Thursday, September 25, 2008

Καφές λούνγκο: Θανάσης Βαλτινός

Θανάσης Βαλτινός
“Άνθη της αβύσσου”
εκδόσεις Εστία
2008


Ο Σολωμός …αλά Αγγελόπουλος

Ο Βαλτινός έγραψε σενάριο για τη ζωή του Σολωμού, το οποίο όμως ποτέ δεν γυρίστηκε ταινία. Ο συγγραφέας στηριγμένος στο έργο του ποιητή, στην αλληλογραφία του που αποκαλύπτει κρυφές πτυχές της ζωής του, και φυσικά σε άλλα στοιχεία της βιογραφίας του, συνέθεσε αποσπασματικές σκηνές για τη ζωή του.
Προσπαθώ να φανταστώ πώς θα ήταν σε ταινία. Καταρχάς, είναι πολύ θετικό που αποτυπώνονται στιγμές από τον αγώνα του Σολωμού με τους συγγενείς του (σημειωτέον ήταν νόθος γιος του κόντε Σολωμού), τη ζωή του στη Ζάκυνθο και κυρίως τα βιώματα που ενέπνευσαν τον ποιητή, όπως λ.χ. στη "Γυναίκα της Ζάκυθος".
Από την άλλη, λίγοι διάλογοι και πολλές περιγραφές, μεγάλες σιωπές, εικόνες χωρίς λόγο συστήνουν ένα αγγελοπουλικό σκηνικό που υποβιβάζει τον λόγο (άλλωστε είναι πιο αρτιστίκ να μην μιλάνε πολύ οι ποιητές) προς όφελος της φωτογραφίας και της ατμοσφαιρικής σκηνοθεσίας. Στην ανάγνωση όμως είναι πολύ βαρετό. Από την άλλη, προϋποθέτει ότι ο αναγνώστης ξέρει πολλά για τη ζωή του Σολωμού, οπότε μπορεί να παρακολουθήσει τα κενά της ιστορίας και να μην απορεί συχνά για πρόσωπα, υπαινιγμούς και στιγμιότυπα που απλώς παρελαύνουν.

Πατριάρχης Φώτιος

6 comments:

Anonymous said...

Μα πώς εκφράζεσαι έτσι για το έργο ενός ακαδημαΪκού, Φώτιε? Ο οποίος μάλιστα φέτος θα διδάξει την τεχνική του μυθιστορήματος στους μαθητές του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου? Πιπέρι λούγκο χρειάζεσαι πάτερ. :)))

Πάπισσα Ιωάννα said...

Aporimene,
ποιος σου είπε ότι είναι κακός συγγραφέας ο Βαλτινός; Ποιος σου είπε ότι δεν μπορεί να πετύχει στη νέα του θέση; Εγώ πάντως δεν το ξέρω. Ούτε αυθεντία είναι, ούτε για πέταμα. Κάθε βιβλίο κρίνεται αυτόνομα, κάθε δράση του ξεχωριστά.
Πατριάρχης Φώτιος

Anonymous said...

Πρέπει να μου το πει κάποιος? Εγώ το λέω πως δεν είναι καλός συγγραφέας. Εγώ, ένας επαρκής αναγνώστης.

Σαν τί μπορεί να "πετύχει" από τη νέα του θέση? Εχουν πετύχει κάτι οι προηγούμενοι συγγραφείς? Οχι αν ξέρεις κάτι που δεν ξέρουμε, ευχαρίστως να το μάθουμε.

Στα υπόλοιπα συμφωνούμε. Είναι άλλωστε τόσο γενικά που δύσκολο θα ήταν να διαφωνήσουμε.

lakis said...

Τους ύψους και του βάθους θα έλεγα ότι είναι ο συγκεκριμένος συγγραφέας. Δεν ξέρω, ίσως να φταίνε και τα γούστα μου, αλλά μάλλον δε θ' αγόραζα ένα βιβλίο του με κλειστά τα μάτια.

Πάπισσα Ιωάννα said...

Λάκη, ακριβώς γι' αυτό είπα και λίγο πριν στον Απορημένο ότι κάθε βιβλίο κρίνεται ξεχωριστά, ειδικά στον Βαλτινό που έχει γράψει έργα που άφησαν το στίγμα τους ("Στοιχεία για τη δεκαετία του'60", "Ορθοκωστά") και άλλα που έμειναν στα πολύ ρηχά.
Πατριάρχης Φώτιος

Anonymous said...

Τα βιβλία δεν κρίνονται από τις κουβέντες που γίνονται γι αυτά. Και για τα βιβλία του Βαλτινού, όλα ανεξαιρέτως, έχει γίνει απλώς πολύ κουβέντα χωρίς να τους αξίζει. Κι από την πολύ κουβέντα μπορεί να φτάσεις κι ως την Ακαδημία αν φυσικά κάνεις αίτηση. Απλά πράγματα καθημερινά.