”, 17.6.2007
Μ. Θεοδοσοπούλου, “Το Βήμα”, 17.6.2007

Πατριάρχης Φώτιος
21.6.2007

2 comments:

mamaloukas said...

Αγαπητέ Πατριάρχη, σας ευχαριστώ πολύ για την κριτική σας. Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, οι τελευταίες μέρες ήταν γεμάτες από υποχρεώσεις.
ευχαριστώ και πάλι.

Πάπισσα Ιωάννα said...

Δημήτρη Μαμαλούκα,
να είσαι καλά και να επεξεργάζεσαι όλο και περισσότερο τη γραφή σου.
Πατριάρχης Φώτιος