Monday, June 18, 2007

Ανάμικτος χυμός

diavazo.blogspot.com

Το πιο πλούσιο και πυκνογραμμένο ιστολόγιο κλείνει.
Ελπίζω όντως οι λόγοι να είναι προσωπικοί και ...όχι άλλοι. Να μην οφείλεται δηλαδή σε πιέσεις ή άλλου είδους μαρκαρίσματα. Η απώλεια σε ενημερωτικό και βιβλιοπαρουσιαστικό επίπεδο είναι μεγάλη -κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου.
Προσωπικά δεν συμφωνούσα με πολλά απ' όσα έγραφε. Αυτό δεν με εμποδίζει να δω ότι με την παρουσία του η μπλογκόσφαιρα ήταν πιο πολύμορφη, πλούσια, δυναμική, ανανεωτική, αποφασιστική... Οι καταχωρίσεις του είχαν άποψη, οι απόψεις του είχαν απήχηση, οι ειδήσεις του είχαν ζουμί.
Αν δεν ξανανοίξει -προσωπικά θα ήθελα να επιστρέψει-, ας αναπτυχθούν δυνάμεις στα βιβλιόφιλα μπλογκ που θα δώσουν στον χώρο ουσία.

Πατριάρχης Φώτιος
18.6.2007

7 comments:

Pellegrina said...

Καλησπέρα Πατριάρχη. Πολύ ωραίο από μέρους σας που βάλατε ποστ για τον ρίντερ. Σε πιέσεις δεν θα το έλεγα, δεν μου φαίνεται τύπος που μασάει. Να σιχτίρισε όμως τη μιζέρια είναι μια πιθανότητα. Προσωπικά πιστεύω ότι θα επιστρέψει, γιατί η αγάπη πάντα μας καλεί. Ακόμα κι όταν είναι χωρίς ανταπόκριση. Πόσο μάλλον που η δική του ΕΧΕΙ ανταπόκριση.

Πάπισσα Ιωάννα said...

Το έκαναν άλλοι πριν από εμένα, γιατί όλοι καταλαβαίνουμε πως όσο πιο ποικιλόμορφος είναι αυτός ο ιστολογόκοσμος, τόσο θα επεκτείνεται και θα εμβαθύνει και ο χώρος του βιβλίου.
Έχεις δίκιο ότι μάλλον από απογοήτευση για τη μιζέρια το έκλεισε.
Πατριάρχης Φώτιος

Kafeini said...

Αγαπητέ Πατριάρχη,
Με αφορμή το κείμενό σου να αναφέρω απλά ότι μια τυχαία επίσκεψη στον ‘Αναγνώστη’ ήταν αυτό που με έφερε σε επαφή με τον πολύ σημαντικό χώρο των βιβλιοφιλικών μπλογκ. Το ιστολόγιό του λειτούργησε εκ των πραγμάτων ως σημείο αναφοράς για όσους νοιάζονται για την ελληνική λογοτεχνία. Οι παρουσιάσεις του για μη-δημοφιλή βιβλία παρείχε οξυγόνο σ’ έναν χώρο που ακόμη ασφυκτιά από την μονοτονία των αλληλοβραβευόμενων ομάδων. Κι εγώ μπορεί να διαφώνησα σε συγκεκριμένα θέματα με κάποιες απόψεις του, αλλά δεν νομίζω ότι ο Αναγνώστης (όπως και κάθε σοβαρός μπλόγκερ) σκεφτόταν ότι πρέπει να συμφωνούν μαζί του όλοι όσοι τον διαβάζουν. Ελπίζω, αν δεν ανοίξει το μπλογκ, να βρει κάποιον άλλο, εξίσου γόνιμο, τρόπο για να συνεχίσει να προσφέρει στο χώρο του εμπεριστατωμένου σχολιασμού της ελληνικής λογοτεχνίας.
Καλή δύναμη σε σένα - και τις ευχές μου στο 'Βιβλιοκαφέ' για καλή συνέχεια!
Καφεΐνη

Πάπισσα Ιωάννα said...

Kafeini, αν δεν λειτούργησε ως μήτρα πολλών άλλων ιστολογίων, σίγουρα ο Reader λειτούργησε ως έμπνευση. Και ξαναλέω ότι οι απόψεις του, ασχέτως αν συμφωνούσα ή όχι, έδιναν ποικιλία στο ελληνικό βιβλιοφιλικό τοπίο.
Πατριάρχης Φώτιος

reader's-diggest said...

Πρώτον ευχαριστώ...
Δεύτερον, μερικές φορές ειδικά τώρα που για κάποιους λόγους ξανακοιτάζω πίσω σ' αυτούς τους 17 μήνες δεν συμφωνούσα ούτε εγώ με κάποια πράγματα που είχαν γραφτεί.
Τρίτον, η διαφωνία είναι μητέρα της δημοκρατίας.
Και τέταρτον και σημαντικότερο: Τα βιβλιοφιλικά μπλογκ έχουν μια αυτόνομη δυναμική, είναι εκείνα που φέρνουν νέο αέρα και φρεσκάδα σ' ένα χώρο, εκείνα που έχουν συζητηθεί περισσότερο για τη θεματολογία και την άποψή τους και ο δείκτης τους θα σημειώνει μόνο ανοδικές τάσεις.
Ευχομαι καλή συνέχεια και πάλι ευχαριστώ

Πάπισσα Ιωάννα said...

Reader,
υπάρχω επειδή διαφωνώ και υπάρχεις επείδή διαφωνείς. Ποικίλα νήματα που δένουν από παντού τον χώρο του βιβλίου και φωτίζουν από άλλη γωνία τα τεκταινόμενα σ' αυτόν.
Ελπίζω να εξακολουθείς να υπάρχεις σ' αυτόν τον χώρο με όποιον τρόπο εσύ κρίνεις.
Έρρωσο.
Πατριάρχης Φώτιος

Vlaxos said...

Πολλοί στεναχωρήθηκαν ρε συ Reader και όπως είπε και ο Βιβλιοκαφέ, ελπίζουμε απλώς να ήταν δική σου επιλογή ΚΑΙ ΜΟΝΟ.
Με την σειρά μου τις καλύτερες ευχές για την συνεχεια.
..κάπου εδω γυρω θα είσαι θαρρώ..