Wednesday, June 06, 2007

Χυμός μανταρίνι: Κρατικά βραβεία λογοτεχνίας

Κρατικά βραβεία για το έτος 2005

Και ποιος ασχολείται; Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, που αφορούν σε βιβλία με έτος έκδοσης το 2005!!!!:
- ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ: Τάσος Γαλάτης, «Ανιπτόποδες και σφενδονήτες», Εκδ. Γαβριηλίδης.
- ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ: Γιάννης Καισαρίδης, «Μισάντρα», Εκδ. Κέδρος.
- ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ: Αθηνά Κακούρη, «Θέκλη», Εκδ. Εστία.
- ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΟΚΙΜΙΟΥ-ΚΡΙΤΙΚΗΣ: Αγγέλα Καστρινάκη «Η λογοτεχνία στην ταραγμένη δεκαετία 1940-1950», Εκδ. Πόλις.
- ΒΡΑΒΕΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟΥ-ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ: Χρήστος Σαμουηλίδης, «Γιαννούλης Χαλεπάς», Εκδ. Εστία.
- ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ: Τηλέμαχος Αλαβέρας για το σύνολο του έργου του.

Πολύ σκουριασμένες επιλογές, βγαλμένες από τη ναφθαλίνη. Ειδικά για τον Τηλέμαχο Αλαβέρα, έδειξε ότι τιμούμε όχι το έργο αλλά την επετηρίδα, αφού την αξία του την ξέρουν μόνοι οι ιστορικοί της νεοελληνικής λογοτεχνίας και κανείς άλλος. Οι εφημερίδες ήταν λιτές: Καθημερινή: “Με εξαίρεση ένα δύο βραβεία, η επιτροπή κινήθηκε σε απολύτως συμβατική κατεύθυνση και ως προς τα πρόσωπα και ως προς τα έργα.” (5.6.2007). Έθνος: “Οι περισσότερες επιλογές της κριτικής επιτροπής, όλες κατά πλειοψηφία, μάλλον «οφειλή» σε παλιότερα ονόματα μπορούν να θεωρηθούν.” (Δ. Ρουμπούλα, 6.6.2007). Τα Νέα: “Ο χρόνος, είτε αφορά τη λογοτεχνική ανασύνθεση του παρελθόντος (Αθηνά Κακούρη) είτε την επιστημονική ανασύνθεση της λογοτεχνίας μιας παλαιότερης περιόδου (Αγγέλα Καστρινάκη), είτε έχει να κάνει με τη γήρανση και τη διαδρομή που έχει διανυθεί στην περίοδο μιας ζωής (Γιάννης Καισαρίδης) είτε ακόμη με τη μορφή της αποκατάστασης μιας ιστορικής προσωπικότητας που στην εποχή της αδικήθηκε και περίμενε πολύ μέχρι να δικαιωθεί (Χρήστος Σαμουηλίδης), αποτελεί την κοινή συνισταμένη των επιλογών της κριτικής επιτροπής που ανακοίνωσε χθες τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία.” (Μ. Πιμπλής, 5.6.2007)
Θυμίζω για την ιστορία την επιτροπή: Πρόεδρος: Μαστροδημήτρης Παναγιώτης, Αντιπρόεδρος: Κοπιδάκης Μιχάλης, Μέλος: Ανδρειωμένος Γεώργιος, Μέλη: Σαμουήλ Αλεξάνδρα, Μπουρναζάκης Κώστας, Καπάνταη Ισμήνη, Σοφιανός Κώστας, Λάζαρης Νίκος, Κέζα Λώρη.
Πατριάρχης Φώτιος
6.6.2007

5 comments:

ioeu said...

Άντε, και του χρόνου, που λένε...
;)

Πάπισσα Ιωάννα said...

Φίλε, ioeu,
το υπουργείο από αμέλεια γύρω από τα του βιβλίου καθυστέρησε αφάνταστα
και μάλιστα δεν έκανε τίποτα να ανανεώσει έναν ημιθανή θεσμό. Τα βραβεία του 2006 θα δοθούν, απ' όσό ξέρω, το φθινόπωρο, ώστε μετά, την άνοιξη του 2008, να έλθει στα ίσα του με τα βραβεία του 2007. Με την ίδια επιτροπή(;)...
Πατριάρχης Φώτιος

Anonymous said...

Συνήθως βαριέμαι αφόρητα να γράφω, πράγμα όχι και τόσο κακό για την ανθρωπότητα. Λίγα σχόλια για την επιτροπή κρατικών βραβείων μυθιστορήματος που βραβεύει αναδρομικά-σα να πρόκειται να δώσουν αναδρομικές συντάξεις, χρεωστούμενα μισθών, το ΛΑΦΚΑ στους συνταξιούχους (λες;). Αλλά μάλλον έτσι αντιμετωπίζει το ΥΠΠΟ τα βραβεία: σα διεκδικούμενη αποζημίωση που τελεσιδίκησε και πρέπει να τη δώσει με δόσεις! Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει να καταλάβω το σκεπτικό συγκρότησης της επιτροπής; 1)Γιατί καθηγητής αρχαίων ελληνικών; Γιατί α)οι Νεοελληνιστές είναι απασχολημένοι με τη μελέτη των Ομηρικών επών.(Άσε που στην επιτροπή για την παιδική λογοτεχνία έβαλαν νεοελληνίστρια που ουδέποτε είχε σχέση με το αντικείμενο) β)στο Υπουργείο επικρατεί το -πάντα επίκαιρο-μεταμοντέρνο δόγμα: "όποιος ξέρει αρχαία, ξέρει τα πάντα". γ)είναι σίγουροι ότι τα υποψήφια έργα θα μείνουν κλασικά. 2) Δημοσιογράφο γιατί βάζουμε στην επιτροπή; Ακολουθούμε το σκεπτικό: α) τόσα χρόνια μοδιστρική δεν ξέρει να χειρουργήσει; β) Όποιος κάθεται στην παραλία και βλέπει τα καράβια να περνούν είναι καπετάνιος!

Κασσάνδρα Βρομύλη

Πάπισσα Ιωάννα said...

Κασσάνδρα Βρομύλη,
καλωσόρισες στο καφέ μας. Γενικά δεν μου αρέσουν οι υπερβολές, αλλά θα συμφωνήσω ότι κλασικός φιλόλογος σε επιτροπή βραβείων για τη νεοελληνική λογοτεχνία δείχνει οπισθοδρόμηση...
Πατριάρχης Φώτιος

Anonymous said...

Πατριάρχα μου,
η θέση σας και η ηλικία σας δεν σας επιτρέπουν υπερβολές! Αφήστε εμάς τους αμαρτωλούς...να αμαρτάνουμε... για τα βραβεία!
Ευλογείτε!
Κασσάνδρα Βρομύλη